csütörtök , 9 május 2024
Kezdőlap Gazdaság Kazah munkavállalók Magyarországon: miért őket válasszuk?
Gazdaság

Kazah munkavállalók Magyarországon: miért őket válasszuk?

220
kazah munkavállalók

Hazánkban egyre nagyobb igény van a vendégmunkások iránt. Ennek nagyon egyszerű oka van: a munkaerőhiány soha nem látott méreteket öltött az elmúlt időszakban. Ez egy olyan jelenség, amit sajnos rövid időn belül szinte lehetetlen feladat megoldani saját, hazai forrásból. Ezért is van szükség külföldi munkavállalókra.

Hol jelent megoldást a kazah munkavállaló?

Konkrétan szinte minden szegmensben lehet őket alkalmazni. Autóipar, logisztika, élelmiszeripar és vendéglátás. A külföldi munkavállalók Magyarországon történő alkalmazásában azonban olyan profi segítségre van szükség, mint amit a TERENDO is nyújtani tud. Az egész folyamat több lépésből áll. Igények felmérése, toborzás, adminisztráció és engedélyek beszerzése, utaztatás, HR feladatok, munkába állás és beilleszkedés. Ezt egyedül, önerőből szinte lehetetlen megoldani, valamint rengeteg buktatója lehet.

Fontos a pontosság, mert az engedélyek beszerzésénél nem sok “második esély” van. De mégis miért pont Kazahsztánból érdemes toborozni külföldi munkavállalókat? Magas munkabírással rendelkeznek, valamint a munkakultúrájuk nagyon hasonlít az ukránokéra, ahonnan szintén rengeteg vendégmunkás van Magyarországon. A kazah munkaerőről tudni kell azt is, hogy releváns szakképesítéssel rendelkeznek. A képzési rendszerük még a szovjet időkből maradt fenn, így könnyedén be tudnak illeszkedni a közép-kelet-európai környezetbe.

A megfelelő munkaerő beszerzése kiemelt szempont, ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a toborzásra, a kiválasztásra. Ez profi segítség nélkül nehezen oldható meg, így az első lépés minden esetben az, hogy felvesszük a kapcsolatot egy munkaerő-szakértővel.

Kihívásokra is számítani kell

Kazahsztán egy jómódú országnak mondható, így magasabb a munkavállalók bérigénye is a többi ázsiai országokhoz képest. Ha nem találják elegendőnek a felkínált összeget, akkor a fluktuáció is magas lehet. Már rég elmúltak azok az idők, amikor “egy tál rizsért” dolgoztak az ázsiai munkavállalók. Minimálbér közeli összegekért egyik vendégmunkás sem fogja megoldani hosszú távon egy vállalkozás munkaerő-problémáit.

Ezért is fontos, hogy a toborzásra minél nagyobb hangsúlyt fektessünk, mivel már itt eldől az egész projekt sikeressége.

A minőségre is oda kell figyelni

A legjobb megoldás az, ha olyan munkaerőt keresünk, aki hosszú távon is el tudja látni az adott feladatot. A kazah munkavállalókra ez maximálisan igaz, mivel olyan képzési rendszerrel rendelkeznek, aminek köszönhetően gyorsan tudnak alkalmazkodni a magyar elvárásokhoz. A külföldi munkaerő a nyitott pozíciók feltöltése mellett arra is képes, hogy új nézeteket, megvilágításokat és megoldásokat hozzon el a vállalkozás életébe.

A gyakorlati tapasztalat is azt mutatja, hogy ahol vendégmunkások dolgoznak, ott hatékonyabban tudják leküzdeni a piaci kihívásokat és változásokat.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nagy a magyar cégek lemaradása a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában

HR és munkavállalói oldalról is kihívás az anyák foglalkoztatása itthon A Központi...

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó...

A MOL átadta a régió legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét

A MOL-csoport átadta Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöld hidrogén üzemét Százhalombattán....

Világelső lett az ELTE médiajogászainak írásbeli beadványa

A Monroe E. Price médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi verseny oxfordi döntőjében az ELTE –...