vasárnap , 19 május 2024
Kezdőlap Gazdaság Világelső lett az ELTE médiajogászainak írásbeli beadványa
Gazdaság

Világelső lett az ELTE médiajogászainak írásbeli beadványa

129
elte médiajogász

Monroe E. Price médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi verseny oxfordi döntőjében az ELTE – egyetlen európaiként – a világ legjobb nyolc csapata között végzett. Emellett az ÁJK-s csapat írásbeli beadványait ítélték a legjobbnak az összesített versenyben is, ezt a címet eddig európai csapat nem tudta megszerezni.

A világdöntőbe hat regionális válogatón keresztül vezet az út, az ELTE hallgatói a 2024 januárjában Párizsban megrendezett európai regionális válogatófordulóból jutottak be a világ legjobb huszonnégy csapata közé.

A perbeszédversenyre egy jogesetet kellett feldolgozni mind a kérelmezők (Una és OneAI), mind az ellenoldal, jelen esetben egy fiktív állam (Cero) szempontjából. A jogesetben Una, neves közösségimédia-influencer posztjainak előállításához mesterséges intelligencia-vezérelt szoftvert (run-my-social-media) használt, amelyben szolidaritását fejezte ki a szomszédos államban zajló polgárháború lázadó csoportjával. Cero elítélte Unát és a szoftverfejlesztő céget (OneAI) is a terrorizmus dicsőítéséért. Az esetben felmerülnek mind a mesterséges intelligencia szabályozásának, mind a szólásszabadsághoz és az információk terjesztéséhez való jog kérdései. A versenyzők a nemzetközi emberi jogi bíróságok gyakorlatának feltérképezésével érveltek a világdöntő bíróságai előtt.

A döntőre 2024. április 15–19. között került sor, a házigazda – mint minden évben – a University of Oxford volt. A mérkőzéseken aratott többszöri győzelmeknek köszönhetően az ELTE csapata az amerikai Benjamin N. Cardozo School of Law kiváló együttesével játszott. A magas színvonalú mérkőzésen a bírák hangsúlyozták mindkét csapat kiemelkedő teljesítményét, így külön öröm volt, hogy a nemes küzdelemből az ELTE került ki győztesen. Ezután a csapat – a későbbi ezüstérmes – Singapore Management University-vel csapott össze, amely szorosan bár, de megérdemelten nyerte meg a mérkőzést. Ezzel az ELTE – egyetlen európai együttesként – a világ legjobb nyolc csapata közé jutva fejezte be az idei küzdelmeket.

Az ELTE emellett az összes induló csapat között első lett a verseny írásbeli beadványainak összesített versenyében (Best Memorials Award) is, amelyet eddig európai csapat nem tudott megszerezni.

A 2023/2024-es párizsi regionális válogatón résztvevő csapat tagjai: Darcsi Barbara, Kovács Ábel Bulcsú, Nagy Vanda, Németh Viktor. A felkészítő oktató idén is Gosztonyi Gergely volt, akinek munkáját nagymértékben segítették korábbi csapattagok co-coach-ként (Dr. Bálint János, Dr. Góth Mária, Dr. Huszár Daniella, Dr. Lendvai Gergely Ferenc).


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A fiatalok harmada alig tud valamit a pénzügyekről

A fiatalok 57 százalékának van valamilyen banki kapcsolata. Minél magasabb szintű iskolába...

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

A bevezetés során a megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkatársak megtalálása a legnagyobb kihívás...

SZJA-bevallással kapcsolatos hasznos tudnivalók

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Generációváltás: a kihívás, amire minden családi vállalkozásnak érdemes felkészülni

Legyen szó gazdasági szaklapokról, üzleti web magazinokról, pénzügyi fórumokról, sőt akár a...