szombat , 27 július 2024
Kezdőlap Tippek Mi mindenre lehet használni a rétegelt lemezt?
Tippek

Mi mindenre lehet használni a rétegelt lemezt?

174
rétegelt lemez

Vagy egyáltalán miért érdemes ezt a burkolatot választani? A népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy nagyon sokoldalú és a mechanikai tulajdonságai is kiválóak. Előszeretettel használják például a bútorgyártásban, a belsőépítészetben, az építőiparban, de még a sportszergyártásban is.

Többféle típusa is elérhető

Ha megnézzük a Káplár fatelep kínálatát, akkor láthatjuk, hogy rétegelt lemezből és más burkolóanyagból bizony nincs hiány. Előbbi ráadásul igazán közkedveltnek számít és bizonyos helyzetekben előnyösebb is, mint az OSB lap.

Maga a burkolat úgy készül, hogy 1-3 mm vastag falemezeket több rétegben ragasztanak egybe, majd préselnek össze. A szomszédos rétegek rostiránya mindig 90 fokkal van elfordítva egymáshoz képest. Fontos, hogy az egymással szembeni lapok ugyanolyan fajtájúak és vastagságúak, hogy ezzel megelőzzék a vetemedést és az alakváltozást.

A rétegelt lemezt mind privát, mind ipari felhasználásra előszeretettel választják, Sokszínű felhasználhatósággal rendelkezik, ezt a többféle alapanyagnak köszönheti. A lemez készülhet például nyárfából, bükkből, fenyőből, nyírből, de az olyan különlegességek is elérhetőek, mint az okumé, a ceibe és a meranti is. A legtöbbet általában nyírfából gyártják , mivel ennek az alapanyagnak több előnye is van.

Magas hajlítószilárdsággal és rugalmassági modulusszal rendelkezik, így a kereszt- és hosszirányban hajlítható rétegelt lemezekkel akár íves felületeket is lehetséges burkolni. Kültéren és beltéren is egyaránt lehet használni, de csak akkor, ha a ragasztása vízálló. Egyszerűen megmunkálható, továbbá az is előnye az OSB-vel szemben, hogyha víz éri, akkor egyenletesen fog tágulni és rövidebb idő alatt szárad meg, majd nyeri vissza eredeti méretét.

Hol találkozhatunk rétegelt lemezzel?

Ez természetesen függ a fafajtától is, amiből a lemez készül, mivel eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Elsődlegesen az építő- és bútoriparban használják. A fizikai paramétereknek köszönhetően még a hajóépítés területén is fontos szerepük van. Itt általában okume, meranti, tölgy és vörösfenyő alapanyagú lemezt használnak, amivel a teherhordó szerkezeteket lehet kialakítani.

A belső rész megépítéséhez már sokkal inkább a nyírfából készült változatot választják. Ezenkívül még számtalan területen találkozhatunk rétegeltlemezzel.

Figyeljünk a minőségre!

Erre külön jelölést alkalmaznak a gyártók. A legmagasabb minőséget természetesen az “A” jelenti, amiben teljesen csomómentes színlapokkal találkozhatunk, minimális színes csíkosság található csak rajtuk. A “B” kategória felületén maximum 35 mm átmérőjű, nem kieső ághelyek lehetnek.

A “BB” jelölésű lemezekre már jellemző a javítófolttal történő felületi korrekció. A “C” pedig másodosztályú furnért jelent, csiszolt felületekkel, ahol már hajszálrepedések is előfordulhatnak. Ezeken kívül ott van még a CP, ahol kisebb méretű göcsök, repedések és furnérhiányok is megjelenhetnek.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Autós nyaralás: tippek és tanácsok a biztonságos nyári autózáshoz

A kánikula beköszöntével napról-napra egyre csábítóbb a vízparti pihenés ötlete. Ahhoz, hogy...

Hamisítatlan cseh sörtúra

Pilsen tökéletes hely a sörözésre, itt született a világhírű Pilsner Urquell Brewer....

Harmonikus komplett megoldások akár kis fürdőszobákba is

Ahhoz, hogy a fürdőszobában töltött idő a nyugalomról szóljon, életmódunknak, tisztálkodási szokásainknak,...

Vásárlásnál figyelni kell a gumiabroncs gyártási évére?

A legtöbb kereskedő valószínűleg azt mondaná, hogy a vásárlók túl nagy jelentőséget...