vasárnap , 19 május 2024
Kezdőlap Tippek Neked való kutya-e a weimari vizsla?
Tippek

Neked való kutya-e a weimari vizsla?

40
weimari vizsla

Bár nekünk, magyaroknak a magyar vizsla az egyik büszkeségünk, ugyanakkor ne feledjük, hogy a németeknek sem kell szégyenkezniük ezen a téren, hiszen az ő weimari vizslájuk is egy okos, csodaszép eb.

Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre többen szeretnének ilyen kutyust, ezért abszolút megértjük, ha te is kacérkodsz a gondolattal, és már tervezgeted, hogy leendő kedvenced számára milyen Brit Care eledelt vásárolsz a Petguru kínálatából.

Ám azt javasoljuk, fontold meg alaposan ezt a döntést, hisz vizslapajtásod több mint 10 évig az életed meghatározó része lesz. Nos nézzük, milyen gazdi lennél!

Mennyire aktívak a mindennapjaid?

Olyan kutyust keresel, aki vígan elvan benn a lakásban és megelégszik napi 2-3 rövid sétával? Nos, akkor el kell szomorítsunk, mert sajnos nem egy weimari lesz a megfelelő társ számodra. Ennek a fajtának ugyanis óriási a mozgásigénye, lévén egy vérbeli munkakutyáról van szó, amit eredetileg vadászatra tenyésztettek ki.

Tehát neki közel sem lesz elegendő az, hogy naphosszat melletted üldögél a kanapén. Ha azonban eleve aktív és sportos életet élsz, netán motivációt keresel ahhoz, hogy többet mozogj, akkor remekül kijöttök majd egymással.

Neki nem kell könyörögni, ha egy kis közös futásról, labdázásról vagy frizbizésről van szó, örömmel veled tart majd, és gyanítjuk, te jóval előbb kifulladsz, mint ő.

Tudsz időt szánni a mentális lefárasztására?

A weimari vizslák roppant intelligensek, könnyen tanulják meg a parancsszavakat, emellett még a kutyák között is kiválónak számít a szaglásuk, így remek keresőkutya válhat belőlük.

Még ha te nem is törsz kedvenceddel hasonló ambíciókra, akkor is biztosítanod kell számára, hogy használhassa az agyát és a szimatát. Erre kiválóak a különféle nyomkeresős játékok, de érdemes lehet beiratkoznotok a közeli kutyaiskolába is.

Ám még a suli mellett is napi szinten kell gondoskodnod kedvenced mentális stimulációjáról, hogy ne csak testileg, hanem agyilag is fitten tartsd.

Nem zavar, ha kutya van a lakásban

Rövid szőre miatt a weimari vizsla rosszul viseli a hideget, ráadásul nagyon ragaszkodó, így a legjobb számára az, ha mindig a gazdija közelében lehet. Igen, bent a lakásban. Neki az a tökéletes, ha melletted pihenhet a kanapén, éjszaka az ágyad mellett (vagy akár benne) alhat, azaz mindig látótávolságon belül legyen.

Kizárólag kinti tartásra tehát egyáltalán nem ajánljuk ezt a fajtát, ha kertes házban laksz is, gondoskodj róla, hogy bemehessen, ha kedve tartja.

A rövid bundája végett szerencsére nem kell attól tartanod, hogy az egész lakás tele lesz kutyaszőrrel, és bőven elég hetente egyszer átfésülni a szőrét. A füleit viszont rendszeresen ellenőrizd, illetve a karmok rendben tartására is ügyelj.

Mivel kedvenced valószínűleg sokat lesz kint a szabadban, az élősködőkről – pontosabban az ellenük való védekezésről – semmiképp sem szabad megfeledkezned. Már csak azért is, mert a bolhák elszaporodhatnak a lakásban, a kullancs pedig téged is megcsíphet.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Miért válasszunk mennyezetfűtést?

A legkorszerűbb fűtési megoldások egyike a mennyezetfűtés, de hazánkban még kevésbé elterjedt....

Luxus faházak hazánkban

Ha el szeretnél kicsit menekülni a nagyváros zajától, a stressztől, és szeretnél...

Mindannyian ismerjük az anyák napját, de mi van az apák napjával? Miért nem olyan híres?

Köztudott, hogy hazánkban május első vasárnapján tartjuk az anyák napját. Ugyanakkor nem...

Hogyan neveljük szobatisztaságra kutyánkat?

Amikor kölyökkutya érkezik a családba, az egyszerre jelent hatalmas örömet, ugyanakkor komoly...