szombat , 22 június 2024
Kezdőlap Képzés Technikusképzések indulnak Szombathelyen
Képzés

Technikusképzések indulnak Szombathelyen

266
technikusképzések szombathelyen
A Széchenyi István Egyetem, a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum és az okleveles technikusképzést indító szombathelyi középiskolák képviselői az együttműködési megállapodás aláírását követően. (Fotó: Unger Tamás)

A Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégiumban okleveles gépjármű-mechatronikai technikusképzés, míg a Vas Vármegyei SZC Gépipari és Informatikai Technikumban okleveles ipari informatikai technikusképzés indul a győri Széchenyi István Egyetemmel partnerségben a következő tanévtől.

A technikusi képzés jól szolgálja a középiskola és a felsőoktatás közti könnyebb átjárhatóságot. Emellett hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok olyan kompetenciákat és készségeket szerezzenek, amelyek segítségével az egyetemen, illetve szakmájukban egyaránt sikeresek lehessenek. Az okleveles technikusként végzők számára az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén akár 30 kreditpont elismertetésére is lehetőség nyílik.

A Széchenyi István Egyetem számos iskolával együttműködik a technikusképzés területén, nemcsak Győrben, hanem az egész Dunántúlon. A Vas vármegyei intézményekkel kötött legújabb megállapodásnak köszönhetően két szombathelyi iskolában is új okleveles technikusképzések indulnak. A Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium kínálata az okleveles gépjármű-mechatronikai, míg a Vas Vármegyei SZC Gépipari és Informatikai Technikumé az okleveles ipari informatikai technikusképzéssel bővül a partnerség révén.

Dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi-egyetem általános és oktatási elnökhelyettese az aláíráson kiemelte az oktatási kormányzat támogatását, valamint köszönetet mondott a Vas Vármegyei Szakképzési Centrumnak és a részt vevő iskoláknak az együttműködésért. Mint elmondta, ennek kereteit a felek ezt követően olyan tartalommal töltik meg, amelynek nyertesei a diákok lesznek. „A Széchenyi-egyetem a vasi fiataloknak is gyakorlatorientált, a munkaerőpiacon keresett tudást, értékes diplomát kínál. Az intézményt választó diákoknak a képzés mellett lehetőségük van bekapcsolódni a kutatásokba, a tudományos munkába, a világ élvonalába tartozó hallgatói csapatok munkájába. Tanulmányaikban anyagi segítséget nyújtanak a különböző egyetemi ösztöndíjak, köztük az elsőéveseknek szóló, évi egymillió forintos Gólya ösztöndíj” – fogalmazott.

Az eseményen Sümegi Tamás, a Savaria Technikum igazgatója hangsúlyozta, a diákok számára nagy lehetőség, hogy az okleveles technikusképzést elvégzők kreditpontokat vihetnek magukkal a Széchenyi-egyetemre. Mint mondta, intézményükben 55 éves hagyományokkal rendelkezik az autószerelők oktatása, a 2024-ben elinduló okleveles technikusképzés pedig új szintet jelent. Kovács Péter, a Gépipari és Informatikai Technikum igazgatója szintén az együttműködés jelentőségét méltatta. Kifejtette, az iskolába bekerülők tanulmányi átlaga egyre magasabb, vagyis a diákok jó eséllyel indulnak majd a felsőoktatásban.

Az együttműködési megállapodást a Széchenyi-egyetem általános és oktatási elnökhelyettese, dr. Kovács Zsolt, a Vas Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja és főigazgatója, Szentgyörgyvári Róbert és Rettegi Attila, valamint a középiskolák igazgatói, Sümegi Tamás és Kovács Péter látták el kézjegyükkel.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Audi Hungaria: 100 végzett tanuló a vállalat duális szakképzésében

Az Audi Hungaria idén is kitüntette a duális szakképzésében végzett legjobb tanulóit,...

58 milliós támogatás a szakképző centrumoknak

A több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, évi nettó 40 milliárd...

Rektorváltás az IBS-en

Dr. Láng László 20 év után távozik posztjáról és átadja a helyét...

QS-rangsor: az ELTE átvette a vezetést Magyarországon

Az ELTE mintegy 140 helyet javítva a tavalyi eredményén idén az 564....