kedd , 22 október 2024
Kezdőlap Kultúra A kamaszok érzelmi élete – Hogyan neveljünk empatikus és együttműködő tinédzsereket?
Kultúra

A kamaszok érzelmi élete – Hogyan neveljünk empatikus és együttműködő tinédzsereket?

33
A kamaszok érzelmi élete könyv

Lisa Damour útmutatója a megértő szülőséghez

A kamaszkor viharos időszak, tele változásokkal és érzelmi hullámvasutakkal. Lisa Damour pszichológus és író könyve, A kamaszok érzelmi élete – Hogyan neveljünk empatikus és együttműködő tinédzsereket? egy igazi kincset jelent minden szülő számára, aki szeretné jobban megérteni gyermekét és támogatni a serdülőkori fejlődésben. A Jaffa Kiadó gondozásában megjelent könyv gyakorlati tanácsokat és bepillantást nyújt a kamaszok gondolatvilágába.

Miről szól a könyv?

Damour könyve a kamaszkor biológiai és pszichológiai hátterét részletesen bemutatja, miközben hangsúlyozza az empátia és a megértés fontosságát a szülő-gyermek kapcsolatban. A szerző segít megérteni, hogy a kamaszok miért viselkednek úgy, ahogy, és hogyan reagáljunk a különböző helyzetekre. A könyv nemcsak a nehézségekről, hanem a kamaszkor pozitív oldaláról is szól, és számos lehetőséget mutat be a szülők számára, hogy erősítsék a kapcsolatukat gyermekükkel.

Kiknek ajánljuk?

A könyv elsősorban kamaszkorú gyermeket nevelő szülőknek szól, de hasznos lehet pedagógusoknak, tanácsadóknak és minden olyan felnőttnek, aki kamaszokkal foglalkozik. A könyv azoknak is ajánlott, akik szeretnének mélyebben megérteni a serdülőkori fejlődést és szeretnének hatékonyabb szülőkké válni.

A szerzőről

Lisa Damour elismert amerikai pszichológus, aki a lányok és a nők pszichológiai fejlődésével foglalkozik. Számos könyvet és cikket publikált a témában, és rendszeresen tart előadásokat szülőknek és szakembereknek. Damour a Shady Side Academy felső tagozatának vezető tanácsadója, ahol közvetlen tapasztalatokat szerez a serdülők világáról.

Miért érdemes elolvasni?

  • Gyakorlati tanácsok: A könyv tele van olyan konkrét tippekkel és ötletekkel, amelyeket a szülők azonnal a gyakorlatban is kipróbálhatnak.
  • Tudományos alapok: A könyvben található információk a legújabb kutatási eredményekre épülnek.
  • Könnyen érthető nyelvezet: A szerző olyan egyszerű és közérthető nyelvezettel ír, hogy a könyv mindenki számára könnyen olvasható.
  • Személyes történetek: A könyvben számos szülővel készült interjú található, amelyek segítenek az olvasóknak azonosulni a leírt helyzetekkel.

Ha szeretnéd jobban megérteni a kamaszod gondolatvilágát és szeretnél erősíteni a köztetek lévő kapcsolatot, akkor Lisa Damour A kamaszok érzelmi élete című könyve neked szól.

A kamaszok érzelmi élete – Hogyan neveljünk empatikus és együttműködő tinédzsereket?

Kamaszkorban az erőteljes érzelmi viharok és a területféltés kéz a kézben járnak. A fiataloknak egyszerre kell megküzdeniük a tanulmányaikkal, a kortárs csoportoktól érkező nyomással, a mindent eluraló közösségi média okozta stresszel, valamint a saját jövőjük és a mentális egészségük miatti aggodalmakkal – nem csoda, hogy könnyen szorongóvá válnak, s ez a szüleikre is erős hatást gyakorol.
De ennek nem kell feltétlenül így lennie. Lisa Damour könyvéből a szülők megtanulhatják,

  • mire számíthatnak a serdülőkori érzelmi fejlődés normális lefolyása során, és mikor jön el az a pont, amikor tényleg van ok aggodalomra;
  • mivel segíthetik a saját érzelmeiknek kiszolgáltatott tizenéveseiket, hogy tudatossá váljanak, és képesek legyenek kezelni az érzelmeket;
  • hogyan érdemes hozzáállni a serdülőkor kihívásaihoz, mint amilyen a túlzott szorongás, a kockázatvállaló viselkedés, az otthoni súrlódások, a barátságok és románcok közötti navigálás, a közösségi média beszippantó ereje és még sok minden más;
  • hogy a mentális egészség nem arról szól, hogy kötelezően „jól érezzük” magunkat, hanem arról, hogy a pillanatnak megfelelő érzéseink legyenek, még akkor is, ha ezek az érzések nemkívánatosak vagy akár fájdalmasak;
  • mi a legjobb módja annak, hogy kapcsolatban maradjanak a tizenéveseikkel, és hogyan biztosítsák azt a fajta kapcsolódást, amelyre a kamaszoknak nemcsak szükségük van, de vágynak is rá.

A kamaszok érzelmi élete könnyen érthető, a legfrissebb biológiai és pszichológiai kutatásokon alapuló magyarázatokkal és valós példákkal kínál a szülőknek konkrét, gyakorlati információkat, amelyeket hasznosítani tudnak kamaszaik megóvásához a felnőtté válás rögös útján.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Petőfi Sándor versét zenésítette meg a Slowmesh

A southern rockos, stoneres vonalon mozgó budapesti zenekar eddigi fennállása alatt három...

Megjelent a Zebra Eats Lion legújabb kislemeze

A budapesti underground pop-rock egyik legüdébb színfoltja a Zebra Eats Lion zenekar,...

Melegszívű fegyelmezés – Kim John Payne útmutatója a neveléshez

Kim John Payne nevéhez számos, a szülők számára hasznos könyv fűződik. Legújabb...

Újjászületés egy részben – Az Egy nő anatómiája magyarországi ősbemutatója a Pesti Színházban

Október 5-én először mutatja be magyar színház Wéber Kata drámáját, amelynek alapján...