hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Képzés Nő az érdeklődés a szakképzés iránt
Képzés

Nő az érdeklődés a szakképzés iránt

186
kép: freepik

Emelkedő létszámok, javuló eredmények

Ünnepélyes tanévnyitót tartott a HVSZC

Ünnepélyes tanévnyitó eseményt szervezett szeptember 2-án délután a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum. A több mint 400 pedagógust foglalkoztató, összesen 279 duális partnerrel rendelkező HVSZC rendezvényén mások mellett részt vett Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, valamint File Sándor, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára is.

Milibák-Veres Erika, a HVSZC főigazgatójának megnyitóját követően Pölöskei Gáborné az országos szakképzési hálózat eddig elért eredményeiről és további feladatairól beszélt a jelenlévőknek. A helyettes államtitkár egyebek között elmondta: „El kell fogadtatni a szakképzést, emelni kell annak társadalmi rangját. A szakképzés átalakítása lehetőséget teremtett erre, mellyel sikerült élniük az érintett pedagógusoknak, vezetőknek. Ennek eredményeként pozitív változások tapasztalhatók, amelyek egyik legfontosabbja, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére évek óta növekszik a szakképző intézménybe jelentkezők száma. Végső soron elmondható, hogy a szakképzés mára karrierré vált…”

File Sándor, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára előadásában a vármegye gazdasági helyzetéről adott tájékoztatást, részletesen kitérve a cégek, intézmények ezzel összefüggő munkaerőpiaci igényeire.

Ezután Milibák-Veres Erika és Hegyi István kancellár közös előadásukban számoltak be a szakképzési centrum eredményeiről, munkájáról. Elsődleges feladatukként jelölték meg, hogy az általános iskolából minél több diákot irányítsanak a szakképzés felé, miközben a felnőttek számára is biztosítsák a szakképzés, átképzés lehetőségét, amiben kiemelt szerepe van a duális partneri hálózatnak. Az oktatás színvonala is folyamatosan emelkedik, amiben meghatározó a belső tudásmegosztás, a továbbképzések és az intézmények közötti munkacsoportok kiépítése és működése.

Mint azt a HVSZC-főigazgató kiemelte, a 2024/25-ös tanévet 4762 fővel indítják, 80%-uk tanulói, míg 20%-uk felnőttképzési jogviszonyban áll. Az érdeklődés egyértelmű elmozdulást mutat a technikumi képzések felé.

Az abszolút létszámadatok is komoly előrelépésről tanúskodnak. Míg 2022 és 2023 közt a tanulók létszáma lényegében stagnált, idén mind a tanulói-, mind a felnőttképzésben résztvevők létszáma emelkedett. Érdemben csökkent a lemorzsolódás, aminek leküzdésében eredménnyel alkalmazzák a rugalmas tanulási utakat. Meghatározó ágazatok a turizmus-vendéglátás, a kereskedelem, a specializált gép- és járműgyártás, a vegyipar és a gépészet, de a 23 ágazatban oktatott összesen 68 szakma népszerűsége a tanulók és felnőttek körében jelentősen eltér. Az előadás során megoldandó kihívásként hangzott el, hogy a főállású oktatói állomány idősödik. A megyében mindössze 10%-uk 40 év alatti, 55%-uk pedig 50 éves is elmúlt.

A szakképzési centrumnak számos képzése működik és indul folyamatosan gazdálkodó szervezetekkel, melyek a gyakorlati képzés mellett biztosítékot is jelentenek a naprakész, azonnal használható tudás elsajátítására. A HVSZC több új, korszerű tanműhelyt is átadott az elmúlt évben, a főigazgató pedig kiemelte, hogy a mostani időszak kiemelkedő célja, hogy az intézmény intenzívebben, a korábbinál proaktívabban toborozzon, és tájékoztassa célközönségét az elérhető lehetőségekről. A kommunikációtól egyértelműen az érdeklődés és a tanulói létszám további, jelentős emelkedését várják a következő években.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Alkalmazkodóképesség és innováció – Évnyitó a Gábor Dénes Egyetemen

A Gábor Dénes Egyetem dimplomaátadóval egybekötött tanévnyitón indította el a 2024/25-ös tanévét....

Gyerekek érzelmi intelligenciája – Nevelés szívvel-lélekkel

Joan DeClaire neves pszichológus, aki John Gottman oldalán évek óta kutatja a...

Így neveljünk kedves gyereket – Hogy a világ jobb és szeretettelibb hely legyen

Thomas Lickona, a neves amerikai pszichológus és oktató legújabb könyve, az Így...

50 millió forint értékben jutott digitális eszközökhöz több mint 250 rászoruló család és közintézmény

Több mint hatszáz pályázó, 255 nyertes pályázat és többszáz digitális eszköz. Ez...