hétfő , 13 május 2024
Kezdőlap Egészség Kutatás: az európai válaszadók többsége a stressz és az elhízás miatt aggódik
Egészség

Kutatás: az európai válaszadók többsége a stressz és az elhízás miatt aggódik

179
okosórák pozitív hatásai
Kép forrása: Freepik

Az okosórák pozitív hatással lehetnek az új, egészséges szokások kialakítására, az okosórát használók 87 százaléka számolt be sikerről

A megkérdezett európai válaszadók fele elégedetlen egészségi állapotával, és 91 százalékuk változtatni szeretne életmódjának legalább egy aspektusán – derült ki a Huawei megbízásából az Ipsos által nyolc európai országban készített, az egészségi állapotot és egészségtudatosságot vizsgáló kutatásból[1]. A legtöbben a stressz és az elhízás miatt aggódnak, azonban az életmódváltás a többség számára nehézségekbe ütközik: 72 százalékuk küszködik motivációs problémával. A kutatás rámutatott arra is, hogy az okoseszközök segítséget nyújthatnak a sikeres életmódváltásban, az okosórát használó válaszadók 87 százaléka tudott új, egészséges szokást – például gyakoribb testmozgást – kialakítani, vagy tapasztalt javulást az alvási és étkezési szokásai terén az eszközétől kapott adatok és javaslatok alapján.

Az általános egészségügyi állapotot és egészségügyi tudatosságot vizsgáló kutatást készített a Huawei megbízásából az Ipsos idén szeptemberben.[2] A „Kutatás az okosóra-használatról és attitűdökről” című felmérés célja, hogy rámutasson, a vizsgált európai országok lakosai milyen egészségügyi tünetekkel, kihívásokkal küzdenek, illetve mennyire foglalkoztatja őket az egészségük, és elégedettek-e egészségi állapotukkal. A kutatás emellett azt is vizsgálta, hogy az okosórák milyen hatással vannak viselőjük egészségére, szokásaira és életmódjára.

A stressz és a túlsúly a legaggasztóbb a többség számára

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók fele elégedetlen általános egészségi állapotával. A megkérdezettek többsége az elhízás (46 százalék), a kimerültség (29 százalék) és a mozgékonyság hiánya (26 százalék) miatt aggódik. A válaszadók 91 százaléka szeretne javítani egészségi állapotának legalább egy aspektusán, a megkérdezettek átlagosan négy egészséges szokás kialakítását tervezik. A legtöbbek számára a stressz csökkentése az elsődleges (43 százalék), ezt követte a megfelelő testsúly megőrzése (40 százalék), az egészséges táplálkozás (35 százalék), a megfelelő alvás biztosítása (35 százalék) és a napi testmozgás (34 százalék) bevezetése.

A tervek és elképzelések megvalósítása azonban nehézséget okoz: a résztvevők 72 százaléka ismerte el, hogy az életmódja megváltoztatásához további motivációra van szüksége, illetve gyakran elveszíti motivációját az egészséges tevékenységek fenntartásában.

okosóra hatásai

Új szokások kialakítását nagymértékben támogathatják az okosórák

A kutatásból kiderült az is, hogy az okosórák pozitív hatással vannak az új, egészséges szokások kialakítására. Az okosórát használók 87 százaléka állította, hogy legalább egy új, egészséges életmóddal kapcsolatos szokást vezetett be az eszközétől kapott információk vagy javaslatok eredményeként. A legtöbben a gyakoribb testmozgást (47 százalék), majd a hosszabb edzésidőt (41 százalék) említették, a válaszadók 39 százaléka elkezdett jobban odafigyelni alvási szokásaira, 28 százalék pedig változtatott étrendjén az okosórájától származó információk alapján.

Az okosórát rendszeresen használó válaszadók 67 százaléka állította, hogy az eszközeik elemzései és javaslatai hatására tudatosabbá váltak, és egészségesebb életmódot folytatnak. Összességében az okosórákat használók 88 százaléka értett egyet azzal, hogy okoseszközük segített javítani fizikai egészségi állapotukon; 86 százalékuk szerint mentális egészségükön, 76 százalékuk szerint pedig általános életminőségükre is kedvező hatással van.

Új labor a további kutatások támogatására

A Huawei a világ egyik vezető viselhető technológiai szolgáltatójaként elkötelezett az egészség- és fitnesztechnológiával kapcsolatos kutatások és innováció iránt. Ennek eredményeképpen 2016 óta a vállalat három egészségügyi laboratóriumot hozott létre világszerte, legutóbb idén ősszel a finnországi Helsinkiben. Az új európai laboratóriumban multidiszciplináris tudományos kutatócsoport dolgozik, amely biztosítja, hogy a vállalat a sport- és egészségkutatás minden területén elérje a legfejlettebb szabványokat.

A kutatás teljes anyaga a https://consumer.huawei.com/uk/wearables/2023-eu-health-survey link alatt érhető el.

[1] A “Kutatás az okosóra használatról és attitűdökről” c. online felmérést az Ipsos végezte 2023 szeptemberében: Németország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Románia, Bulgária, Törökország és az Egyesült Királyság lakosai körében. Az országok átlaga, N=8019, a válaszadók a 18-64 év közötti lakosságot reprezentálják.

[2] A “Kutatás az okosóra használatról és attitűdökről” c. online felmérést az Ipsos végezte 2023 szeptemberében: Németország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Románia, Bulgária, Törökország és az Egyesült Királyság lakosai körében. Az országok átlaga, N=8019, a válaszadók a 18-64 év közötti lakosságot reprezentálják.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

„Úgy működik, mint a ChatGPT, csak mi képekkel operálunk”

Ahogy a kis képkockákból pixelről pixelre haladva és egyre nagyobb látómezőt befogva...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Alacsony szénhidrát- vagy alacsony zsírtartalmú étrend a hatékonyabb?

Ha valaki fogyni szeretne, ma már számtalan táplálkozási tanáccsal, módszerrel, különleges étrenddel...

Automatizált gerinc MR leletező és vizualizált leletértelmező rendszert fejlesztettek

Az AUTORAD projekt keretében többek között az orvos-beteg kommunikáció eredményességének javítása céljából...