szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Vásárlásnál figyelni kell a gumiabroncs gyártási évére?
Tippek

Vásárlásnál figyelni kell a gumiabroncs gyártási évére?

279
gumiabroncs gyártási év dot

A legtöbb kereskedő valószínűleg azt mondaná, hogy a vásárlók túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a gyártási évnek. A gyakorlatban azonban egy “idősebb” gumiabroncs is képes tökéletes teljesítményt nyújtani. Persze van az az életkor, ami után már nem érdemes felrakni az autóra az abroncsot, de az esetek többségében ilyennel nem fogunk találkozni a kereskedőknél, vagy külön felhívják a figyelmüket a rövidebb élettartamra.

Hol található a gyártási év?

Ha a megfelelő gumiabroncsot keressük, vagy a jelenlegit szeretnénk karbantartani, egy olyan gumiszerviz, mint amilyen a Gumiflex is, nagy segítséget jelent a művelet elvégzésében. Ha új garnitúrára van szükség, akkor több szempontot is figyelembe kell venni a vásárlás során. Ezek között szerepelhet a gyártási év is, de fontos tisztában lenni azzal, hogy mégis mikortól számít öregnek egy termék.

A gyártási évre vonatkozó jelölést a gumi oldalfalán fogjuk megtalálni. Ez a DOT számot jelenti, ami a 2000 után gyártott gumiabroncsoknál négy számjegyből áll. Valószínűleg ennél idősebb abroncsokkal nem is fogunk találkozni, maximum múzeumokban, kiállításokon.

A DOT azonosítóban az első két szám jelöli az adott év hetét, amikor elkészült a termék, a második kettő vonatkozik az évre. A 0912 például azt jelenti, hogy 2012 9. hetében készült az adott gumiabroncs. Általában ilyenkor teszik fel a kérdést, hogy mennyire fontos az évszám? Biztos a minél frissebb abroncsot kell keresni?

Sokan már akkor is riadót fújnak, ha az adott gumiabroncs nem idén készült, pedig ennyire azért nem szabad túlreagálni a kérdést. Ideális tárolási körülmények között az abroncs több évig is meg tudja őrizni megfelelő állapotát. Egy egyéves és egy pár hónapos gumi között a gyakorlatban semmilyen különbséget nem fogunk érezni. A 2-3 évnél idősebb abroncsokat sokszor olcsóbb beszerezni, a teljesítménnyel sem lesz probléma, de valószínűleg kevesebb ideig tudjuk majd használni.

A gumiabroncs nem egy gyorsan romló termék

Nem olyan, mint a tej, a tojás, ami viszonylag rövid időn belül tönkremegy, ha nem fogyasztjuk el. Persze vásárlás előtt mindenképpen nézzük meg az abroncs gyártási évét. A legtöbb kereskedő 3-4 évig is kínálhatja a raktáron lévő gumikat. Nincs erre vonatkozó előírás, de általában 5-6 évnél idősebb gumiabroncsokat már nem szokás értékesíteni, vagy külön jelölés kerül rájuk. A kereskedő is fel fogja hívni a figyelmünket rá, hogy az adott abroncs mióta áll a raktárban.

Nem a gyártási év az elsődleges

Sokkal fontosabb ennél az abroncs minősége, kialakítása, mérete vagy mintázata. Mindig az adott szezonhoz, időjárási körülményekhez és útviszonyokhoz legjobban illeszkedő gumiabroncsot kell választani. A speciális körülményekre is fel kell készülni. A legjobb, ha a minőségi termékek között nézelődünk, amelyek jobb teljesítményt és hosszabb élettartamot nyújtanak.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Autóba hagyta a kulcsát? Van megoldás

Néha nem is gondolnánk, hogy apró figyelmetlenségek mekkora gondot, és fejtörést tudnak...

Kőhatású csempék, amikkel kreativitást csempészhetünk az otthonunkba

Az otthonunk igényeink szerint történő kialakítása mindig egy izgalmas projekt, amibe lelkesen...

Ezért jelent kihívást a költöztetés Pest Vármegye területén

A költözés számos kihívással vár bennünket, ami néhány község esetében kiemelt figyelmet...

Teremts otthonos teraszt kényelmes kerti székekkel!

A tavaszi, nyári és kora őszi időszakban egy erkély, terasz vagy kert...