hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Tippek Márkajele a sok fekete pötty
Tippek

Márkajele a sok fekete pötty

199
dalmata kutya

Ha azt hallod, hogy fekete pöttyös kiskutyák vagy Szörnyella kedvencei, akkor valószínűleg azonnal beugranak azok a kis huncut és nagyon édes fekete-fehér foltos apróságok, amelyek ez utóbbi tulajdonságukkal tökéletesen kitűnnek az ebek nagy családjából.

A közepes és nagy méretű kutyusok csoportjába tartozó dalmaták nagyon népszerűek, bár kevesen tudják róluk, hogy a fizikai és szellemi kihívásokat állandóan keresik. Soha nem lehet velük, illetve mellettük unatkozni.

Nincs különösebb gond a szőrzetével

A dalmata ápolásához nincs szükség különösebben speciális eszközökre, a Falatozoo.hu állateledel webáruház felszerelések oldalán minden ehhez szükséges terméket meg tudsz vásárolni. Csodás és egyedi pöttyös szőrzetét elegendő hetente párszor átfésülni. Ha valamitől koszos lesz, akkor persze érdemes egy nedves ronggyal megszabadítani attól. De a fülek, karmok és a szemek tisztaságára és egészségére jó, ha odafigyelsz. A fogkő ellen pedig bevetheted a rágcsákat, illetve a speciális kutyafogkrémeket és fogkeféket is. Ha már kölyökkortól megszokja, később sem lesz gond a rendszeres tisztálkodással.

A dalmaták nagyon aktív kutyusok, ám más fajtákhoz viszonyítva átlagon felül sok süket kölyök születik. A szakemberek arra gyanakszanak, hogy ez a szőrzetük fehérségével állhat kapcsolatban. Sajnos a hajlamot nem lehet még génteszttel kiszűrni.

A másik gond a dalmatáknál a gyakran kialakuló húgyúti kövesség, amit dalmata szindrómának is neveznek. Ám ha purinszegény táplálékkal eteted, akkor a vizeletben a húgysavszint alacsonyan tartható. A sok itatás is segíthet.

Aktív családba való

A dalmata igazán ragaszkodó és nagyon hűséges négytappancsos ám. Odavan a gazdijáért és a családjáért is. Mindig a közelükben szeretne lenni, éppen ezért a magányosság és a dalmata egymást kizáró kifejezések. Ne is próbáld meg bezárni őt!

Az életöröm és a hatalmas mozgásigény inkább e fajta leírására alkalmas szerkezetek. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen már a középkortól kezdve a dalmatákat kocsik kísérőjeként használták. Amerikában pedig a sziréna szerepét töltötte be a lovak vontatta tűzoltókocsik előtt. Ha meglátták a nagyon feltűnő kinézetű pöttyös ebet, mindenki tudta, hogy szabaddá kell tenni az utat, mert jön az oltáshoz a felmentősereg.

Hófehéren születnek

Talán a 101 kiskutya című megunhatatlan filmből is emlékszel rá, hogy a dalmaták pöttyök nélkül jönnek világra. A teljesen hófehér kiskutyusok csak a 10-14. napon kezdenek bepöttyöződni. A kerek pöttyök színe vagy fekete vagy májbarna, átmérője pedig 2-3 centiméteres, s szimmetrikusan beborítják az egész testet. De itt még nincs ám vége a különlegességnek, ugyanis a fekete pöttyös kutyák sötétbarna szeműek, ellenben a májbarna foltokhoz borostyánszín szem társul.

Nem tudni a mai napig, honnan is származik a dalmata, vagy akár a neve is, de csodás és nagyon szeretnivaló kedves kutyafajta, remek családi eb.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Neked való kutya-e a weimari vizsla?

Bár nekünk, magyaroknak a magyar vizsla az egyik büszkeségünk, ugyanakkor ne feledjük,...

Miért válasszunk mennyezetfűtést?

A legkorszerűbb fűtési megoldások egyike a mennyezetfűtés, de hazánkban még kevésbé elterjedt....

Luxus faházak hazánkban

Ha el szeretnél kicsit menekülni a nagyváros zajától, a stressztől, és szeretnél...

Mindannyian ismerjük az anyák napját, de mi van az apák napjával? Miért nem olyan híres?

Köztudott, hogy hazánkban május első vasárnapján tartjuk az anyák napját. Ugyanakkor nem...