hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Képzés Új kihívás pályaelhagyóknak: így vágj bele egy új szakmába
Képzés

Új kihívás pályaelhagyóknak: így vágj bele egy új szakmába

194
asztalos munka
Képek forrása: Freepik

Az egyik legnagyobb munkaközvetítő portál felmérése szerint Magyarországon közel kétmillió pályaelhagyó van. A kutatás eredményei szerint a lakosok 40%-a váltott legalább egyszer szakmát és jelenleg is tízből egy személy fontolgatja, hogy új szakmába kezdjen. Benned is megfordult a karrierváltás gondolata? Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Szellemi területről fizikai munka? Sokan döntenek így!

A pályaelhagyás mögött számos ok állhat, a bevezetőben idézett felmérés szerint a leggyakoribbak a következők:

  • jobb fizetés,
  • izgalmasabb feladatok és
  • munkahelyi kiégés.

Gyakori, hogy a sok évnyi megterhelő, nagy felelősséggel járó szellemi munkát követően kiégettnek érzik magukat a munkavállalók. A burnout szindróma kezelésének sokszor része a karrierváltás, amely segíthet a nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb életvitel megteremtésében.

A szellemi területet elhagyó személyek sűrűn találják meg a munka örömét valamilyen fizikai foglalkozásban. Nem csupán éles kontrasztot teremtenek a korábbi munkakörülményekkel, de általában kisebb stresszel is járnak. Szívesen hagynád magad mögött az irodai környezetet és próbálnál ki egy drasztikusan más szakmát? Mutatjuk, milyen szempontokat érdemes megfontolni.

Milyen szakmát érdemes választani?

A pályaelhagyók számára nehéz döntés lehet a tökéletes, új karrier megtalálása. Ahhoz, hogy ezt a folyamatot megkönnyítsük, összefoglaljuk az alapvető fontosságú karrierválasztási szempontokat.

  • Személyes érdeklődés: Mindenek előtt gondold végig, milyen foglakozások lehetnek érdekesek számodra. Érdemes az ötletelés során felmerülő lehetséges szakmákat jegyzetelni, ez megkönnyítheti a tudatos tervezést. Nem jut eszedbe egy sem? Ez esetben vedd sorra azokat a hétköznapi tevékenységeket, amelyek során a flow élményt megtapasztalod. Kertészkedés közben teljesen elveszel a pillanatban és csak az aktuális feladatra koncentrálsz? Ez esetben nagy valószínűséggel élvezed a kertészeti munkaköröket. Használd az introspekció, vagyis a tudatos megfigyelés módszerét a tökéletes szakma megtalálásához.
  • Egyéni képességek: Túl az érdeklődésen, fontos figyelembe venni saját képességeid. Bár számos skill elsajátítható gyakorlással és tanulással, érdemes olyan hivatást választani, amely során kamatoztathatod meglévő erősségeid.
  • Munkaerőpiaci helyzet: Az utolsó lépésben pedig mérlegeld az aktuális munkaerőpiaci helyzetet. HR szaklapok, piaci előrejelzések és statisztikai jelentések segíthetnek abban, hogy megértsd, mely szakmákra lesz várhatóan kereslet az elkövetkező években.

Ideális esetben a kiválasztott szakma a felsorolt három terület halmazának közös metszetében helyezkedik el. Más szóval, az új hivatás érdekel, van hozzá képességed és van fizetőképes piaci kereslet rá.

asztalos milyen szakmát válassz?

Pár népszerű választás a karrierváltók körében

Következzen pár olyan választás, amely mellett számos karrierváltó dönt. Ezek a hivatások izgalmas kihívások elé állítják a korábbi munkájukban megcsömörlötteket és átlag feletti fizetéssel kecsegtetnek.

  • Asztalos: Ahhoz, hogy asztalossá válj, speciális képzés, nagyfokú kézügyesség, sok gyakorlás és kreativitás szükséges. Az asztalos hivatás elsajátítását követően számos területre specializálódhatsz. Akár egyedi építményeket készítenél, akár antik bútorokat restaurálnál asztalosként, számos kreatív projektben vehetsz részt. Ahhoz, hogy faműves légy, elengedhetetlen saját szerszámok beszerzése. Az alapfelszerelésen túl, szükséged lesz előbb utóbb speciális gépekre is. Ilyen például a sokoldalú szalagcsiszoló, amely segítségével rövid idő alatt csiszolható le bármely fafelület.
  • Villanyszerelő: Az építkezést és felújítást végző személyek körében már-már közhely, hogy nehéz villanyszerelőt találni. Nem meglepő, hiszen hatalmas túlkereslet van a megbízható és tapasztalt villanyszerelőkre. Amennyiben olyan hivatásra vágysz, amely nagy szabadságot, átlag feletti keresetet és csekély munkahelyi stresszt okoz, akkor válaszd a villanyszerelést.
  • Vízvezeték-szerelő: A vízvezeték-szerelő szakma több okból népszerű a pályaelhagyók körében: hatalmas igény van az ügyes kezű szakikra, könnyen indítható idővel saját vállalkozás és segítségével az országhatáron túl is könnyű munkát találni.

Megbízható szerszám webshopot keresel az új szakmához szükséges eszközök beszerzéséhez? A Zákány Szerszámház csábító árakkal, széles kínálattal és segítőkész szakemberekkel várja az érdeklődőket.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Egyetemi tanszéket alapított a Toyota Sakura

Az ország egyik legpatinásabb műszaki felsőoktatási intézményének és a Toyota egyik legjelentősebb...

BME – Jaguar Land Rover együttműködés

Mérnökei képzésén és kutatásokban is együttműködik a Jaguar Land Rover a BME-vel...

A határon túli magyar nyelvű tehetséggondozásban vállal kiemelt szerepet az Óbudai Egyetem

Óbudai Egyetem, a közép-kelet-európai térség meghatározó műszaki egyetemeként kiemelten fontosnak tartja, hogy...

Új felnőttképzés indulhat Kaposváron

Stratégiai megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi és a Delaval Kft....