péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Technológia Tudjon meg többet a 2023. évi kémiai biztonsági felmérésről
Technológia

Tudjon meg többet a 2023. évi kémiai biztonsági felmérésről

65
vakfoltok biztonság

Manapság mindenütt vegyi anyagokba botlunk, emiatt nem is meglepő az EU célja, miszerint legyen szabályozva a tagállamok mindegyikében, valamint az összes vegyi anyagra kellő figyelmet fordítsunk. Egyedül így lehetséges az egészségünk és környezetünk védelmének megvalósítása.

A szabályozásnak való megfelelés azonban nem egyszerű, éppúgy nehéz a jogszabályok értelmezése, mint a gyakorlatba történő átültetés, így a cégeknek alaposan feladja a leckét a kémiai biztonság területe.

A legkritikusabb területek a biztonsági adatlap készítése, a termékek címkézése, illetve a kémiai anyagok kezelésére vonatkozó kockázatelemzés, a jó hír viszont, hogy az InnovaTox szakértői tanácsadást és kivitelezést is vállalnak.

A felmérés részletei

Az InnovaTox kutatása főként a hazai vegyipari piac szereplőinek véleményét és szakmai felkészültségét mutatja be, különös tekintettel a mikro- és kisvállalkozásokra. A felmérésben közel 200 magyar vállalkozás vett részt, de természetesen az említett cég együttműködő partnereinek a véleménye is gazdagítja az eredményeket.

A kutatásba bevont vállalatok az alábbi termékkategóriákban tevékenykednek: háztartási vegyszerek, biocid termékek, festékek, lakkok és ragasztók. A felmérésben részt vett vállalatok 55%-a hazánkban, 16%-a az Európai Unióban, míg 9%-uk az EU-n kívüli piacokon is forgalmaz vegyi anyagokat.

A legnagyobb nehézség a cégek elmondása alapján, hogy tájékozódnak, tesznek is lépéseket annak érdekében, hogy a szabályoknak megfelelően működjenek, de számos olyan kritikus pont van, amelyek kihívások elé állítják őket.

Hogyan iktathatók ki ezek a “vakfoltok”?

Mindenképpen hiteles forrásokból érdemes tájékozódni, és sok esetben célszerű szakértők segítségét is igénybe venni. Lényeges továbbá a munkatársak felkészítése a rendszeres belső oktatás révén, hogy naprakészek legyenek a kémiai biztonság terén.

Bizonyos időközönként nem árt, ha felülvizsgálatot kérünk, így fény derülhet arra is, ha nem megfelelőek a forgalmazáshoz szükséges dokumentumok, vagy hiányoznak egyes tartalmi elemek. A hazai rendelkezések folyamatosan változnak, melyek nyomon követése gyakran okoz problémát még a legtájékozottabb cégek körében is.

A hatósági ellenőrzések során kiemelten figyelnek

A biztonsági adatlapok, a termékek címkézése és a kockázatelemzés a kémiai anyagok kezelésére vonatkozóan – ezek azok a területek, “kritikus pontok”, melyek nagyobb figyelmet kapnak az ellenőrzések alkalmával.

Ha Ön is úgy érzi, hogy maradtak még “homályos foltok”, vagy egyszerűen szeretne nyugodtabban aludni, hogy vállalkozása a jogszabályoknak teljes mértékben megfelelve működik, forduljon bizalommal az InnovaTox szakértőihez! Amennyiben pedig nemcsak tanácsadásra vagy felülvizsgálatra lenne szüksége, hanem kiszervezné a kémiai biztonsággal kapcsolatos teendőket, erre is van lehetősége.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a Széchenyi István Egyetem Design Campusának első budapesti kiállítása

A Budapest Design Week a hazai designszakma összes területét bemutató, nemzetközi jelentőségű...

Ízorgia és új stílus a Candytől a Casa Pomo D’oróban

Gianni Annonival közös Pasta Workshopon indította el a Candy Hoover Hungary Kft....

Kényelmi szempontok a jakuzzi választása során

Akkor tökéletes a jakuzzi, ha nemcsak funkciók tekintetében nyújt maximális teljesítményt, hanem...

Valóban csak az elektromos autókon múlna a fenntartható közlekedés?

Még mindig státusszimbólum a céges autó, és ez nem segíti a környezetvédelmet...