vasárnap , 12 május 2024
Kezdőlap Egészség Életmentő képek: ultrahang a gyakorlatban
Egészség

Életmentő képek: ultrahang a gyakorlatban

403
ultrahang vizsgálat gyakorlatban
Képek forrása: Freepik

Tudtad, hogy az ultrahang vizsgálatok teljesen biztonságosak? Sokan tartanak ettől a vizsgálattól attól félve, hogy káros lehet a szervezetre. De ha így lenne, vajon miért ez az egyik leggyakrabban használt diagnosztikai eszköz a kismamák vagy a belső szervek problémáinak vizsgálatában?

Az orvosi képalkotás világában az ultrahang kiemelkedő szerepet játszik a betegségek és rendellenességek felismerésében. Az ultrahang valójában az alap képalkotó eszköz az orvosdiagnosztikában. Képzeld csak el! Egy magánklinikán a hét minden napján nyitástól zárásig fogadják a radiológusok a pácienseket. Azokat, akik gyorsan és biztonságosan szeretnének pontos diagnózist kapni.

Hasi ultrahang előtt ne menj hamburgerezni!

Az ultrahang vizsgálat működésének alapja igazán lenyűgöző. Ugyanúgy, mint más hullámok, az ultrahang is egyik közegből a másikba lépve megváltoztatja a viselkedését. Amikor az ultrahang hullámok egyik szövettípusról a másikra terjednek, az energiájuk csökken és irányuk megváltozik. Vagyis megtörnek, esetleg visszaverődnek. Ez a jelenség teszi lehetővé, hogy részletes képet kapjunk a test belsejéről. Legyen szó egy anyaméhben fejlődő magzatról, vagy akár a vesében, illetve az epehólyagban keletkezett kövekről.

Az ultrahang vizsgálat során a piezoelektromos kristályok ultrahanghullámokat bocsátanak ki, amelyek visszaverődnek a test szöveteiről. Majd ezek a kristályok érzékelik a visszavert hullámokat, és elektromos impulzussá alakítják őket. Ez az eljárás biztosítja a tiszta és éles képeket, amelyek segítenek a pontos diagnózis felállításában.

A hasi ultrahang során azonban fontos, hogy üres gyomorral érkezzünk. Az esetleges gázok és az emésztetlen ételek miatt ugyanis visszaverődhetnek a hullámok. Emiatt pedig téves képet kaphatunk az állapotunkról és meg kell ismételni a vizsgálatot.

Az ultrahang vizsgálat tehát egy gyakorlatban egyszerű, mégis bonyolult és rendkívül hatékony eszköz az orvosdiagnosztikában. Te nyugodtan fekszel a vizsgálóasztalon, miközben az ultrahang hullámok teszik a dolgukat.

Akár 20 perc alatt kiderül, mi a gond és merre tovább!

Az ultrahang vizsgálat számos területen kulcsfontosságú diagnosztikai eszköz.

  • A reumatológiai és ortopédiai vizsgálatok során az ultrahang segítségével például felismerhetők az ízületi gyulladások, a porckopások és a sérülések okozta elváltozások. Ezek alapvető információkat szolgáltatnak a megfelelő terápia kialakításához.
  • Az emlő ultrahangos vizsgálata lehetővé teszi a különböző elváltozások, a nem tapintható csomók, a zsírmirigyek és a ciszták korai felismerését. Ezzel segíti a betegségek időben történő kezelését.
  • A hasi ultrahang során könnyen megfigyelhetők a máj, a hasnyálmirigy és a vesék állapota. Valamint az ezeken a szerveken kialakuló jó- és rosszindulatú elváltozások és gyulladások.
  • Az epehólyagban lévő kövek is egyszerűen azonosíthatók ultrahangos vizsgálattal. Az olyan üreges belső szervek, mint a belek és a gyomor azonban nem vizsgálható eredményesen ultrahanggal.

nyaki ultrahang vizsgálat

  • A nyaki ultrahang vizsgálattal betekintést nyerhetünk a pajzsmirigybe, a nyirokcsomók és nyálmirigyek, valamint a nyaki erek állapotába is. A Droppler-vizsgálattal pedig könnyen kiszűrhető egy esetleges trombózis kockázata is.

Az ultrahangos vizsgálatnak köszönhető gyors és hatékony diagnózisnak köszönhetően, az orvos azonnal javaslatot tud tenni a további kezelésre.

Csak semmi pánik! Nem fáj.

Bármennyire is oda figyelünk magunkra, bármilyen pozitívan is állunk az élet kihívásai elé, bármikor történhet velünk valami. Egy családi kerékpározás során eleshetsz, és nem tudsz a sérült térdedre állni. Vagy egy indokolatlan súlygyarapodás miatt az endokrinológián kötsz ki, ahol további kivizsgálást javasolnak. Sok esetben az ultrahangos vizsgálatot. Hogy miért?

  • Az ultrahang vizsgálat egy noninvazív képalkotó vizsgálat. Ez azt jelenti, hogy a pontos diagnózishoz nem kell kontrasztanyagot vagy injekciót beadni. Azaz fájdalommentes, nem jár semmilyen kényelmetlenséggel.
  • Az ultrahang hullámok nem károsítják a szervezetet, nem jár sugárzással, így biztonságosan alkalmazható. Akár egymás után többször is. Az állapotos nőknél például a magzat fejlődésének monitorozására vagy a csecsemők agyának vizsgálatára is használják.
  • Az UH vizsgálat egyik fantasztikus előnye a valós idejű képalkotás. Ez azt jelenti, hogy a képek azonnal láthatóvá válnak, lehetővé téve az orvos számára, hogy azonnal értékelje és diagnosztizálja a felvett képeket. Ez különösen hasznos sürgős esetekben, ahol gyors diagnózisra van szükség.
  • Az ultrahang költséghatékonyabb, mint más képalkotó eljárások, például a CT vagy az MRI. Ez segít abban, hogy a minőségi orvosi ellátás szélesebb körben elérhető legyen anélkül, hogy túlzott anyagi terhet róna a páciensekre. Ahogy már említettük, az ultrahang az alap képalkotó eszköz. Sok esetben nincs szükség más kellemetlenséggel járó vizsgálatra. Ha igen, az az ultrahangon kiderül.

Újbuda Medical Center – megbízható és kényelmes magánellátás Budapesten

Az Újbuda Medical Center magánklinika a legkülönbözőbb ultrahangos területeket fedi le. Emlő, pajzsmirigy, hasi és kismedencei ultrahang mellett, ízületi, nyaki lágyrész és célzott lágyrész ultrahang, valamint Doppler-vizsgálatot is végzünk. Foglalja le a weboldalunkon az időpontját, hogy a bejelentkezés is kényelmes legyen!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

„Úgy működik, mint a ChatGPT, csak mi képekkel operálunk”

Ahogy a kis képkockákból pixelről pixelre haladva és egyre nagyobb látómezőt befogva...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Alacsony szénhidrát- vagy alacsony zsírtartalmú étrend a hatékonyabb?

Ha valaki fogyni szeretne, ma már számtalan táplálkozási tanáccsal, módszerrel, különleges étrenddel...

Automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszert fejlesztettek

Az AUTORAD projekt keretében többek között az orvos-beteg kommunikáció eredményességének javítása céljából...