szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Kultúra Milyen izgalmas látnivalók várnak Málta fővárosában?
Kultúra

Milyen izgalmas látnivalók várnak Málta fővárosában?

314
valetta málta

Minden bizonnyal sok érdekes és izgalmas város van a nagyvilágban, amiket felfedezni csodálatos élmény lehet. Mi most azonban egy picinyke ország csöppnyi fővárosára szeretnénk kitérni, ami nem más, mint Valletta.

Málta szigetét 1530-tól 1789-ig a Máltai Lovagrend vezette. 1566-ban a rend nagymestere, Jean Parisot de la Vallette egy új fővárost álmodott meg, amely alapkövének letételére így került sor. Valletta kulturális örökségét nagymértékben köszönheti a Máltai Lovagrendnek.

“Egy város, amelyet úriemberek építettek úriemberek számára”

Találó ez a kifejezés Vallettára nézve, hiszen csodálatos paloták, kertek és templomok gazdagítják a látképét és a hangulatát. Itt bármerre is indulsz, előbb-utóbb a tengerparton találod magad. Útközben azonban megcsodálhatsz számtalan történelmi örökséget jelentő impozáns épületet is.

Valletta kétségtelenül egy egyedi, más városokkal nem összehasonlítható hely, aminek különleges hangulatát többek között a szűk utcás történelmi városrész adja, amely egy erődre épült. Ennek funkciója eredetileg a kikötő védelme volt.

Csak speciális engedéllyel lehet behajtani a város külső peremére, ez egy autómentes város. Tiszta levegő, barátságos kis teraszos éttermek, hálószerűen kialakított színpompás sétálóutcák. Ez is Valletta egyedi bája. Ha körül akarod járni, számíts arra is, hogy sokat kell majd lépcsőzni, hiszen itt abból is akad bőven.

Csak néhány Valletta látványosságai közül

Nagyon izgalmas látványa a városnak a Triton szökőkút, amely a Városkapu előtti téren található. Megjelenését tekintve is nagyon meghatározó eleme a környezetének, a fiatalok pedig előszeretettel beszélnek meg ide találkozókat. A szökőkút éjszaka kivilágítva még impozánsabb képet nyújt.

A Felső-Barakka kertekről lenyűgöző panoráma nyílik, ráadásul kitűnő hely a pihenésre az itt élő fák árnyéka. Az itt elhelyezett régi katonai ágyúkból minden nap délben lőni is szoktak, ez a hagyományos ünnepség ingyenesen megtekinthető. Az Alsó-Barakka kertek kisebb területű, itt egy neoklasszikus templom, és egy harangos emlékmű a legfőbb látnivalók.

Valletta utcaképének fontos része a barokk stílusú Szent János Társkatedrális, amelynek belső terében megtekinthető Caravaggio híres freskója, a Keresztelő Szent János lefejezése című műalkotás is.

Milyen az élet Vallettában?

Nyáron a városnézés nem javasolt napközben, az az idő strandolásra való errefelé. Napnyugtakor érdemesebb elindulni, de a többi évszakban bármikor, viszont ilyenkor is jobban ajánlott az esti időszak.

A gasztronómia nagyon változatos és színvonalas, számtalan finomságot lehet kóstolni. Michelin-csillagos éttermekben sincs hiány, de a kevésbé nevezetes éttermek is fantasztikus ételeket kínálnak.

Málta fővárosa számtalan fesztiválnak és kulturális programnak is otthont ad. A Wanderers oldalán több érdekes cikket is olvashatsz Máltáról, és fővárosáról, Vallettáról.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A Szeleburdi család – Bálint Ágnes örökzöld klasszikusa

Bálint Ágnes nevét mindenki ismeri, aki gyermekkorában olvasott magyar szerzőktől. A Szeleburdi...

Bosnyák Viktória: A sirály a király? – Egy klasszikus mese, ami nem öregszik

Bosnyák Viktória népszerű gyermekkönyvíró, akinek művei generációk olvasóit szórakoztatják és tanítják. Legismertebb...

Ünnepi fényekbe öltözik az augusztus 20-i ünnepi hétvégére a Madame Tussauds Budapest

Ünnepi fényekbe öltözik az augusztus 20-i ünnepi hétvégére a Madame Tussauds Budapest...

Suli előtt még egy mozi – Cinema City családi filmfesztivál

Szünidei családi filmfesztivállal zárja az idei nyarat a Cinema City. A mozihálózat...