hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Egészség Módszertani segítség az autista gyerekeket is oktató pedagógusoknak
Egészség

Módszertani segítség az autista gyerekeket is oktató pedagógusoknak

282
elte Módszertani segítség az autista gyerekeket is oktató pedagógusoknak

Az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport  „Mobillal a suliban?” című, a DATA-rendszer többségi iskolai környezetben való használatáról szóló módszertani útmutatója szabadon elérhető az ELTE Digitális Intézményi Tudástárában.

DATA-rendszert, az autizmus-specifikus támogatási módszertanok 21. századi, digitális platformját a Bárczi munkatársai 2018 és 2021 között az Autisták Országos Szövetségével együttműködve fejlesztették, 2021 óta szabadon elérhető, és egyre nő az érdeklődés iránta. A platformot azonban eredetileg a „mindennapokra” készítették, iskolai környezetben való alkalmazásához nem álltak rendelkezésre kidolgozott módszertani segédletek. Pedig a többségi iskolákban egyre nagyobb számban tanulnak autista gyerekek, ezért egyre sürgetőbb, hogy azok a pedagógusok, akik együttnevelésben támogatnak autista tanulókat, hatékony segítséget kapjanak mindennapi munkájukhoz. Ezt a hiányt pótolja a Mobillal a suliban? kiadvány.

A kézikönyv a valódi, mindennapos iskolai élethelyzeteket veszi alapul, és azokra a pedagógiai módszertani megoldásokra fókuszál, amelyek az autista tanulók, osztálytársaik és pedagógusaik számára is sikerélményekhez vezethetnek. Áttekinti, hogyan hathat az autizmus mint a fejlődés egy sajátos útja az iskolai életre, szó esik benne az autista tanulók erősségeiről, nehézségeiről, tanulási stílusáról és arról, hogyan támogathatjuk tanulásukat, iskolai jóllétüket a mindennapokban. Minden témához található további szakirodalom, videó vagy egyéb praktikus segédanyag azok számára, akik egy-egy témában szívesen elmélyítenék tudásukat. A kiadvány a gyakorlati használhatóságra, áttekinthetőségre törekszik szerkezetében is, tartalmában is. Ezt a célt erősítik azok a „mini esetek” is, amelyek tovább mélyítik a hétköznapokban jelentkező nehézségek hátterének megértését és a DATA-rendszer segítségével történő megelőzést, megoldást.

Az útmutató ide kattintva tölthető le.

Mód nyílik arra is, hogy csoportos tanulási lehetőség keretében szerezhessenek ismeretet a DATA-ról a pedagógusok: a „Te is bevezetheted a DATA-t” workshop várólistájára itt lehet feliratkozni.

Az esetlegesen felmerülő kérdéseket a datainfo@esoember.hu címen várják.

Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek...

„Úgy működik, mint a ChatGPT, csak mi képekkel operálunk”

Ahogy a kis képkockákból pixelről pixelre haladva és egyre nagyobb látómezőt befogva...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Ha egészséges hajkoronára vágysz, válaszd a lézeres hajkezelést!

Az egészséges haj csodásan keretezi arcunkat. Fényes és dús frizuránk azonban az...