hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Kultúra Te ismered a szeretetnyelveket? A hangoskönyv a segítségedre lehet!
Kultúra

Te ismered a szeretetnyelveket? A hangoskönyv a segítségedre lehet!

60
szeretetnyelv gary chapman hangoskönyv

Minden ember azt szeretné, hogy szeressék, hiszen társas lények vagyunk: fontosak a pozitív visszajelzések. Azonban a pszichológusok, coachok jól tudják, hogy a legtöbb esetben azért fordulnak hozzájuk a kliensek, mert úgy érzik, nem értik meg őket, nem kapnak kellő figyelmet a számukra fontos emberektől.

Az igazság azonban az, hogy lehet, hogy csak nem ismerik fel, hogy a másik valóban szereti őket. Gary Chapman volt az, aki írásaiban összegyűjtötte, mi az 5 szeretetnyelv. Ezek a művek a VOIZ hangoskönyvek között is elérhetők, így könnyen hozzáférhetők bárki számára. Nézzük, mit tartalmaznak!

Az 5 szeretetnyelv

Gary Chapman neve sokak számára ismerős, főleg azoknak, akik érdeklődnek a modern pszichológiai irányzatok iránt. Ő azt állítja, mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, amelyen beszél, és a vele való “kommunikáció” csak akkor lesz sikeres, ha a partner, társ is beszéli ezt a nyelvet.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy mindenkinek más a fontos, másképpen fejezi ki érzelmeit, és csak akkor érzi, hogy viszont szeretik, ha a másik is ugyanilyen módon fordul felé. Elég sok párkapcsolat ment már tönkre amiatt, mert a felek más-más szeretetnyelvet használtak, holott az érzelem megvolt.

Éppen ezért fontos, hogy megismerjük a saját kifejezésmódunkat, de azt is, a másik miből fogja tudni, hogy szeretjük. A szerző az alábbi 5 dolgot sorolja a szeretetnyelv közé:

  1. Elismerő szavak
  2. Minőségi idő
  3. Ajándékozás
  4. Szívességek
  5. Testi érintés

Te ez alapján már el tudtad dönteni, melyik a tiéd? Ha nem, segítünk picit.

Mi jellemzi az egyes szeretetnyelveket?

Az elismerő szavak esetében az illetőnek fontos, hogy sokat dicsérjék, pozitív állításokkal erősítsék az énképét, ne szidják le, szavakkal fejezzék ki elismerésüket irányában.

A minőségi idő szeretetnyelvet beszélőknek az számít, hogy szerettük minél többet legyen velük, és közösen csináljanak valamit. Az együtt töltött percek, órák legyenek hasznosak, legyen céljuk: lehet ez egy közös bevásárlás is, mozi, színház vagy egy kis kerti munka – a lényeg, hogy együtt legyenek, figyelve közben egymásra.

Az ajándékozás jó dolog: azoknak pedig, akiknek ez a szeretetnyelvük, különösképpen. Őket sose felejtsük el meglepni a születésnapjukon, de a hétköznapok során is kedveskedjünk nekik apróbb meglepetésekkel.

“Tegyél meg értem valamit, ami nekem nehéz!” – így szól azok jelmondata, akik a szívességek alapján látják, mennyire fontosak a másiknak.

A testi érintéshez nem csupán a szexuális együttlétek tartoznak: a finom mozdulatok, az arcsimogatás, az ölelések, a puszik is. Kézen fogva sétálni az utcán? Nincs is nagyobb öröm egy olyan ember számára, akinek ez az elsődleges szeretetnyelve.

Gary Chapman hangoskönyvei

A szerző nem csak a párkapcsolatok tekintetében fejtette ki nézeteit. A VOIZ oldalán is megtalálhatók azok a hangoskönyvei, amelyek a szeretetnyelveket munkahelyi környezetben vagy szülő-gyermek viszonylatban vizsgálják. Újdonság Az 5 szeretetnyelv – Mozaikcsaládok című kiadvány, amely szintén letölthető az alkalmazásból. Érdemes meghallgatni ezt is!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A csiga és a bálna: Egy bájos mesekönyv kicsiknek és nagyoknak

Axel Scheffler és Julia Donaldson „A csiga és a bálna” című mesekönyve...

Liliomfitól a Büszkeség és balítéleten át a Rémségek kicsiny boltjáig

A Liliomfi ifj. Vidnyánszky Attila, Az ember, aki elvesztette az időt Bodó...

Karibi hangulat a Margitszigeten

Vegyünk egy távoli szigetvilágot, hozzá egy vibráló hangú énekesnőt, sok napfényt, fűszerezzük...

10 éve látható a Toldi Csőre Gábor előadásában

Arany János elbeszélő költeménye, a Toldi a magyar irodalom örökérvényű remekműve. Az...