péntek , 5 július 2024
Kezdőlap Tudomány Magyar fiatalok sikere az ISEF amerikai ifjúsági tudományos világversenyén
Tudomány

Magyar fiatalok sikere az ISEF amerikai ifjúsági tudományos világversenyén

202
isef 2024 magyar csapat

2024. május 18-án fejeződött be Los Angelesben a tudományos versenyek világbajnoksága, az International Science and Engineering Fair. Erre az eseményre két magyar fiatal (Laskai Szilveszter és Vajda Ádám) kapott meghívást a Magyar Innovációs Szövetség által szervezett Országos Tudományos és Innovációs Olimpián elért kiváló helyezéseik és az EU döntő eredményei alapján.

Dr. Pakucs János, a hazai szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a magyar diákok kiemelkedő sikert értek el a világbajnokságon, Vajda Ádám dicséretben, Laskai Szilveszter pedig az előkelő negyedik helyezésben részesült. A világbajnokságon közel 2000 diák versengett egymással, 70 ország képviseletében.

Laskai Szilveszter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja „Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel” c. pályázatával képviselte hazánkat, amely projektjével már az Európa Bajnokság különdíját is elnyerte tavaly szeptemberben. Szilveszter egy vontatásra optimalizált SiC-MOSFET alapú invertert fejlesztett. Az inverter a prezentálhatóság érdekében 230 V-os hálózati feszültségről üzemel. Kiválóan alkalmazható, mint általános célú frekvenciaváltó és az energiasűrűsége 60%-kal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak. A SiC inverter – mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz – egy adekvát válasza lehet a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kihívásokra.

isef laskai szilveszter

Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium kiváló diákja „Emberi testkulcspontok becslése FMCW radarképek alapján” c. projektjével mérettette meg magát, melynek fő témája a radar alapú póz felismerő módszerek gyakorlatban történő alkalmazása volt.

Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.

A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese és a hazai ifjúsági verseny, az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia egyik főszervezője vezette.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Kivárnak a cégek az innovációkkal

A kedvezőtlen gazdasági kilátások és a drága források miatt a magyar vállalatok...

Óbudai Egyetem – MOL együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a MOL és az Óbudai Egyetem június 10-én....

Az első magyar informatikatanár nevét veszi fel az Országos Grafikus Programozási Verseny

Az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevét veszi...

Mesepszichológia a gyakorlatban: Útmutató a mesék erejének megtapasztalásához

Kádár Annamária és Kerekes Valéria Mesepszichológia a gyakorlatban című könyve átfogó útmutatót...