szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Képzés Elindult az ELTE Érettségi Felkészítő könyvsorozata
Képzés

Elindult az ELTE Érettségi Felkészítő könyvsorozata

351
Az ELTE Érettségi Felkészítő tankönyvsorozat első példányai.
Az ELTE Érettségi Felkészítő tankönyvsorozat első példányai.

A könyvpiacon hiánypótló, az ELTE egyetemi oktatói által szerkesztett sorozat most megjelent négy kötete a kötelező érettségi tantárgyak (magyar nyelv- és irodalom, matematika, történelem) mellett a digitális kultúra érettségihez szükséges ismeretanyagot mutatja be kompakt és könnyen feldolgozható formában.

A kötetek a 2024-től érvényes vizsgakövetelmények figyelembevételével készültek és mintafeladatsorokkal, valamint megoldókulcsokkal is segítik a diákok és felkészítő tanáraik munkáját a közép- és emeltszintű érettségik előtt. A sorozat első könyveinek bemutatóját 2024. február 29-én tartották az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

Borhy László, az ELTE rektora a tankönyvek szerzőivel.
Borhy László, az ELTE rektora a tankönyvek szerzőivel.

„A most érettségiző generáció számára kiemelten fontos, hogy minél alaposabban felkészülhessenek életük egyik legnagyobb megmérettetésére. Gimnazistaként a legfontosabb kérdés, amivel szembesülnek, hogy merre tanuljanak tovább. Az ELTE ezt a döntést szeretné könnyebbé tenni azáltal, hogy egy színvonalas kiadványsorozattal nyújt biztos tudásalapot az átalakult érettségi és felvételi eljáráshoz.” – emelte ki Borhy László akadémikus, az ELTE rektora a könyvbemutatón.

Tóth Tibor József, az Eötvös Kiadó ügyvezetője
Tóth Tibor József, az Eötvös Kiadó ügyvezetője

„A kiadó életében újdonság, hogy nem egyetemi tankönyveket és tudományos műveket adnak ki, hanem azokat a diákokat segítik, akik az ELTE leendő hallgatóivá válhatnak. A most megjelent tankönyvek a diákok mellett módszertani útmutatókkal segítik az érettségi felkészítést végző tanárokat is. Jelenleg nem létezik még egy ilyen tankönyv, amely mögött ennyire szerteágazó egyetemi háttér állna. Ennek köszönhetően a tankönyvekben minden olyan feleadat szerepel, amely az érettségin felmerülhet.”  – foglalta össze Tóth Tibor József, az ELTE Eötvös Kiadó ügyvezetője.

Magyar nyelv és irodalom

A kötet ismerteti a vizsga felépítését és értékelési szempontjait, feladattípusait, magyar nyelvből 23, irodalomból 35 közép- és emelt szintű szóbeli vizsgafeladatot kínál. A középszintű szövegértési és nyelvi feladatsorhoz szövegalapú leíró nyelvtani gyakorlófeladatokat és grammatikai táblázatokat tartalmaz, az esszéíráshoz bemutatja a szövegalkotás lépéseit és a műelemzés szempontjait. Hasznos tanácsokat ad minden szövegalkotási feladattípushoz az ötletgyűjtés, a rendszerezés, a bevezetés és a befejezés példáin keresztül, végül ismerteti a szóbeli vizsga menetét, követelményeit és értékelését.

Matematika

A kiadvány mintafeladatokkal szemléltetett értékelési útmutató kíséretében bemutatja a középszintű írásbeli vizsga feladattípusait. Tartalmaz több mint 400 részletesen kidolgozott középszintű feladatot, a tudományági besorolás szerint tematikusan rendszerezve. A feladatgyűjteményt két érettségi mintafeladatsor teszi teljessé, ezekhez – a részletes megoldás mellett – pontozási útmutató is tartozik.

Történelem

Ebben a kötetben a történelem írásbeli érettségi vizsga felépítését és értékelési szempontjait, feladattípusait mutatjuk be. Az emelt szintű feladatsorok teljesek, vagyis mindhárom esszétípus gyakorolható velük. A feladatokban azok a témák is megjelennek, amelyek részben vagy egészben újak a hatályos érettségi követelményeiben (pl. Hun Birodalom, III. Béla uralkodása, Magyarország Alaptörvénye). A kötet végén a feladatok téma alapján is visszakereshetők, így a kiadvány azoknak is hasznos lehet, akik egy-egy korszak, jelenség tanórai vagy otthoni gyakorlásához keresnek feladatot.

Digitális kultúra

A kiadvány ismerteti a digitális kultúra érettségi vizsga felépítését és értékelési szempontjait, az emelt szintű vizsga minden feladattípusát. Szerepelnek benne begyakorló jellegű feladatok is, azonban a legtöbb feladat megoldása összetettebb gondolkodást igényel. A feladatsorok lefedik az emeltszintű digitális kultúra (informatika) érettségi gyakorlati elvárásait. A feladatgyűjteménynek külön megoldókulcsa van, amelyet digitális formában lehet elérni.

Előkészületben: angol nyelv

A Path to Success című kötet főleg egyéni gyakorláshoz készült, de jól használható intenzív felkészítő kurzusokon és különórákon is. A kiadvány az olvasott és hallott szöveg értése, nyelvhelyesség, íráskészség, beszédkészség vizsgarészekhez egyaránt kínál feladatokat a hozzájuk tartozó megoldókulcsokkal együtt. Különlegessége, hogy az érettségiző korosztály számára releváns és motiváló témákkal, szövegekkel támogatja a tanulást, illetve kivágható kommunikációs kártyákat is tartalmaz, amelyek segítenek felkészülni a vizsgán várható szituációkra. A könyv tippeket és stratégiákat is mutat a diákoknak ahhoz, hogy éles vizsgahelyzetben a lehető legjobb formájukat hozhassák, fejezeteit pedig áthatja a fenntarthatóság és környezettudatosság gondolata.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Tanműhely nyílt a jövő villanyszerelőinek Tatabányán

Immár a kilencedik helyszínnel bővül az E.ON országos tanműhely-hálózata a jövő villanyszerelőinek...

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak...

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs nap

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését Lányoknak szóló...

Dr. Karikó Katalinról nevezte el egyik tantermét a Semmelweis Egyetem

A Nobel-díjas dr. Karikó Katalin nevét viseli a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi...