szombat , 22 június 2024
Kezdőlap Tudomány Szoftverfejlesztő diák nyerte a Nagy Diák TudatosNet Tesztet
Tudomány

Szoftverfejlesztő diák nyerte a Nagy Diák TudatosNet Tesztet

114

Egy debreceni, szoftverfejlesztőnek készülő diák, Tóth Sándor Benedek nyerte az országos Nagy Diák TudatosNet Teszt döntőjét. A 16 éves tanuló több mint 16 ezer indulóból lett az első az országos versenyen, amely célja többek közt az volt, hogy a diákok játszva szerezzenek hasznos ismereteket az internet biztonságosabb használatáról, és meg tudják védeni magukat az ártalmas tartalmaktól.

A DUE Médiahálózat és a Yettel országos edukációs játékának első szakasza online zajlott. Ebben több mint 16 ezer fiatal tette próbára tudását az ország minden tájáról: a játékosok közel kétharmada kisebb városokból és településekről – például a 392 lakosú Egyházasdengelegről –, 22 százaléka a megyeszékhelyekről, 13 százaléka pedig Budapestről játszott. A tesztet bárki kitölthette, de a nyereményjátékban csak a 14-20 éves kor közöttiek vehettek részt. A legaktívabb tesztkitöltők a 17 (28%) és a 18 évesek (22%) voltak.

A maximális 15 pontból a résztvevők átlagosan 9 pontot értek el. A legtöbben (91%) a „mik azok a malware-ek” kérdésre válaszoltak helyesen, a legkevesebben (mintegy 10%) pedig azt tudták, hogy a ChatGPT egy nagy nyelvi modell.

A középdöntőbe a legjobban teljesítő 1000 fiatal kapott meghívást, majd a döntőben a legjobb húsz játékos mérte össze tudását. A végeredményt a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon hirdették ki a szervezők. Harmadik helyen Gazsy Bendegúz végzett, második Szalontai Soma lett, a dobogó tetejére pedig Tóth Sándor Bendegúz állhatott.

A 16 éves Sándor a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum szoftverfejlesztő szakán tanul. A versenyzés nem áll távol tőle, a Diákolimpián megyei harmadik helyezést ért el internet témakörben. Szeret sakkozni, konditerembe jár, és érdeklődik a tőzsdézés iránt. Természetesen sokat netezik, naponta legalább 4-5 órát. Nyolcéves korában kapta az első laptopját, azóta böngészik a világhálón, de – mint mondta – fiatalabbként szülői felügyelettel és időkorláttal tette azt.

A díjátadón Koren Balázs, a Yettel ProSuli szakmai vezetője elmondta: céljuk, hogy a hasonló kezdeményezésekkel ösztönözzék a fiatalokat az internet tudatos, biztonságos használatára. A Yettel ProSuli program keretében emellett tanárképzéseket tartanak, ahol a digitális eszközök oktatásba illesztésében támogatják a pedagógusokat, míg a szülőket célzó programjaikkal a generációk közötti digitális szakadék csökkentését kívánják elérni.

Az esemény adatait összefoglaló videó:

 


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Mesepszichológia a gyakorlatban: Útmutató a mesék erejének megtapasztalásához

Kádár Annamária és Kerekes Valéria Mesepszichológia a gyakorlatban című könyve átfogó útmutatót...

A magabiztos szülő: Útmutató a tudatos neveléshez

Bojti Andrea A magabiztos szülő – A kételyektől a tudatosságig című könyve...

Mit kezdjünk az akaratossággal? – Útmutató a dackorszak kihívásaihoz

Deliága Éva pszichológus és Lovász Hajnalka pedagógus Mit kezdjünk az akaratossággal? –...

Magyar fiatalok sikere az ISEF amerikai ifjúsági tudományos világversenyén

2024. május 18-án fejeződött be Los Angelesben a tudományos versenyek világbajnoksága, az...