szombat , 22 június 2024
Kezdőlap Egészség A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül
Egészség

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

157
ct gép

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. 

Egy ország egészségügyi rendszerének fejlettségéről sokat elárul az egymillió lakosra jutó diagnosztikai képalkotó-berendezések számának, illetve átlagéletkorának alakulása. A közgyógyellátásban résztvevő, államilag finanszírozott készülékek számát illetően ugyan elmaradunk az OECD és az EU átlagaitól, ugyanakkor a más országokkal való összevethetőséget rontja, hogy a magánegészségügyben üzemelő készülékek nem feltétlen képezik a statisztika részét. A tavaly nyáron benyújtott, idén novemberben életbe lépő törvény, mely egyértelműen meghúzza a határt a közgyógyellátásban résztvevő és a magánkórházi készülékek között, ugyancsak nem fogja javítani statisztikai pozíciónkat az OECD ranglistáján. Egyelőre tehát hivatalosan 14 CT készülék jutott 1 millió lakosra (2021-ben), míg a szlovákoknál ennek majdnem kétszerese, Ausztriában pedig szinte háromszorosa az érték az OECD kimutatása szerint.

A magyar gépek átlagéletkorukat tekintve közel 9 évesek, de nem ritkán előfordul olyan megyei kórház, ahol huszonéves gép teljesít szolgálatot. Egy észak-magyarországi városban például 22. születésnapját ünnepelte tavaly a helyi kórház CT berendezése. Az elavult géppark a rendszeres karbantartással és a néhány évente esetenként elvégzett nagy generállal együtt sem tudja biztosítani a versenyképes diagnosztikai ellátást.

Hogy a világ hol tart most a képalkotó berendezések fejlődésében, arról a Bécsben február 28. és március 3. között megrendezésre kerülő szakkiállítás, az ECR 2024 ad naprakész betekintést. Az Európai Radiológiai Társaság kongresszusához kötődő, egyébként globális nemzetközi kiállításon az amerikai-kínai vegyesvállalat, a United Imaging magyarországi disztribútoraként a Humantech Solution Zrt. szakemberei is részt vesznek. „Két fronton párhuzamosan folyik fejlődés, ezek egymásra gyakorolt hatása pedig megtöbbszörözi a képalkotó berendezésekkel elvégezhető vizsgálatok eredményességét” – magyarázza Laczi János, a Humantech Solution Zrt. termék és applikációs menedzsere. „Egyfelől műszaki paraméterekben érhető ez tetten, például nő a szkennerek érzékenysége és felbontása, másfelől pedig bővül a feldolgozó szoftverek tudása, köszönhetően többek között a mesterséges intelligenciának, ami a begyűjtött adatalapanyagból jobb megjelenítést produkál. Ha a kettőt összeengedjük, a fejlettebb technológia kialakítások az okosabb és sokoldalúbb szoftveres megoldásokkal párosítva brutális fejlődést eredményeznek.” Az innováció ütemét jól jelzi, hogy a United Imaging a megtermelt profit 18%-át forgatja vissza kutatás-fejlesztésbe, ami az iparágon belül egyedülálló érték.

mr ct gépek

Ilyen, szó szerint látványos fejlődés mellett nem csoda, hogy egyre több szakterület támaszkodik a CT és MR gépek képességeire a diagnosztikában. A neurológia, a kardiológia, a reumatológia, de még a gasztroenterológia területén is forradalmi a hatás. Behatolásmentes, virtuális kolonoszkópia, rejtett értágulatok felfedezése, oxigénhiányos agyi területek felderítése, törések, sérvek, tumorok gyors kimutatása nemcsak lerövidíti a gyógyuláshoz vezető utat, de sokszor akár életmentő lehet.

Ezt felismerve írtak ki átfogó közbeszerzést 2023 tavaszán többek között új CT, MR eszközökre, összesen 33 milliárd forint keretösszeggel. A technológia ugrásszerű fejlődését is jelzi, hogy az egyenlő ellátás elve alapján az Országos Kórházi Főigazgatóság által elvárt legmagasabb technológiai szinten a United Imaging berendezései mellett az összes többi világmárka gépei is megfeleltek, így a nyilvános ajánlattételi szakaszok egyenlő műszaki tartalom mellett nyílt árversenyt eredményeznek, csökkentve az ajánlatadók egy gépre vetített árait. A United Imaging szakemberei szerint a február végére várható végső eredményhirdetésben szereplő árakkal akár háromszor annyi gépet is be tud majd szerezni az Országos Kórházi Főigazgatóság, ami lehetővé teszi, hogy nyárra a súlyponti kórházak és más közgyógyellátási intézmények gépparkjának akár 50%-át is modernizálják, hamar lecsökkentve a várólistákat. Az ajánlati árak esésében a szakemberek szerint annak is szerepe lehet, hogy az ASZ01_DBR_KEPALKOTO_21 megjelölésű tender már az új Dinamikus Beszerzési Rendszerben futott.

A United Imaging CT gépei például, összevetve egy átlagos, magyar kórházi berendezéssel, már tartalmazzák a legújabb technológiai újításokat; gyors rotációs idő, nagy teljesítményű generátor, 40 milliméteres detektor lefedettség (a korábbi 10mm helyett), egy körbefordulás alatt 80-160 szelet leképezése (a korábbi 16-32 helyett), 1024×1024 felbontás (a korábbi 512×512 helyett). Mindezeknek köszönhetően sokkal rövidebb a vizsgálati idő, gyorsabbak a betegellátási munkafolyamatok. A dózis csökkentő, valamint az iteratív zajcsökkentő eljárásoknak köszönhetően kisebb sugárdózisnak van kitéve a páciens, a képminőség romlása nélkül. Ilyen paraméterek mellett még a nehezen leképezhető szívről is gyorsan, kiváló minőségű felvételek készíthetők.

res

„Ezen felül a képfeldolgozásban is óriási változások történtek” – meséli Laczi János. A végső vizualizáció során a gép el tudja tüntetni a zavaró részleteket, amilyen például a műfogsor, az implantátum, a fém vagy más anyagú protézis. A korábban csak szeletekben megtekinthető képek 3D-s modellként körbejárhatók, különválasztható az érhálózat a csontoktól, vagy éppen magáról a csontról készült felvétel forgatható addig, míg felbukkan egy veszélyes hajszálrepedés egy bordán.

A szakemberek előrejelzése szerint idővel a traumatológiai használat mellett a szűrővizsgálatok területén is terjedni fog ezen modern berendezések használata. A United Imaging készülékei már most is rendelkeznek ilyen jellegű funkcióval: a uOmniSpace leletező állomáson bármilyen céllal készül is egy felvétel, ha a gép saját algoritmusa felfedez valamilyen egyéb rendellenességet, akkor rákérdezés nélkül jelzi a diagnosztának.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A munkahelyek kialakítása hat a mentális egészségre

A munkahelyi környezet mentális egészségre gyakorolt hatása rendkívül fontos tényező. A Skanska...

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak...

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért...

Világszínvonalú robotsebészet a Debreceni Egyetemen

Megérkezett a Da Vinci robotasszisztált sebészeti rendszer a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába....