kedd , 30 április 2024
Kezdőlap Tippek Neked való-e a kínai kopaszkutya?
Tippek

Neked való-e a kínai kopaszkutya?

83
kínai kopaszkutya

Szeretnél egy cuki kis ölebet, ami bearanyozza a mindennapjaidat, de kerülnéd az olyan “divatfajtákat”, mint az uszkár, a yorkie vagy a csivava? Nos, ha egy különleges kedvencre vágysz, akkor érdemes megfontolnod a kínai kopaszkutyát, ami rendhagyó megjelenésével és játékos, okos jellemével könnyen belopja magát a szívedbe.

De mielőtt felkeresnéd a legközelebbi tenyésztőt, olvasd el cikkünket, és gondold végig, hogy valóban ő lenne-e az ideális házi kedvenc számodra.

Attól még, hogy szőrtelen, egyáltalán nem igénytelen

Azt hinnénk, hogy egy olyan kutyusnál, aminek alig van egy kevéske bundája, nem kell sokat foglalkozni az ápolással. Ám ennek épp az ellenkezője igaz! Attól még, hogy a kínai kopaszkutya szinte teljesen szőrtelen, ugyanúgy gondoskodni kell például a vérszívók elleni védelemről is a Kutyakajas.hu Webáruház Frontline termékei segítségével, mint bundás fajtársai esetében.

Emellett gyakran, 1-2 hetente meg kell őket fürdetni minőségi kutyasamponnal, pancsolás után pedig bekenni a bőrüket babaolajjal.

A bunda hiánya miatt mind a meleget, mind a hideget rosszul viselik, ezért télen kabátot kell rájuk adni, nyáron pedig UV-szűrős ruhácskát, vagy bekenni őket 50 faktoros naptejjel. Azt pedig talán nem szükséges külön kihangsúlyozni, hogy ez a fajta kizárólag benti tartásra alkalmas.

A szemzug megtörölgetése, a karmok ápolása, a fülek tisztítása szintén rendszeres feladat lesz, valamint a kutyakozmetikusnál is gyakori vendégek lesztek.

A felsoroltaknak természetesen mind anyagi vonzata is van, tehát csak akkor vállalj be egy ilyen kutyust, amennyiben neked ezek a kiadások beleférnek a büdzsébe.

Nem zavar, ha kedvenced nagyon ragaszkodik hozzád

Ezt a fajtát némelyek “matricakutyaként” emlegetik, nem véletlenül. A kis kopasz kínai ugyanis rajong a gazdájáért, mindenhová követni akarja – bizony, még akár a fürdőszobába és a mellékhelyiségbe is.

A legtöbb tulajdonost viszont ez egyáltalán nem zavarja, hiszen egyébként sem tud ellenállni ennek a bújós, kedves, játékos kutyuskának. Rendkívül okos, és hajlamos lehet visszaélni a cukiságával, ezért szelíd, de következetes nevelést igényel.

Fontos, hogy a szocializációjára is odafigyelj, ismertesd meg más kutyákkal, emberekkel, tanítsd meg, hogyan viselkedjen velük.

Nem ajánlott hosszú időre magára hagyni, mert ez szeparációs szorongást idézhet elő, ha több napra elutazol, akkor próbáld meg úgy szervezni a dolgokat, hogy őt is magaddal vihesd.

Biztosítani tudod számára a szellemi kihívásokat

A kínai kopasz kutya apró mérete nagy mozgásigénnyel és okos buksival párosul, ezért gondoskodnod kell a szellemi és a fizikai lefárasztásáról is. Mindez remekül kivitelezhető trükkök tanításával, vagy az olyan kutyás sportokkal, mint az agility, frizbizés, flyball, puller vagy hooper.

A gyerekekkel is jól kijön ez a fajta, de a csemetéknek fontos megérteni, hogy ő nem egy plüsskutya, ezért nem szabad húzni-nyúzni, de egy kis közös játékra bármikor kapható.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A teregetés problémái

A mosás egy hétköznapi dolog, amely sok időt elvesz, annak ellenére is,...

Meglepetések a Forma-1 rajongói számára

Ki ne ismerné a száguldó cirkuszt? Biztosan mindenki hallotta már Michael Schumacher,...

Melyik kerti medence legyen?

Ma már nagyon sokféleképpen élvezhetjük a szabadidőnk értékes perceit. Mikor már egyre...

Könnyen elkészíthető húsvéti ablakdekorációs ötlet

Bár a közelgő húsvéttal kapcsolatban a legfontosabb talán az ünnepi menü, de...