vasárnap , 19 május 2024
Kezdőlap Gazdaság 30 százalékos díjkedvezmény az európai szabadalmi díjakból
Gazdaság

30 százalékos díjkedvezmény az európai szabadalmi díjakból

183
európai szabadalmi díj kedvezmény

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) bejelentette, hogy 2024. április 1-jétől mikroszervezetek számára egy speciális díjkedvezmény lép életbe az európai szabadalmi bejelentések terén. Az új döntés értelmében az igénylők 30%-os díjcsökkentésben részesülnek a bejelentési, kutatási, vizsgálati, megadási és belső fenntartási díjak összegéből, akár európai szabadalmi, akár európai PCT bejelentés esetén (Szabadalmi Együttműködési Szerződés, melynek keretein belül egyetlen nyelven, egy helyen benyújtott bejelentéssel megindítható a szabadalmi eljárás akár valamennyi szerződő államban). A kedvezmény összege így egy adott szabadalom teljes életciklusára vetítve – a bejelentéstől az oltalmi idő lejártáig – akár meghaladhatja a 10300 eurót is.

A mikroszervezetek jelenleg az Európai Unió gazdasági szervezeteinek 99%-át teszik ki, és a GDP-jének 57%-át adják. Az EPO és az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) közös tanulmánya szerint az egy vagy több európai szabadalmi bejelentéssel rendelkező KKV-k növekedési valószínűsége a high-tech iparágakban 110%-kal, a low-tech iparágakban pedig 172%-kal nagyobb a szabadalmi bejelentéssel nem rendelkező versenytársaikéhoz képest.

A kedvezményre jogosultak többek között a mikrovállalkozások (10-nél kevesebb főt foglalkoztatnak, éves árbevételük 2 millió euró alatti), természetes személyek, nonprofit szervezetek, egyetemek és kutatóintézetek. Az új intézkedés létrejöttéhez a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is aktívan hozzájárult, melynek célja a kis- és középvállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek innovációs tevékenységének ösztönzése és a tudásalapú gazdaság fejlesztése. Az elért eredmények jól illeszkednek a hazai Neumann János programban megfogalmazott szellemi tulajdonvédelmi területen kitűzött célokhoz, sok esetben kiegészítve vagy helyettesítve azokat.

További információ:

https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/az-epo-uj-dijkedvezmenyeket-vezet-be-a-mikroszervezetek-tamogatasa


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A fiatalok harmada alig tud valamit a pénzügyekről

A fiatalok 57 százalékának van valamilyen banki kapcsolata. Minél magasabb szintű iskolába...

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

A bevezetés során a megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkatársak megtalálása a legnagyobb kihívás...

SZJA-bevallással kapcsolatos hasznos tudnivalók

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már kevesebb mint két hét áll a...

Generációváltás: a kihívás, amire minden családi vállalkozásnak érdemes felkészülni

Legyen szó gazdasági szaklapokról, üzleti web magazinokról, pénzügyi fórumokról, sőt akár a...