szombat , 13 július 2024
Kezdőlap Tudomány Innovatív oktatási programok a tankönyvlistán
Tudomány

Innovatív oktatási programok a tankönyvlistán

213
bookr class

A hazai fejlesztésű oktatási program interaktív könyvei úgy fejlesztik a tanulók anyanyelvi és idegen nyelvi kompetenciáit, hogy észre sem veszik, játszva tanulnak és falják a könyveket. A pedagógusok számára pedig lehetővé teszik, hogy olyan innovatív, élményszerű tanórákat tarthassanak, amelyeken a gyerekek örömmel vesznek részt.

A legutóbbi, 2022-es PISA kutatás szerint Magyarországon a 15 éves diákok 25 százaléka funkcionális analfabéta, vagyis nem képes értő olvasásra. Az olvasás a kreativitás és a kritikai gondolkodás fejlesztésének elengedhetetlen eszköze, amely segíti a világ árnyaltabb észlelését, mintákban és modellekben való elmélkedésre ösztönöz, vagyis elengedhetetlen feltétele a hálózatos gondolkodásnak.

Ez hatással van az iskolai eredményekre is, hiszen a tanulási problémák hátterében az esetek többségében megfigyelhető valamilyen, az anyanyelvhez, az olvasáshoz, a szövegértéshez, a beszédhez kapcsolódó elakadás vagy zavar, a szókincs fejletlensége. A 6–14 évesek korosztályában pedig egyértelműen kimutatható, hogy csökken az elolvasott könyvek száma, az olvasás intenzitása, az erre fordított idő. Az olvasással kapcsolatos problémákon pedig csak olvasással lehet segíteni. Evidenciának tűnik, mégis ennek a gyermekkorban történő elősegítése a XXI. század egyik legégetőbb kihívása.

A BOOKR Kids ezért már évek óta azon dolgozik, hogy a gyerekeket a hozzájuk oly közel álló digitális térben szólítsa meg, és az interaktív történetek segítségével fejlessze az olvasási és nyelvi készségeiket, a kínált oktatási programokat több százezer gyermek tapasztalatai alapján alakították ki. Az angol nyelvtanulási program már negyedik éve szerepel a hivatalos tankönyvlistán, hatékonysága többször is bizonyítást, szakmai elismerést nyert: reprezentatív kutatás alapján az egyedi könyvformátum 20%-kal képes fejleszteni a szövegértést. A BOOKR Class alkalmazás egy interaktív digitális könyvtár, amely az angol nyelvfejlesztést és az idegen nyelvű olvasásra való nevelést tűzte ki célul. Az alkalmazás számos modern technológiát felhasználva segíti és támogatja a tanulókat az idegen nyelvi szövegértésben és az angol nyelv elsajátításában. Az alkalmazás nem csupán animált, interaktív hangoskönyveket kínál, hanem számos egyéb készségfejlesztési lehetőséget is a tanulókártyák kiejtéselemző funkciójával, illetve a különböző edukációs játékokkal. Ezáltal egy komplex és szórakoztató tanulási élményt nyújt, amely segíti a tanulók nyelvi fejlődését és a 21. századi kompetenciák elsajátítását. A mesterséges intelligencia által támogatott megoldásai, mint a szövegértésmérő teszt, a generálható szódolgozat vagy a szépkiejtés ellenőrzés, lehetővé teszik a tanulók hatékonyabb támogatását és fejlődését. A következő tanévtől pedig elérhetővé válik a BOOKR Schule, az alkalmazás német verziója, amely lehetővé teszi, hogy a német nyelv tanulása is új szintre helyeződjön, a készítőktől megszokott modern tartalmakkal és formátummal.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Már formálódik a Jövőálló.Kampusz a Minecraft platformján

Zajlanak a Samsung által elindított Jövőálló Akadémia kampuszának digitális munkálatai a Minecraft...

Kivárnak a cégek az innovációkkal

A kedvezőtlen gazdasági kilátások és a drága források miatt a magyar vállalatok...

Óbudai Egyetem – MOL együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a MOL és az Óbudai Egyetem június 10-én....

Az első magyar informatikatanár nevét veszi fel az Országos Grafikus Programozási Verseny

Az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevét veszi...