szombat , 22 június 2024
Kezdőlap Képzés Kiképezték az első 50.000 akkumulátor szakembert az EU-ban
Képzés

Kiképezték az első 50.000 akkumulátor szakembert az EU-ban

310
akkumulátor szakember képzés

Fontos mérföldkőhöz ért Európa egyik vezető, a fenntartható energia területére fókuszáló munkaerő-képzéssel foglalkozó központja, az InnoEnergy Skills Institute. Bejelentették, hogy több mint 50.000 munkavállaló számára fejeződött be az a szakképzés, amelyen a résztvevők a gyorsan fejlődő akkumulátoripari értékláncban való boldoguláshoz szükséges készségeket szerezték meg. Az Európai Akkumulátor Szövetséggel együttműködve felépített képzések az akkumulátorok alapjaival az akkumulátor-kezelő rendszerekkel, az akkumulátorok tesztelésével, a biztonsággal és a védelemmel kapcsolatos ismereteket nyújtó műszaki tanfolyamokig terjedtek.

Az akkumulátoripari értékláncon belüli piacok viharos gyorsasággal növekednek. A lítium-ion akkumulátorok iránti éves kereslet 2030-ra várhatóan eléri a 4700 gigawattórát (GWh) világszerte, ami a 2022-es 700 GWh körüli globális felhasználási érték több mint hatszorosát jelenti. A helyhez kötött energiatároló berendezések teljesítményei pedig 2030 végére, globálisan meghaladják a 400 gigawattot, ami a 2021 végén kapacitás tizenötszöröse lesz.

„Azt akarjuk, hogy az európai ipar vezető szerepet töltsön be a zöld átállásban. Ebbe természetesen beletartoznak a fenntartható akkumulátorok itteni gyártói, akiket akár 3 milliárd euró pénzügyi támogatással is segíteni fogunk. Ezzel és a munkaerő felkészítésével egyaránt biztosítjuk vállalataink versenyképességét, illetve az akkumulátoripari értéklánc megerősödését.” – fejtette ki Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

Az ágazat bővüléséhez mindenkinek alkalmazkodnia kell, mert hatalmas a kereslet a munkavállalók képzésére, továbbképzésére a több mint 700 egyedi munkakört, készséget felsorakoztató ágazatban. A szakmák köre magában foglalja a bányászathoz, tervezéshez, gyártáshoz, alkalmazásokba való integráláshoz, leszereléshez és az akkumulátorok újrahasznosításához szükséges készségeket.

„Az InnoEnergy Skills Institute révén mind az iparági szereplőket, mind a készség-és képességfejlesztő partnereket multiplikátorként mozgósítjuk, így még több tanulót segítünk hozzá a megfelelő ismeretek elsajátításához.” – mondta Oana Penu, az InnoEnergy Skills Institute igazgatója.

A Skills Institute jelenleg 11 tagállam és régió – köztük Spanyolország, Franciaország, Magyarország, a göteborgi régió, Románia, Bulgária, Flandria, Vallónia, Írország, Szlovákia – támogatásával, valamint a ManpowerGroup és a NIIT ipari nagyvállalatokkal partnerségben, 10 nyelven, 35 tanulási csomaggal és 400 helyi képzési szolgáltatóval karöltve végzi az oktatási tevékenységét.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Audi Hungaria: 100 végzett tanuló a vállalat duális szakképzésében

Az Audi Hungaria idén is kitüntette a duális szakképzésében végzett legjobb tanulóit,...

58 milliós támogatás a szakképző centrumoknak

A több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, évi nettó 40 milliárd...

Rektorváltás az IBS-en

Dr. Láng László 20 év után távozik posztjáról és átadja a helyét...

QS-rangsor: az ELTE átvette a vezetést Magyarországon

Az ELTE mintegy 140 helyet javítva a tavalyi eredményén idén az 564....