szombat , 7 szeptember 2024
Kezdőlap Tudomány A biologizáció lehetővé teszi a jövő ökológiai innovációit
Tudomány

A biologizáció lehetővé teszi a jövő ökológiai innovációit

298
algatermesztés biologizáció

Az algatermesztéstől kezdve, a hidrogéntároláson és -szállításon keresztül egészen az oktatási koncepciókig

A Festo a „BionicHydrogenBattery” modellel a hidrogén egyszerű tárolására és biztonságos szállítására szolgáló egyedülálló koncepciót mutatott be baktériumok segítségével a Hannoveri Vásáron. A vállalat azt is bemutatta, hogyan lehet az ipari biotechnológiai folyamatokat hosszú távon hatékonyan üzemeltetni a Festo termékportfóliójából származó alkatrészek és megoldások széles választékának felhasználásával. A Festo elkötelezett a biotechnológia mint tanulási terület mellett is: moduláris oktatási rendszerekkel, kiegészítő kamarai képesítéssel és szakirányú biomechatronikai továbbképzés kifejlesztésével segíti az oktatást.

Automatizálási technológiájával a Festo célja, hogy éghajlatbarát megoldásokat kínáljon, és ezáltal hozzájáruljon a jelen és a jövő generációk életminőségének javításához. Ezért a vállalat intenzíven dolgozik azon, hogyan lehet a folyamatokat kevesebb anyagfelhasználással és több újrahasznosítással végezni, és milyen alternatív anyagokat lehet felhasználni. Az automatizálás tevékenységi körébe bevont biológiai fejlesztések különösen ígéretesek. A jövő legkisebb gyára egy biológiai sejtben lesz megtalálható.

Az automatizálással a természetben hosszú időt igénylő biológiai folyamatok felgyorsíthatók, nagyobb méretekben végezhetők és gazdaságilag életképessé tehetők. Sokéves tapasztalatával és magasan fejlett technológiájával a Festo ezen a területen is vezető szerepet játszik, bemutatva, hogy mi minden lehetséges az automatizálás kifinomult vezérlési és szabályozási technológiájával a biológia területén. A „PhotoBionicCell” (2022) és a „BionicCellFactory” (2023) bioreaktorok után, amelyek az algák tenyésztésére összpontosítottak, a Festo jelenlegi „BionicHydrogenBattery” projektje a jövő egyik energiaforrásával, a hidrogénnel foglalkozik.

festo alga

BionicHydrogenBattery: a hidrogén biztonságos tárolása és szállítása baktériumok segítségével

A hidrogént jelenleg csak olyan eljárásokkal lehet biztonságosan és helytakarékosan tárolni és szállítani, amelyek rendkívül magas vagy alacsony hőmérsékletet és nagy, 150-700 bar nyomást igényelnek, ezért rengeteg energiát használnak fel. A Festo a teljesen automatizált „BionicHydrogenBattery” biotechnológiai rendszerrel egy teljesen új megközelítést mutat be: az illékony anyagot baktériumok segítségével alacsony kockázattal és energiatakarékosan – viszonylag alacsony, 65 °C körüli hőmérsékleten és 1,5 bar nyomáson – hangyasavvá alakítják. A sav könnyen tárolható és szállítható. A célállomáson ugyanazok a baktériumok megfordítják a folyamatot, és a savat újra szén-dioxidra és hidrogénre bontják. Míg az utóbbit villamosenergia-termelésre lehet felhasználni, a nagy tisztaságú szén-dioxidot újra lehet hasznosítani és például az italiparban lehet felhasználni. A kiállításon a körforgásos gazdaság és az újrahasznosítás jegyében ismét hangyasav előállítására használták fel.

A biológiai folyamat középpontjában a Thermoanaerobacter kivui (T. kivui) baktérium áll. Ez a baktérium egy speciális enzimet termel, amely lehetővé teszi, hogy a hidrogént és a szén-dioxidot hangyasavvá alakítsa. Ennek a folyamatnak felfedezése és alapkutatása a frankfurti Goethe Egyetem Molekuláris Mikrobiológiai és Bioenergetikai Tanszékének nevéhez fűződik.  A csapat vezetője Prof. Dr. Volker Müller, akivel a Festo szakemberei szorosan együttműködik a projektben. „A  jövő egyik energiaforrása a hidrogén, amely többek között a tiszta áram előállításában is fontos szerepet fog játszani” – mondja Dr. Michael Sinsbeck, a Festo Bionikai Projektek felelős vezetője. „Koncepciónkkal segítünk abban, hogy ez a lehetőség gazdaságosan kihasználható legyen.”

BioTech Automation: reaktorok algák és baktériumok számára

A biofolyamatok egyre fontosabbá válnak az ipar számára, mivel fenntartható alternatívákat kínálnak a hagyományos módon előállított termékekkel szemben. „Az algákon kívül más szervezeteket is használhatunk, amelyek megújuló erőforrásokból például élelmiszert, bioüzemanyagot vagy bioműanyagot állítanak elő” – mondja Dr. Elias Knubben, a Festo kutatási és innovációs vezetője. A Festo ezért a Hannoveri Vásáron a kiválasztott tenyésztési eljárások segítségével áttekintést adott a már elérhető komponensekről és megoldásokról, amelyeket két bioreaktorban mutatnak be: egy algareaktorban a Chlorella vulgaris példáján, valamint egy rozsdamentes acél reaktorban, amely mikroorganizmusok, például E. coli tenyésztésére szolgál.

„Termékportfóliónkkal már most számos területen ki tudjuk szolgálni a növekvő biotechnológiai piacot, különösen a gázosítás, a folyadékkezelés és a bioreaktorok holisztikus automatizálása terén” – mondja Ralf Kapfhamer, a Biotech és Folyamatautomatizálás magas szintű fejlesztéséért felelős vezető. Az egyik legfontosabb termék itt az új VTUX szelepterminál, amely lehetővé teszi a bioreaktorok pneumatikus vezérlésű szelepeinek működtetését.

Az egyedi komponensek mellett a Festo egyedi rendszermegoldásokat is kínál bioreaktorokhoz. Az egyedi automatizálási megoldásokat válogatott egységekből fejlesztik ki, például komplett vezérlőszekrények formájában. Ügyfélspecifikus szoftverek is létrehozhatók, a vezérlőrendszertől a felhőig. A rendszerek zökkenőmentes integrációja és az adatok valós idejű elemzése lehetővé teszi a hatékony és átlátható folyamatirányítást.

festo biologizáció

Biologizáció mint tanulási terület: új képzési modul és szakirány 

Egy biotechnológiai folyamat működtetéséhez az elektrotechnika, a mechanika, az informatika és a biotechnológia területéről származó ismeretekre van szükség. Egy új munkaköri profil van kialakulóban: a biomechatronikai technikus. Ezt a tudást moduláris képzési koncepció keretében az oktatóreaktorban, hardver és szoftver kombinációjával tanítják.

A Festo nem csak műszaki szempontból felel meg a biológia területén jelentkező új kihívásoknak, hanem a műszaki alap- és továbbképzés piacvezetőjeként a jövőben szükséges képesítéseket is szem előtt tartja. A saját szakképzési területén ezért a Festo a Stuttgarti Regionális Ipari és Kereskedelmi Kamarával közösen elindította a „Klímavédelem és fenntartható fejlődés” kiegészítő szakképesítést. Ez számos szakmai képzést céloz meg, köztük „A biológiai átalakítás automatizálása” modult, különösen az ipari-műszaki és kereskedelmi szakmunkástanulók számára. A Festo saját képzési központjában a téma egyes részeit saját gyakornokaival kezdi. A Festo a leendő biomechatronikai mérnökök számára egy moduláris oktatási koncepciót is kidolgozott, amely az ismeretek, különösen a műszaki alapok átadására használható.

A Festónak konkrét tervei vannak a felsőoktatással kapcsolatban is: „A jövő szakembereit képezzük, ezért jelenleg a Reutlingeni Egyetemmel közösen dolgozunk egy új biomechatronikai kurzus megtervezésén, amely a biológiai és műszaki tartalmakat ötvözi, és a sejtre, mint a világ legkisebb gyárára összpontosít” – mondja Stefan Dietl, a Festo képzési vezetője. „A hallgatók elsősorban műszaki ismereteket tanulhatnak majd nálunk.” Az új oktatóreaktort itt is használni fogják


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A jövő szociális robotjai az időseknek is segíthetnek

Magyar kutatók egy nemzetközi együttműködésben szociális robotflotta fejlesztésén dolgoznak. Céljuk olyan robotok...

Két magyar csapat is indul az első Nemzetközi MI Diákolimpián

Augusztus közepén Bulgáriában kerül megrendezésre az első Nemzetközi MI Diákolimpia, amelynek fő...

Szuperhatékony napelemek fejlesztésén dolgoznak a BME kutatói

Egy új anyagcsoport használatával a jelenlegi hatásfok megduplázása is reális lehet. A...

Robotkutyához fejlesztett hámot a világhírű magyar márka

A JULIUS-K9® Európa vezető kutyahámgyártója perszonalizálható hordozóhámot fejlesztett az Unitree Robotics egyre...