péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Technológia Internet: a valaha volt legnagyobb találmány – de meddig bírja?
Technológia

Internet: a valaha volt legnagyobb találmány – de meddig bírja?

146
vps

Amikor megkérdezik az embert, hogy mi az emberiség valaha volt legnagyobb találmánya, sokan a gőzgépen, a számítógépen vagy épp az okostelefonon kezdenek el gondolkodni. Ezek mind-mind forradalmi módon változtatták meg életünket, de a legnagyobb dobás nem más, mint az internet. Korlátlan hozzáférés az információkhoz, globális kommunikáció, kapcsolatok az egész világból – végtelen lehetőségek, de vajon véges a kapacitás?

Amennyiben fontos és komoly üzleti adatokat tárolunk online, vagy szimplán szeretnénk biztonságban tudni, hatékony és költségorientált módon szervereinket, rendszereinket, bérelhetünk magunknak egy biztos helyet az interneten. A RackForest csapata rendszer-üzemeltetéssel, VPS, tárhely és domain bevezetésével egyaránt foglalkozik.

Az internet végessége és végtelensége

Az internet világa látszólag határtalan lehetőségeket kínál – valójában azonban akadnak korlátai. Ilyen például az IP-címek végessége, vagy épp az egyre nagyobb tárhelykapacitás igénye.

Ami az IP-címeket illeti, az 1980-as években kifejlesztett IPv4 protokoll 32 bites címzési rendszere 4,2 milliárd egyedi azonosító létrehozását biztosította, amiről nyilvánvalóan azt gondolták, hogy több a soknál. Nos, persze tudjuk, nem így lett, és mára a készlet ún. kifogyóban van. Igaz, az IPv6 bevezetése újabb megoldást kínál, de sok eszköz ezt még nem támogatja. Sok a hatékony átmeneti megoldás is, mint a NAT – Network Address Translation – technológia alkalmazása, amivel egy címen több eszköz is hozzáférhet az internetes térhez.

Napjaink adatmennyisége már szinte felfoghatatlan. A jövőben pedig ennél még élesebb lesz a helyzet. Egyes előrejelzések szerint 2025-től több, mint egymilliárd terabájtnyi adat (!) keletkezhet majd évente. Ami pedig egészen extrém, hogy ennek mindössze 12,5%-át tudjuk majd tárolni, jelenlegi technológiai korlátainkat ismerve. Itt is szükség lesz tehát az új megoldásokra, például DNS-ben történő adatmentésre vagy egyéb megoldásokra.

IP-címek, tárhelyek, hírek és álhírek – az elszabadult hajóágyú

Nem érdemes félvállról venni azt az információmennyiséget sem, ami a közösségi médiában és egyéb felületeken az emberekre zúdul. Legyen az valós hír, álhír vagy bármi egyéb. Ma már egyre nehezebb megkülönböztetni a szezont a fazontól, vagyis az igazat a hamistól. Ezzel az a probléma, ha az álhírek nagymértékben elterjednek, egyre nehezebb lesz megbízható, hiteles információhoz jutni, és ez az internet eredeti célját, lehetőségeit veszélyezteti.

A felelős internetező fő ismérvei

Mindannyiunk felelőssége, hogy tudatosan használjuk az internetet, és tisztában legyünk vele, hogy az online tér erőforrásai is végesek, valamint nem minden arany, ami fénylik. Igaz ez az IP-címek, a tárhely és a sávszélesség, az erőforrások optimális használatára, valamint az információk hitelességének ellenőrzésére egyaránt. Ahhoz, hogy az internet a valaha volt legpozitívabb és legnegatívabb találmány legyen, mi magunk, felhasználók is kellünk.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Megnyílt a Széchenyi István Egyetem Design Campusának első budapesti kiállítása

A Budapest Design Week a hazai designszakma összes területét bemutató, nemzetközi jelentőségű...

Ízorgia és új stílus a Candytől a Casa Pomo D’oróban

Gianni Annonival közös Pasta Workshopon indította el a Candy Hoover Hungary Kft....

Kényelmi szempontok a jakuzzi választása során

Akkor tökéletes a jakuzzi, ha nemcsak funkciók tekintetében nyújt maximális teljesítményt, hanem...

Valóban csak az elektromos autókon múlna a fenntartható közlekedés?

Még mindig státusszimbólum a céges autó, és ez nem segíti a környezetvédelmet...