szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Képzés Rekord számú felvételi jelentkezés az Óbudai Egyetemre
Képzés

Rekord számú felvételi jelentkezés az Óbudai Egyetemre

233
óbudai egyetem jelentkezés 2024
Kép forrása: Freepik
 A tavalyi kiemelkedő adatokat is meghaladja a mostani jelentkezők száma
 Az Óbudai Egyetem azon négy hazai felsőoktatási intézmény egyike, amely összességében növelni tudta 2024/25-ös tanévre jelentkezők számát – hangsúlyozta Prof. Dr. Kovács Levente rektor az Oktatási Hivatal március 13-án nyilvánosságra hozott adatait elemezve. Mint mondta: jelentősen bővült a műszaki területek iránt érdeklődők száma, illetve jelentős, rekordszámokban megmutatkozó előrelépést értek el többek között azzal, hogy több mesterképzésük – így például az adattudomány, kiberbiztonsági mérnöki, a kórháztechnikai és orvostechnikai mérnöki, valamint a sportközgazdász szakok – iránt igen nagy az érdeklődés. A rektor úgy véli, hogy a gazdasági élet szereplőivel való folyamatos együttműködés, a piaci elvárásokhoz rugalmasan igazodó képzési portfólió hozta meg a sikert.

Az Óbudai Egyetemre (ÓE) összesen 20 181 jelentkezést adtak be, amely 15,93 százalékkal magasabb, mint a 2023-as eljárás első közzététel adata (17 408) – tájékoztatott Prof. Dr. Kovács Levente kiemelve, hogy az első helyen az ÓE-re jelentkezők száma 4744, amely 8,7%-kal magasabb a tavalyi kezdő adatnál (4363). A rektor elmondta, hogy mindkét 2024-es mutatószám a valaha létezett legmagasabb az Óbudai Egyetem történetében, jóval meghaladja a 2019 előtti adatokat. Mint fogalmazott: a jelentősen átalakuló felvételi rendszer az egyetemeket is arra ösztönzi, hogy igyekezzenek minél hatékonyabb képzési portfóliót kialakítani. A tendenciák arra mutattak, hogy az alapképzés mellett a mesterképzések megerősítésére van szükség, ezért szinte mindegyik a karukon bevezettek új MSc-szakokat. Az elképzelés mellett szólnak a mostani jelentkezési számok – mutatott rá Prof. Dr. Kovács Levente. A most meghirdetett adattudomány mesterszakra 105-en, míg a kiberbiztonsági mérnöki mesterszakra is több mint százan adták be a jelentkezésüket, a kiberbiztonsági mérnöki alapszak szintén igen népszerű, ide nappali és levelezőképzésre összesen 162-en jelentkeztek. De népszerű a most indult sportközgazdász-, valamint a kórháztechnikai és orvostechnikai mérnöki MSc-képzés is – tette hozzá a rektor. Az Óbudai Egyetem számára mindig is fontos volt, hogy vidéki helyszíneken is magas színvonalú képzést nyújtson, a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Kar mellett a meghirdetett salgótarjáni és ceglédi szakokra is sokan jelentkeztek – mutatott rá a rektor.
Prof. Dr. Kovács Levente szerint az egyik legfontosabb eredményük, hogy a műszaki területeken meghirdetett szakjaik iránt nőtt az érdeklődés. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a piaci szereplőkkel folyamatos és élő kapcsolatuk van, ennek köszönhetően olyan rugalmasan változtatható képzési struktúrát alakítottak ki, amely a gyorsan változó körülményekhez is jól tud alkalmazkodni. Példaként említette azt a globális tendenciát, amely szerint az informatika képzési terület iránt csökken a jelentkezői érdeklődés , de számos olyan új terület léphet be, amellyel erősíthetik a műszaki felsőoktatást.

Fontos információ, hogy március 25-én újra megnyitják az e-felvételi felületet a jelentkezők számára, akik a dokumentumaikat 2024. július 10-ig pótolhatják, és eddig lehet módosítani a megjelölt felsőoktatási képzések sorrendjét is. A ponthúzásra a Pont ott Parti keretében július 24-én kerül sor.

Forrás: MTI OTS


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Tanműhely nyílt a jövő villanyszerelőinek Tatabányán

Immár a kilencedik helyszínnel bővül az E.ON országos tanműhely-hálózata a jövő villanyszerelőinek...

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak...

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs nap

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését Lányoknak szóló...

Dr. Karikó Katalinról nevezte el egyik tantermét a Semmelweis Egyetem

A Nobel-díjas dr. Karikó Katalin nevét viseli a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi...