szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Hamisítatlan cseh sörtúra
Tippek

Hamisítatlan cseh sörtúra

347
pilseni sör

Pilsen tökéletes hely a sörözésre, itt született a világhírű Pilsner Urquell Brewer. Érdemes a főzdék bejárásával megismerni a sörfőzés múltját és jelenét, valamint megkóstolni a pilseni nedűket.

A csehek kedvenc itala a sör, az országban 429 sörfőzde működik. Pilsen városában meg lehet látogatni ezeket, és sörkóstolókon lehet részt venni. Persze nem kell feltétlenül Pilsenbe utazni, különleges sörök az iDrinks oldalán is beszerezhetőek.

A pilseni sör

Pilsenben már a 13. században sört főztek. Az ital minősége gyenge volt, a mesterek eltérő sörkészítési szabványokat használtak. Szóval a nulláról kellett újraindítani a helyi sörkultúrát. Az új sörfőzdét Martin Stelzer építette, aki az utazásai során ismerte meg Joseph Grollt, a bajor sörfőzés nagymesterét. A városába invitálta, hogy igazi mesterművet készítsen. Egy olyan fajtát, amely azóta meghódította a világot.

Groll ahelyett, hogy sötét malátát használt volna, inkább a pale malt felé fordult, és ebből aranyszínű főzetet készített. Továbbá használta a Saaz komlót, az alsó erjesztésű lagerélesztőt és a helyi artézi vizet. Tiszta, feltűnően világos és selymes pilsner sört készített, amelyet 1842 októberében mutatott meg a polgároknak. Azonnali szenzációt keltett, olyan jól sikerült, hogy receptúrája azóta változatlan.

Pilsner Urquell megalapítása

Az alsó erjesztésű lager sör a Pilsner Urquell megalapításához vezetett. A metódus olyan népszerű lett, hogy ma Pilsner típusú a világon főzött sörök 70%-a.

A Pilsner volt az első pale lager, eltért a dark lagerektől, amelynek köszönhetően azonnali sikert aratott. A jellegzetes stílus Bohemian Pilsner néven vált ismertté, ez a mai cseh Pilsner. Josef Groll forradalmi újítást hozott a sörök világába, amelynek köszönhetően Pilsen a sör fővárosává vált.

Sörkalandokkal vár mindenkit Pilsen

A városban kilenc sörfőzde található. Természetesen mindegyik látogatható, így meg lehet kóstolni a helyi söröket. Azonban érdemes időpontot foglalni, mivel rendkívül sok az érdeklődő. Továbbá részt lehet venni a Beer Challenge-en, amely kihívás során fel kell keresni Pilsen valamennyi főzdéjét. Tömegközlekedéssel lehet a leggyorsabban teljesíteni a kihívást.

A Gambrinus és a Pilsner Urquell sörfőzde ugyanazon a címen található. Utóbbi naponta 110 perces túrákat szervez, amely során meg lehet ismerni a gyár történetét. A Pilsen Sörgyár Múzeumában át lehet élni a világhírű nedű históriáját a középkortól napjainkig. A Roudná negyedben található az első Roudná sörfőzde. A Bolevec negyedben kapott helyet a Raven Brewery-t, ahol a Mozartova készül.

A Purkmistr főzde udvarán a pihentető sörfürdő élmény és a sörolajos masszázs is élvezhető. Továbbá felkereshető a Radobycice Sörfőzde. Kisice a legmesszebbi pont, ahol felkereshető a Pod Lípou sörgyár.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Autóba hagyta a kulcsát? Van megoldás

Néha nem is gondolnánk, hogy apró figyelmetlenségek mekkora gondot, és fejtörést tudnak...

Kőhatású csempék, amikkel kreativitást csempészhetünk az otthonunkba

Az otthonunk igényeink szerint történő kialakítása mindig egy izgalmas projekt, amibe lelkesen...

Ezért jelent kihívást a költöztetés Pest Vármegye területén

A költözés számos kihívással vár bennünket, ami néhány község esetében kiemelt figyelmet...

Teremts otthonos teraszt kényelmes kerti székekkel!

A tavaszi, nyári és kora őszi időszakban egy erkély, terasz vagy kert...