hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Tippek Késélezés profik módjára
Tippek

Késélezés profik módjára

43
késélezés dickoron fenőacél

A kések egyik legfontosabb alkotóeleme a penge, melynek az élessége döntő abból a szempontból, hogy mennyire lehet hatékonyan dolgozni az eszközzel. Még a legjobb minőségű penge is veszít az élességéből idővel, de ha rendszeresen karbantartjuk, akkor ez nem okoz majd gondot.

Erre pedig a fenőacél a legalkalmasabb szerszám, mellyel könnyedén újra élessé tehetjük a tompuló pengéket. A finnshop.hu fenőacéljainak kínálatában elérhető Dickoron termékek abszolút prémiumminőségűnek számítanak, mindjárt meg is nézzük, hogy miért.

Német precizitás

Az F.Dick késekről talán már mindenki hallott, hiszen egy meglehetősen híres márkáról van szó, melynek termékei közel sem csak a hobbiszakácsok és háziasszonyok igényeit szolgálják ki, hanem profi séfek, hentesek, böllérek is előszeretettel dolgoznak velük.

Ám még a Dick késeknek is szüksége van időnként arra, hogy megélezzék őket, amire keresve sem található jobb eszköz a Dickoron fenőacéloknál. Ezek a termékek nemcsak első osztályú alapanyagokból készültek, hanem a legmodernebb technológiákat alkalmazzák a gyártás során.

A széria tagjai a classic, titan, polír, micro, zafír, illetve zafír & polír nevű modellek, nézzük is meg őket egy kicsit részletesebben.

A klasszikus

A Classic termékcsaládban háromféle változat található, a 30 cm-es hosszúságú kerek és ovális, illetve a 35 cm-es kerek formájú. Ez tulajdonképpen a klasszikus modell, amit a legtöbben ismernek és szeretnek. A zafír bevonattal a kések egyszerűen, hatékonyan élesíthetőek, a hosszuk miatt alkalmasabb a nagyobb szakácskések megélezésére is.

A szuperfinom

A Micro fenőacél különleges jellemzője a kiemelkedő finomságú élezés. A speciális kialakításának köszönhetően nagyon egyszerűen eltávolítható vele a sorja, és tökéletesen simává, egyenletessé teszi a pengét.

A polírozás mestere

Sok esetben elvárás, hogy a kések extrémen élesek legyenek, ehhez viszont minél kisebb élszögre van szükség.

Ez a kicsi élszög bár remek vágási teljesítményt nyújt, viszont a vékonysága miatt könnyen elhajlik, így egyáltalán nem mindegy, hogyan, mivel élezzük meg. A Dickoron polír fenőacél viszont kiválóan alkalmas erre is, de akár egy normál fenőacél után is használható a simább, egyenletesebb él kialakítására.

A titán keménysége

Speciális bevonattal rendelkező, kiemelkedően strapabíró, kopásálló kivitel. Mindez roppant hasznosnak bizonyul a kemény, merev pengéjű kések élezésénél.

A damaszkuszi acélból készült eszközök például gyakran feladják a leckét a tulajdonosuknak, de ezzel a fenőacéllal könnyedén megélezhetőek, hiszen az élezőfelülete 3x keményebb normál társainál.

A kombinált megoldás

A combi nevű változat egy különleges, négyszögletes formájú fenőacél. Két oldala extra finomságú, kettő pedig polírozásra alkalmas. Főként olyan késekhez ajánlott, amiknek az éle alapvetően megfelelő állapotban van, viszont néha nem árt egy kis utánigazítás. Tipikusan ilyenek a mindennapos használatban lévő konyhakések.

A már nagyon kopott, deformálódott pengékhez viszont durvább acélra lesz szükség.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Neked való kutya-e a weimari vizsla?

Bár nekünk, magyaroknak a magyar vizsla az egyik büszkeségünk, ugyanakkor ne feledjük,...

Miért válasszunk mennyezetfűtést?

A legkorszerűbb fűtési megoldások egyike a mennyezetfűtés, de hazánkban még kevésbé elterjedt....

Luxus faházak hazánkban

Ha el szeretnél kicsit menekülni a nagyváros zajától, a stressztől, és szeretnél...

Mindannyian ismerjük az anyák napját, de mi van az apák napjával? Miért nem olyan híres?

Köztudott, hogy hazánkban május első vasárnapján tartjuk az anyák napját. Ugyanakkor nem...