szombat , 22 június 2024
Kezdőlap Egészség Módszertani segítség az autista gyerekeket is oktató pedagógusoknak
Egészség

Módszertani segítség az autista gyerekeket is oktató pedagógusoknak

322
elte Módszertani segítség az autista gyerekeket is oktató pedagógusoknak

Az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport  „Mobillal a suliban?” című, a DATA-rendszer többségi iskolai környezetben való használatáról szóló módszertani útmutatója szabadon elérhető az ELTE Digitális Intézményi Tudástárában.

DATA-rendszert, az autizmus-specifikus támogatási módszertanok 21. századi, digitális platformját a Bárczi munkatársai 2018 és 2021 között az Autisták Országos Szövetségével együttműködve fejlesztették, 2021 óta szabadon elérhető, és egyre nő az érdeklődés iránta. A platformot azonban eredetileg a „mindennapokra” készítették, iskolai környezetben való alkalmazásához nem álltak rendelkezésre kidolgozott módszertani segédletek. Pedig a többségi iskolákban egyre nagyobb számban tanulnak autista gyerekek, ezért egyre sürgetőbb, hogy azok a pedagógusok, akik együttnevelésben támogatnak autista tanulókat, hatékony segítséget kapjanak mindennapi munkájukhoz. Ezt a hiányt pótolja a Mobillal a suliban? kiadvány.

A kézikönyv a valódi, mindennapos iskolai élethelyzeteket veszi alapul, és azokra a pedagógiai módszertani megoldásokra fókuszál, amelyek az autista tanulók, osztálytársaik és pedagógusaik számára is sikerélményekhez vezethetnek. Áttekinti, hogyan hathat az autizmus mint a fejlődés egy sajátos útja az iskolai életre, szó esik benne az autista tanulók erősségeiről, nehézségeiről, tanulási stílusáról és arról, hogyan támogathatjuk tanulásukat, iskolai jóllétüket a mindennapokban. Minden témához található további szakirodalom, videó vagy egyéb praktikus segédanyag azok számára, akik egy-egy témában szívesen elmélyítenék tudásukat. A kiadvány a gyakorlati használhatóságra, áttekinthetőségre törekszik szerkezetében is, tartalmában is. Ezt a célt erősítik azok a „mini esetek” is, amelyek tovább mélyítik a hétköznapokban jelentkező nehézségek hátterének megértését és a DATA-rendszer segítségével történő megelőzést, megoldást.

Az útmutató ide kattintva tölthető le.

Mód nyílik arra is, hogy csoportos tanulási lehetőség keretében szerezhessenek ismeretet a DATA-ról a pedagógusok: a „Te is bevezetheted a DATA-t” workshop várólistájára itt lehet feliratkozni.

Az esetlegesen felmerülő kérdéseket a datainfo@esoember.hu címen várják.

Forrás: Eötvös Loránd Tudományegyetem


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A munkahelyek kialakítása hat a mentális egészségre

A munkahelyi környezet mentális egészségre gyakorolt hatása rendkívül fontos tényező. A Skanska...

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak...

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért...

Világszínvonalú robotsebészet a Debreceni Egyetemen

Megérkezett a Da Vinci robotasszisztált sebészeti rendszer a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába....