szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Technológia Áttörés az otthoni autótöltésben
Technológia

Áttörés az otthoni autótöltésben

96
Metrodom autótöltési állomás

Átadták Magyarország legnagyobb autótöltő állomását, amely egyszerre 800 elektromos autó töltésére lesz képes.

A Metrodom, a Smart Digital és a KIA közös Metrodom IN/Charge esemény keretében adta át Magyarország eddigi legnagyobb autótöltő állomását a Metrodom River mélygarázsában. A lakópark több ütemben fejlesztett töltési infrastruktúrája összesen egyszerre 800 EV autó töltésére lesz képes világviszonylatban is kiemelkedő technológiai teljesítménnyel.

Autótöltés a jövő városában

A Metrodom a hazai ingatlanfejlesztők közül elsőként mutatta be, hogy az elektromobilitás térnyerésének nem lehet akadálya a töltési infrastruktúra hiánya. A Metrodom River mélygarázsában 336 autó számára épít ki korszerű egyedi töltőpontot. A Metrodom lakóparkjaiban 2016 óta elérhető opcionálisan az elektromos autótöltő. A Budapesten épülő prémium lakóprojektek esetében ez példa nélkül álló fejlesztés. A Metrodom River prémium lakóparkban minden autóbeálló saját, e-töltőállomással is rendelkezik, így a szolgáltatás kivétel nélkül elérhető az összes Metrodom lakástulajdonos számára.

A jövő városát fejlesztjük Budapest XI. kerületében, ahol alapfelszerelés az elektromobilitást kiszolgáló infrastruktúra. Ezzel az ingatlanfejlesztők között elsőként tudjuk prémium lakóprojektjeinket valóban jövőállóvá tenni. A telepített rendszer – ahogy az okoslakásaink is – ma és 10 év múlva is tökéletesen kiszolgálja a lakók és a kor igényeit. A 3×16 A-es, és maximum 11 kWh-s teljesítménynek köszönhetően egy ma kapható elektromos autó akkumulátora egyetlen éjszaka, 8-10 óra alatt teljesen feltölthető. Az integrált mérőórának és az RF ID kártyás indításnak köszönhetően az áramfogyasztás havi elszámolása, illetve az illegális áramvételezés megakadályozása is megoldott”- ismertette a beruházás technológiai paramétereit Pongrácz Tamás, a Metrodom fejlesztési igazgatója.

Metrodom River InCharge

A Metrodom Riverben tartott sajtóeseményen lehetőség nyílt kipróbálni a korszerű töltési megoldásokat a KIA által biztosított Niro EV, EV6 és EV9 elektromos autók segítségével. Hoffmann Zsolt, a Smart Digital ügyvezetője a töltési infrastruktúra fejlesztője hangsúlyozta, hogy „ma már nem kérdés, hogy a tudatos energiafelhasználás a fenntarthatóság záloga. Az új technológiák segítségével ennek a kényelmünk megtartása mellett tehetünk eleget. A prémium elvárások jegyében fejlesztettük ezt a világviszonylatban is egyedülálló, 2 x 3 x 300 A (414 kW) teljesítményt és 336 töltőt (majd a teljes lakóparkban 800) menedzselő társasházi (üzemeltetési és energiamenedzsment funkciókkal bíró) rendszert, amely valóban magasra teszi a lécet az ingatlanfejlesztő piac szereplőinek.”

A Metrodom InCharge eseményen a terület és az iparág irányadó szakértői kerekasztal-beszélgetés keretében ismertették, hogyan lehet az innovatív töltés menedzsment segítségével a már rendelkezésre álló elektromos hálózattal és kapacitással a jelenlegi elektromos autóállománynál nagyságrendekkel több járművet ellátni. Záróakkordként az esemény esszenciáját a világhírű Freelusion csapatának egyedülálló produkciója világította meg.

Céges e-autókhoz is az otthoni töltőinfrastruktúra a megoldás

A KIA elektromos autóinak hazai sikere is bizonyítja, hogy az elekromobilitás terjedése már Magyarországon sem kérdés, de a megfelelő töltési megoldások még tovább segíthetik ezt. Iparági becslések szerint ma az EV autók 80-85%-a céges autó Magyarországon. A most átadott EMSP (töltő üzemeltető szolgáltatás) megoldás lehet a céges autók töltésének problémájára is a könnyű elszámolhatóság biztosításával.

Az elektromos autók térnyerése Magyarországon is vitathatatlan. A folyamatok előmozdításában pedig az ilyen nagyszabású projektek, valódi katalizátor szereppel bírnak.” – nyilatkozta Nagy Norbert a Kia Hungary elnök- ügyvezetője az eseményen, amelyre KIA EV6-os és EV9-es autókkal szállították a vendégeket és az újságírókat a vállalat jóvoltából.

Metrodom autótöltési állomás budapest


A Metrodom Csoport

A 2012-ben alapított Metrodom Csoport a magas hozzáadott értékű innovatív ingatlanok hazai specialistája. A Metrodom Csoporthoz tartozó cégek magyar menedzsment irányítása alatt állnak, székhelyük és központjuk Magyarországon van. A Metrodom Csoport a hazai lakóingatlan-fejlesztő piac egyik vezető szereplője. Aktuálisan futó projektjei a Metrodom River és a Metrodom Green. A Metrodom Csoport már több, mint 4.500 családi otthont adott át sikeresen az elmúlt 10 évben. Az átadás előtt álló Metrodom RIVER I-II. projekt a XI. kerületben, a Budafoki úton a Dunapartra hozza a leginnovatívabb megoldásokkal felszerelt prémium és fenntartható lakóotthonait.

A Smart Digital

A Smart Digital Kft. elkötelezetten dolgozik azon, hogy ügyfeleik versenyképességét az innovatív IT megoldások segítségével az európai fejlett vállalatok szintjére emelje. Hisznek abban, hogy informatikai megoldásaikkal, az ügyfeleikkel proaktívan együttműködve, fokozhatják a hatékonyságot és a termelőképességet. Az innovatív, kiszámíthatóságon és előre jelezhetőségen alapuló technológiáik erőforrásokat szabadítanak fel, amelyet így az alap üzleti tevékenységekre lehet fordítani.

A Kia Europe

A Kia Europe a Kia Corporation európai gyártó és kereskedelmi vállalata. A Kia, globális mobilitási vállalkozásként innovatív és úttörő fenntartható mobilitási megoldásokat kínál vásárlóinak világszerte. Fenntartható mobilitásszolgáltatóként a Kia fő célja a villamosított hajtásláncok és az akkumulátoros-elektromos járművek népszerűsítése, valamint a mobilitási szolgáltatások egyre szélesebb körű elterjesztése annak érdekében, hogy minél többen fedezhessék fel, és élvezhessék a tiszta, gazdaságos és hatékony közlekedési módokat.

A Kia Europe központja Németországban, Frankfurtban működik, a vállalat több mint 5,500 főt foglalkoztat Európa és a kaukázusi térség 39 országában. A frankfurti központ felügyelete alá tartozik a márka a szlovákiai Zsolnán működő európai gyára is.

A Kia innovatív termékei egyre több vásárlót vonzanak világszerte, és egyre több elismerést is gyűjtenek. Az tisztán elektromos hajtású Kia EV6, a koreai modellek sorában elsőként nyerte el a 2022-es európai Év Autója címet. A Kia hazai kereskedői hálózata 29 telephelyen keresztül 7.050 autót értékesített 2023-ban a magyar piacon; az eladásokat itthon a Kia Ceed kombi változata vezette.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligenciára alapulhat a következő generációs ügyfélszolgálat

A Toyota Németországban már több, mint 1 éve teszteli az ügyfeleknek nyújtott...

10 meglepő NASA találmány, ami a mindennapi életünk részévé vált

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó. Ma már hétköznapinak számító eszközök, melyekről nem is...

Világrekorder kötélhíd építése Magyarországon

A BME Építőmérnöki és Gépészmérnöki Kara oktatóinak közreműködésével tervezett „Nemzeti összetartozás hídja”...

Hálózati diagnosztika a felhőben. Kihívások és megoldások

A felhőtechnológia térnyerése új kihívások elé állítja a hálózati diagnosztikát, amelyek megoldásához...