csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Képzés Alkalmazkodóképesség és innováció – Évnyitó a Gábor Dénes Egyetemen
Képzés

Alkalmazkodóképesség és innováció – Évnyitó a Gábor Dénes Egyetemen

119
gdf évnyító 2024

A Gábor Dénes Egyetem dimplomaátadóval egybekötött tanévnyitón indította el a 2024/25-ös tanévét.

Az ünnepségen az egyetem vezetősége mellett felszólalt Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke és Pintér Szabolcs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója is.

A több mint 30 éves múltra visszatekintő egyetem mindig élen járt az innovációban: elsőként itt jelent meg a távoktatás, és első volt a digitális oktatás bevezetésében is. A legkorszerűbb gyakorlati tudás átadása érdekében, a GDE külön figyelmet fordít a munkaerőpiaci igényekhez való alkalmazkodásra, a digitális oktatástechnológiai eszközök és módszertan hatékony alkalmazására, valamint a vállalati partnerek oktatásba történő bevonására.

„Hallgatóink a képzéseik során olyan speciális tudást sajátíthatnak el, mint például a banki szektorban egyre nagyobb teret nyerő Fintech technológia; az üzleti intelligencia, a robotika alapjai, a dróntechnológia és nem utolsósorban a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségei. Egyetemünk idén további oktatótermekkel, speciális laborokkal is bővült, ahol hallgatóink és oktatóink elmélyülhetnek egy-egy szakterületen. Ezek a műhelyek kiváló terepet nyújtanak arra, hogy már az egyetemi évek alatt komolyabb kutatásokban is részt vegyenek, vagy saját kreatív ötleteiket valósítsák meg”

– mondta el a köszöntőjében Dr. Zimányi Krisztina, a GDE rektora.

Dr. Dietz Ferenc, az egyetem elnöke, beszédében a magyar olimpikonok példáival inspirálta a hallgatókat:

„A sportolók az olimpiára készülés során hosszú éveken át keményen dolgoznak azért, hogy a legjobbak legyenek. Ez szükséges az egyetemi életben, majd a munkaerőpiacon történő eredményes helytálláshoz is. A sikerhez vezető út nem csak az olimpián, hanem itt is a cél kijelölése, a kiválóságra törekvés, a kemény munka, a kitartás és az önmagunkba vetett hit.”

Ezt követően jelentette be a Gábor Dénes Egyetem vezetése, hogy az üzleti szférával való kapcsolataik tovább bővülnek, mert partnerségi megállapodást kötnek az SAP Hungary Kft-vel, akivel a tantervek megújításával megkezdett együttes munka további területekkel gyarapodik, a közös fejlesztési projektektől kezdve egészen a gyakornoki programig. A szerződést Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója és az egyetem elnöke írta alá.

A tanévnyitó díszvendége volt Vágujhelyi Ferenc kormánybiztos, a NAV és a Blockchain Koalíció elnöke, aki beszédében napjaink AI világában az emberi tudás komplexitásának fontosságát emelte ki:

„A mindennapjainkba beépülő informatika a leggyorsabban változó tudomány: a diákoknak tanulmányaik során speciális tudást kell megszerezniük, hogy a munkaerőpiacon a foglalkoztatók olyan értéket lássanak bennük, amelyet a ChatGPT kódgenerátorában nem látnak. Ehhez elengedhetetlen a mérnöki szemléletmód elsajátítása, amelynek segítségével nem jelent majd gondot számukra a blokkláncon alapuló technológiák vagy a fintech megoldások megértése és továbbfejlesztése sem.”

Az ünnepség az idén végzett hallgatók diplomaosztójával folytatódott, akiket az egyetem vezetősége a jövőben is visszavár, ahogyan Dr. Zimányi Krisztina, rektor elmondta

„Ez a nap csupán egy nagy-nagy állomás az életükben”.

A világ rohamosan fejlődik és változik, és ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani vele, folyamatos önfejlesztésre van szükség. A Gábor Dénes Egyetem erre figyelemmel olyan rövid, mikrotanúsítványt nyújtó online szakmai kurzusokat is kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy az itt végzett hallgatók a szakterületükön, a jövőben frissítsék és bővítsék tudásukat a legújabb technológiákkal és ismeretekkel.

Fauszt András, a Gábor Dénes Felsőoktatási Alapítvány kuratóriumának elnöke tanévnyitó beszédében az intézmény méretéből is adódó alkalmazkodóképességét és dinamizmusát hangsúlyozta ki.

„A világ egyetemeinek története és kultúrája 1000 évre tekint vissza, amelyek most több kihívásra keresik a választ, mert jól érzékelhetően az oktatástechnológiák paradigma váltás előtt állnak. A mi előnyünk a kisebb méretünkből adódik, mert a világ változásaihoz és kihívásaihoz dinamikusabban tudunk alkalmazkodni, mint a nagyobb intézmények. A Gábor Dénes Egyetemnek éppen ez az ereje, a változásokhoz való alkalmazkodóképesség.”

Az ünnepélyes tanévnyitó az elsőévesek eskütételével és Ispánki Dávid, a GDE Hallgatói Önkormányzata elnökségi tagjának köszöntőjével zárult.

Az ünnepségen a Gábor Dénes Egyetem kitüntetését vehette át:

  • Az Év Oktatója 2024 elismerés: Göncziné Kapros Katalin
  • Rektori dicséretben részesült Mészáros György mesteroktató, Huj Éva pályázati projektmanager és Ispánki Dávid hallgató
  • A tanév legeredményesebb hallgatója: Kocsis Szabina Gabriella végzett hallgató
  • A tanév legeredményesebb távoktatásos hallgatója: Sárkány Ádám hallgató
  • A GDE Innovatív vállalati partnere 2024 elismerést Ritter Marianna, az iLex Group Hungary vezérigazgatója vehette át.

Az induló tanév célkitűzéseinek és Gábor Dénes Örökségének méltó összefoglalója Dr. Dietz Ferenc tanévnyitón elhangzott gondolata:

„Mi itt a GDE-n hiszünk abban, hogy a jövő nyelve az informatika, de a jövőt nem megjósolni akarjuk, hanem arra törekszünk, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik a közösség érdekében képesek alakítani, formálni ezt a jövőt.”


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Gyerekek érzelmi intelligenciája – Nevelés szívvel-lélekkel

Joan DeClaire neves pszichológus, aki John Gottman oldalán évek óta kutatja a...

Így neveljünk kedves gyereket – Hogy a világ jobb és szeretettelibb hely legyen

Thomas Lickona, a neves amerikai pszichológus és oktató legújabb könyve, az Így...

Nő az érdeklődés a szakképzés iránt

Emelkedő létszámok, javuló eredmények Ünnepélyes tanévnyitót tartott a HVSZC Ünnepélyes tanévnyitó eseményt...

50 millió forint értékben jutott digitális eszközökhöz több mint 250 rászoruló család és közintézmény

Több mint hatszáz pályázó, 255 nyertes pályázat és többszáz digitális eszköz. Ez...