kedd , 30 április 2024
Kezdőlap Tudomány Így segíthető elő, hogy egészséges legyen a lovak pataszaruja
Tudomány

Így segíthető elő, hogy egészséges legyen a lovak pataszaruja

144
biotin

A lovak törődést és gondoskodást igényelnek, nem lehet elhanyagolni a pataszarujukat sem. Ha az állattartók nem cselekszenek, akkor a töredező, málló paták maguktól nem feltétlenül fognak helyre jönni.

Az AnivetDirect bőr- és patavédelemmel kapcsolatos termékei között megtalálható takarmánykiegészítők megoldást kínálnak az ilyen jellegű problémákra. Érdemes tudni, hogy a szaru minőségét egyéb takarmány-összetevők is befolyásolják, ide tartozik a methionin, valamint a cink.

Amit a biotinról tudni kell

A biotin, közismertebb nevén B7-vitamin vízoldható. Rengeteg pozitív hatással rendelkezik, ezek közül pedig kiemelendő, hogy elengedhetetlen a zsírsavak, valamint a bőr élettani működéséhez. Bőrvédő H-vitaminként is emlegetik.

Molekulájában van kénatom, amely kulcsszerepet játszik a kollagénkötegek között megtalálható keresztkötések kialakulásában. Az egészséges kötőszövet, bőrszövet, szaruképletek, inak és szalagok létrehozásában szintén nélkülözhetetlen a B7-vitamin.

A szervezet nem képes ezt a vitamint elraktározni ínséges időkre, hanem a felesleg távozik a vizelettel. Jó hír ugyanakkor, hogy a B7 túladagolása gyakorlatilag lehetetlen. A lovaknak adott tömeg- és abraktakarmányban szabadon, illetve fehérjéhez kötve általában megtalálható a biotin. Ha a paripák kapnak lucernát, zabot, árpát vagy szójababot, akkor jó eséllyel hozzájutnak a megfelelő mennyiségű biotinhoz, de a már emlegetett takarmánykiegészítők alkalmazása is jó megoldás lehet.

Jó ideje ismert a biotin jótékony hatása

Már a múlt század végén, a ‘80-as években ismertté váltak azok a tanulmányok, amelyek a biotin szaruminőségre vonatkozó jótékony hatásairól mutattak bizonyítékokat. A zürichi egyetem munkatársai egy bécsi lovasiskola ménjein tesztelték azt, hogy valóban eredményes-e a biotin-kiegészítők alkalmazása a paták szarujának minőségjavítása céljából. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azon lovak patái, amelyek részesültek a kezelésben, jelentősen kevésbé voltak töredezettek és mállékonyak.

Fontos azonban leszögezni, hogy a H-vitamin csodákat nem tud tenni. A már mállékony és berepedezett szaru minősége nem fog egyik napról a másikra javulni. A lótartók kitartására van szükség, meg kell várni, hogy megerősödjön, új szaru képződjön a pártaszélen.

A paripáknál a szaru havonta 7-9 millimétert növekszik, így tehát akár fél évre vagy egy teljes esztendőre is szükség lehet, mire kicserélődik a gyengébb minőségű szaru jobbra.

A methionin-kiegészítés fontossága

Ha a lovak szaruproblémákkal küzdenek, akkor a methionin-kiegészítés is indokolt lehet. A methioninról tudni kell, hogy kéntartalmú aminosav, a keratin fehérjeszintézisében kulcsszerepet játszik. A keratin a felelős a szaru rugalmasságáért, valamint az ellenálló képességért is. Mindezeken felül az egészséges bőr, inak, szalagok továbbá a porc fenntartásában is nélkülözhetetlen.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Folyamatosan nő a madarak agymérete

A madarak agya a testméretükhöz képest nagyobb lett az utóbbi hetven millió...

Innovatív dróntechnológia a mezőgazdaságban

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és...

Magyar tudósok, akik nélkül ma teljesen más lenne az űrkutatás

1961. április 12-én indult útjára a Jurij Gagarin repülő őrnagyot szállító űrhajó,...

Fenntarthatósági kihívások teljesítésére ösztönöz a HUMDA

Zöld Életre Valók néven indít fenntarthatósági kampányt március 21-én a Széchenyi Egyetemi...