hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Egészség Megtapasztaltad már a klimax változatos és kellemetlen tüneteit?
Egészség

Megtapasztaltad már a klimax változatos és kellemetlen tüneteit?

312
klimax menopauza tünetei

A nők életének egyik fontos állomása a menopauza, mely tele van változásokkal és kihívásokkal. A folyamat nemcsak fizikai szempontból van hatással testünkre, hanem érzelmi és életmódbeli átalakulással is együtt jár.

A menopauzát megérteni és kezelni kell, hiszen egy összetett szakasza életünknek. Az Aesthetica Orvosi Központ endokrinológiai szakrendelésén egyénileg összeállított tervvel segítenek a változókorban lévő hölgyeknek. A hormonális problémákra vonatkozó tanácsokkal, vitaminokkal és egyéb módon támogatják a hozzájuk forduló pácienseket, hogy minél könnyebben vészeljék át a menopauza időszakát.

Cikkünkben annak jártunk utána, hogy milyen tünetek jelentkezhetnek a változókor beköszöntével, és hogyan tudunk felkészülni a folyamatra.

A menopauza állomásai

A klimax minden nőt érintő folyamat, mely során a petefészek működése fokozatosan leáll. Általában a hölgyek ötvenes éveikben tapasztalják meg a változókor tüneteit, de abszolút egyénfüggő a folyamat kezdetének időpontja. A hossza is különböző, nem lehet biztosan megmondani előre, kinél mennyi ideig fog elhúzódni.

Kezdetben, a perimenopauza, azaz az átmeneti szakaszt érzékelhetjük, amikor a menstruációs ciklus szabálytalanná válik, és az ilyenkor megszokott tünetek, mint például az alhasi gondok és derékfájás, migrén szintén változnak. Intenzitásuk nőhet, vagy akár kevésbé lesz fájdalmas az a néhány nap, amikor a menstruációra sor kerül.

A klimax általános tünetei

A vérzés elmaradásával később együtt járnak újabb tünetek, melyek nemcsak fizikailag, hanem érzelmi módon is megterhelőek. Az idősebb hölgyeknél gyakran tapasztalt hőhullám az egyik ilyen jele a menopauzának.

Emellett az alvászavarok, hangulatingadozás, száraz bőr vagy hüvelyszárazság is jellemző. Nem mindenki tapasztalja meg ugyanazokat a jeleket, sőt mindenki máshogy éli meg a változókor tüneteit.

A hormonális változások miatt jelentős kellemetlenségeket okoz a verejtékezés, mely a test hirtelen hőmérséklet emelkedésének eredménye. A hangulatváltozások okán érzelmi hullámvasúton érezhetjük magunkat, ez egy másik gyakori aspektus, mely során általában idegesek, szorongóak lesznek a nők. A csontok általános egészségi állapota is változik a menopauza alatt, ez pedig megnöveli a csontritkulást és a csonttörések gyakoriságát.

A tünetek csökkentésének módja

A tünetek változatosak, így az azokra való válaszreakciónk is eltérőek. A hormonális változások okán előfordulhat, hogy a csökkenő női nemi hormonok pótlásával eredmények érhetőek el, másoknak esetleg az egészségesebb életmód felé fordulás adhat enyhülést a panaszokra. Mivel minden nőnél más a klimax időszaka, így fontos, hogy személyre szabottan állítsák össze számukra a kezelési tervet.

Az biztos, hogy a testmozgás, a minőségi és kiegyensúlyozott étrend, mely gazdag friss gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, és a hidratáltság csökkentheti a tünetek súlyosságát.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek...

„Úgy működik, mint a ChatGPT, csak mi képekkel operálunk”

Ahogy a kis képkockákból pixelről pixelre haladva és egyre nagyobb látómezőt befogva...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Ha egészséges hajkoronára vágysz, válaszd a lézeres hajkezelést!

Az egészséges haj csodásan keretezi arcunkat. Fényes és dús frizuránk azonban az...