hétfő , 17 június 2024
Kezdőlap Technológia Blokklánccal erősít az SZTNH
Technológia

Blokklánccal erősít az SZTNH

142
sztnh blokklánc
kép forrása: Freepik

Mostantól blokklánc alapú hálózaton keresztül szolgáltat adatokat védjegy- és designoltalmakról a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Az SZTNH is csatlakozott az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) adatcsere programjához, amellyel az ügyfelek folyamatos és megbízható információszolgáltatást kapnak, és ennek köszönhetően a hivatalnak hatékonyabb, megbízhatóbb és felhasználóbarátabb eszközök, valamint szolgáltatások kifejlesztésére lesz lehetősége.

A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában. Az SZTNH a lajstromában vezetett mintegy 145 ezer védjegy- és közel ezer designoltalomhoz kapcsolódó adatokat az új blokklánc technológia segítségével tölti fel az EUIPO adatbázisába.

Az adatcsere program segítségével az adatok világszínvonalú technológia segítségével jutnak el az EUIPO-hoz, ahol még könnyebben és még átfogóbb módon érhetők el a védjegy- és designkutatást végző magánszemélyek és közületek részére az EUIPO trademark view, design view és az ezekhez tartozó image view (kép alapú keresést lehetővé tévő) szolgáltatásai. Ez a fejlesztés legfőképp a jövőre nézve számít kiemelkedőnek: a blokklánc alapú adatmegosztás olyan, későbbi lehetőségeket tesz majd elérhetővé, mint a védjegyadatok historikus változásainak megjelenítése vagy a különféle okiratok hitelességének ellenőrzése a blokklánc hálózat segítségével.

„Hivatalunk eltökélt az új technológiákban rejlő lehetőségek feltárásban és igyekszik a digitalizációban rejlő legtöbb lehetőséget kiaknázni a nemzetközi partnerekkel karöltve. Ezt a célt szolgálja a közelmúltban a Szellemi Tulajdon Világszervezetével kötött, az országos és regionális adatbázisokkal, jobb adatminőséggel, valamint könnyebb és gyorsabb adatcserével járó megállapodásunk, illetve a mostani, blokklánc alapú technológiához való csatlakozásunk is. Minden hasonló lépés azt segíti, hogy ügyfeleink és partnereink kiszolgálása minél hatékonyabb legyen” – fogalmazott Farkas Szabolcs, az SZTNH elnöke.

www.sztnh.gov.hu


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg okoseszközzel bővült a Huawei kínálata

A FIT 3 okosóra májusi bemutatója után számos újabb eszközt hozott a...

Tiltás helyett beszélgetés: így válhatunk tudatos digitális szülőkké

Nem kérdés, hogy a mai gyerekek már egy olyan digitális korba születtek,...

Owlet Okos zokni és okos bébifigyelő kamera

Legyen minden pillanat nyugodt a babával Az Owlet sokkal többet nyújt egy...

Kell-e tablet otthonra?

Mivel mobiltelefonja szinte már mindenkinek van, és laptop vagy számítógép is található...