kedd , 5 március 2024
Kezdőlap Gazdaság Kazah munkavállalók Magyarországon: miért őket válasszuk?
Gazdaság

Kazah munkavállalók Magyarországon: miért őket válasszuk?

138
kazah munkavállalók

Hazánkban egyre nagyobb igény van a vendégmunkások iránt. Ennek nagyon egyszerű oka van: a munkaerőhiány soha nem látott méreteket öltött az elmúlt időszakban. Ez egy olyan jelenség, amit sajnos rövid időn belül szinte lehetetlen feladat megoldani saját, hazai forrásból. Ezért is van szükség külföldi munkavállalókra.

Hol jelent megoldást a kazah munkavállaló?

Konkrétan szinte minden szegmensben lehet őket alkalmazni. Autóipar, logisztika, élelmiszeripar és vendéglátás. A külföldi munkavállalók Magyarországon történő alkalmazásában azonban olyan profi segítségre van szükség, mint amit a TERENDO is nyújtani tud. Az egész folyamat több lépésből áll. Igények felmérése, toborzás, adminisztráció és engedélyek beszerzése, utaztatás, HR feladatok, munkába állás és beilleszkedés. Ezt egyedül, önerőből szinte lehetetlen megoldani, valamint rengeteg buktatója lehet.

Fontos a pontosság, mert az engedélyek beszerzésénél nem sok “második esély” van. De mégis miért pont Kazahsztánból érdemes toborozni külföldi munkavállalókat? Magas munkabírással rendelkeznek, valamint a munkakultúrájuk nagyon hasonlít az ukránokéra, ahonnan szintén rengeteg vendégmunkás van Magyarországon. A kazah munkaerőről tudni kell azt is, hogy releváns szakképesítéssel rendelkeznek. A képzési rendszerük még a szovjet időkből maradt fenn, így könnyedén be tudnak illeszkedni a közép-kelet-európai környezetbe.

A megfelelő munkaerő beszerzése kiemelt szempont, ezért is kell nagy hangsúlyt fektetni a toborzásra, a kiválasztásra. Ez profi segítség nélkül nehezen oldható meg, így az első lépés minden esetben az, hogy felvesszük a kapcsolatot egy munkaerő-szakértővel.

Kihívásokra is számítani kell

Kazahsztán egy jómódú országnak mondható, így magasabb a munkavállalók bérigénye is a többi ázsiai országokhoz képest. Ha nem találják elegendőnek a felkínált összeget, akkor a fluktuáció is magas lehet. Már rég elmúltak azok az idők, amikor “egy tál rizsért” dolgoztak az ázsiai munkavállalók. Minimálbér közeli összegekért egyik vendégmunkás sem fogja megoldani hosszú távon egy vállalkozás munkaerő-problémáit.

Ezért is fontos, hogy a toborzásra minél nagyobb hangsúlyt fektessünk, mivel már itt eldől az egész projekt sikeressége.

A minőségre is oda kell figyelni

A legjobb megoldás az, ha olyan munkaerőt keresünk, aki hosszú távon is el tudja látni az adott feladatot. A kazah munkavállalókra ez maximálisan igaz, mivel olyan képzési rendszerrel rendelkeznek, aminek köszönhetően gyorsan tudnak alkalmazkodni a magyar elvárásokhoz. A külföldi munkaerő a nyitott pozíciók feltöltése mellett arra is képes, hogy új nézeteket, megvilágításokat és megoldásokat hozzon el a vállalkozás életébe.

A gyakorlati tapasztalat is azt mutatja, hogy ahol vendégmunkások dolgoznak, ott hatékonyabban tudják leküzdeni a piaci kihívásokat és változásokat.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Négynapos nyári munkarend a PwC-nél

A PwC Magyarország az első hazai Big4, amelyik 4 napos nyári munkahetet...

Csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások,...

Saját villamosenergiát termel a Magyar Suzuki

Átadták az esztergomi gyár területén az új napelemparkot Helyben előállított villamosenergia segíti...

A duális képzés segíti a minőségi szakember-utánpótlást

Több, mint 6000 tanuló válaszai alapján döntő fontossága van a szakmában való...