hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Tippek Hogyan neveljük szobatisztaságra kutyánkat?
Tippek

Hogyan neveljük szobatisztaságra kutyánkat?

40
kutya szobatisztaságra nevelés

Amikor kölyökkutya érkezik a családba, az egyszerre jelent hatalmas örömet, ugyanakkor komoly felelősséggel is jár. Érdemes már idejében felkészülni, és ezalatt nemcsak a megfelelő környezet megteremésére gondolunk, hanem minden szükséges felszerelés beszerzésére is.

Mindezeket az előkészületeket azért is fontos megtennünk, hogy már a kezdetekkor is 100%-os figyelmet fordíthassunk a kölyökkutya nevelésére, gondozására. Érdemes a Grandopet.hu kiskutya kezdőcsomagját megvásárolni, ezáltal nem kell egyesével összeválogatnunk az alapfeleszereléseket, termékeket.

A szobatisztaságra nevelés általános tudnivalói

Először is fontos leszögeznünk, hogy mindez nemcsak higiéniai szempontból lényeges, hanem a kutyusunk jóllétének, megfelelő fejlődésének az alapját is jelenti. Célszerű minderre már a legelső együtt töltött naptól figyelmet fordítani, azaz biztosítani számára, hogy a szabadban elvégezhesse a dolgát. Persze ilyenkor még nem feltétlenül járunk sikerrel, de idővel megtanulja a kölyök az alapvető szabályokat, és azt, hogy mit szabad, illetve mit nem.

A kezdeti időszakban rengeteg türelemre lesz szükség, ugyanis eleve egy új környezetbe csöppen a kiskutya, amelyet fel kell fedeznie, a sok-sok inger, szokatlan tárgy pedig könnyen elvonhatja a figyelmét. Nagyon fontos, hogy a jó magaviseletéért és az ügyesen elvégzett feladatokért dicséret jár. A jutalmazás alapvető a nevelés, tanítás során. Az első időkben nyugodtan vessünk be segítségként kutyapelenkát, főként ha nehéz megoldani a gyakori kiengedést. A kiskutyák gyakrabban éhesek, és ebből kifolyólag gyakrabban tör rájuk a szükség.

Hogyan jelzi kedvencünk, hogy ki szeretne menni?

A szobatisztaságra nevelés alapja, hogy felismerjük állatunk jelzéseit annak kapcsán, hogy szeretne kimenni. Szerencsére ezt nem olyan nehéz észrevenni, nyugtalan, körbe-körbe járkál, kapar az ajtó közelében, vagy épp leül közvetlenül előtte, hirtelen felpattan, szaladgál, és még sorolhatnánk.

Amennyiben ezeket a jeleket tapasztaljuk, vigyük ki a kölyköt, idővel pedig már pontosan tudni fogjuk, hogy mikor van itt az ideje a kiengedésnek.

Módszerek a szobatisztaságra neveléshez

A kulcs tulajdonképpen a rendszeresség és a jutalmazás. Előbbi kapcsán azt érdemes tudni, hogy célszerű mindig ugyanabban az időben kivinni vagy a pelenkára (helyhez szoktató kendőre) tenni. Ezt a legjobb reggel, valamint az étkezéseket követően megtenni. A sikeres akció után pedig fontos, hogy megdicsérjük, jutalmazzuk. A pozitív visszacsatolás elengedhetetlen eleme a tanításnak. Következetes, szeretetteljes nevelésre kell törekedni, és egy boldog, kiegyensúlyozott, szobatiszta kutyust kapunk jutalmul.

Legyen egy napirendje a kölyöknek! A kutyusoknál épp annyira fontos a kiszámíthatóság, mint nálunk, lényeges tehát, hogy kialakítsunk egy rutint számára, amelyet minden egyes nap következetesen be is tartunk. Ennek eredményeképp tudni fogja azt is, hogy mikor mehet ki a dolgát végezni, és mikor következik a közös séta.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Neked való kutya-e a weimari vizsla?

Bár nekünk, magyaroknak a magyar vizsla az egyik büszkeségünk, ugyanakkor ne feledjük,...

Miért válasszunk mennyezetfűtést?

A legkorszerűbb fűtési megoldások egyike a mennyezetfűtés, de hazánkban még kevésbé elterjedt....

Luxus faházak hazánkban

Ha el szeretnél kicsit menekülni a nagyváros zajától, a stressztől, és szeretnél...

Mindannyian ismerjük az anyák napját, de mi van az apák napjával? Miért nem olyan híres?

Köztudott, hogy hazánkban május első vasárnapján tartjuk az anyák napját. Ugyanakkor nem...