szombat , 22 június 2024
Kezdőlap Képzés Kiberbiztonsági mesterszakot indít a Széchenyi István Egyetem
Képzés

Kiberbiztonsági mesterszakot indít a Széchenyi István Egyetem

311
Kiberbiztonsági mesterszak Széchenyi István Egyetem
Hogyan ne kerüljünk a hálózat csapdájába? – ebben segíthetnek a Széchenyi István Egyetem új mesterképzését elvégző szakemberek dr. Kelemen Roland, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusa és prof. dr. Smuk Péter, a kar dékánja szerint. (Fotó: Adorján András)

A győri Széchenyi István Egyetem hiánypótló képzést, „modern technológiák és kiberbiztonság joga” mesterszakot indít magyar és angol nyelven szeptembertől, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni. Akik elvégzik, olyan informatikai, mérnöki és jogi tudást sajátítanak el, amellyel korunk egyik nagy kihívására válaszolni tudó szakemberekké válnak. A kiberbiztonság a vállalatok és az állami szervezetek számára is kiemelt jelentőségű, ezért a mesterdiplomát megszerző hallgatók keresettek lesznek a hazai és a nemzetközi munkaerőpiacon.

A Széchenyi István Egyetem új mesterképzésén részt vevők okleveles modern technológiai és kiberbiztonsági jogi szervező végzettséget szereznek. A képzés létjogosultságának érzékeltetésére talán egy adat is elegendő: az FBI 2022-es jelentése szerint az észlelt és bejelentett kibertámadások okozta gazdasági károk dollármilliárdos nagyságrendűek, és évről évre folyamatos, duplázódó mértékű emelkedést mutatnak. E folyamatokat napjaink geopolitikai válságai tovább fokozzák.

„A Széchenyi István Egyetem hatalmas előnye, hogy kilenc kara tizenegy tudományterületet ölel fel. Ezek szintetizálásával olyan multidiszciplináris tudást tudunk felhalmozni, amelyre nem sok intézményben adódik lehetőség. Ennek a közös tudásnak már számos kutatásban hasznát vettük, legyen szó digitalizációról, önvezető járművekről vagy épp mesterséges intelligenciáról. Ezt a lehetőséget használjuk ki új képzésünk esetében is, amelyben jogi, műszaki és informatikai ismereteket kínálunk hallgatóinknak. Tesszük ezt a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi, valamint az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar együttműködésével” – fogalmazott prof. dr. Smuk Péter, az egyetem jogi karának dékánja.

Egyedülállónak és hiánypótlónak nevezte az új képzést annak ötletgazdája, dr. Kelemen Roland adjunktus is. „2021–22-ben a Fulbright-ösztöndíjprogram keretében vettem részt egy amerikai képzésben. A tengerentúlon már korábban felismerték annak fontosságát, hogy a vállalkozások számára rendelkezésre álljanak a téma informatikai és jogi oldalát egyaránt átlátó szakemberek. Ez a tudás az államigazgatásban, a nemzetbiztonság területén, a multinacionális, közép- és kisvállalkozások esetében is egyre nélkülözhetetlenebb. A képzést elvégzők a problémák megelőzésében, elhárításában, de bekövetkeztekor annak kezelésében egyaránt fontos szerepet tudnak játszani. Ismerik mindezek jogi vetületét, így képesek előállítani a belső szabályozókat, amelyeket a nemzetközi előírások egyre szélesebb körben követelnek meg” – érzékeltette az új mesterképzési szak hasznosságát. Példaként említette az Európai Unió új hálózatbiztonsági irányelvét (NIS2), amely 2024 tavaszán lép hatályba, és Magyarországon mintegy 2600 vállalkozást érint közvetlenül.

Dr. Kelemen Roland kiemelte: a képzés egyaránt hasznos az informatikai vagy műszaki végzettségű, de jogi ismeretekkel még nem rendelkező, illetve a jogtudományi területen  diplomát szerző, de az IT-területen kevésbé jártas szakemberek számára, akik a gyakorlatban jól használható és a munkaerőpiacon egyre keresettebb, speciális tudás birtokába kerülnek. A képzés során több olyan témát is érintenek – például a digitális gyermekvédelmet, – amely a tervek szerint később önálló rövidképzésként is választható, elvégzése esetén mikrotanúsítvány szerezhető.

„Mesterképzésünk nemcsak hazai, de globálisan is használható és fontos tudást kínál, ezért hirdetjük meg a szakot angol nyelven is. A kibertér túlmutat a nemzetállami szabályozáson, ezért a külföldi hallgatók is értékes ismereteket szerezhetnek nálunk” – emelte ki prof. dr. Smuk Péter.

A magyar nyelvű képzésről és a jelentkezésről bővebb információ itt található, és hamarosan az angol nyelvű tájékoztató is elérhető az admissions.sze.hu weboldalon.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Audi Hungaria: 100 végzett tanuló a vállalat duális szakképzésében

Az Audi Hungaria idén is kitüntette a duális szakképzésében végzett legjobb tanulóit,...

58 milliós támogatás a szakképző centrumoknak

A több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, évi nettó 40 milliárd...

Rektorváltás az IBS-en

Dr. Láng László 20 év után távozik posztjáról és átadja a helyét...

QS-rangsor: az ELTE átvette a vezetést Magyarországon

Az ELTE mintegy 140 helyet javítva a tavalyi eredményén idén az 564....