csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Egészség A szemünk védelmét nem bízhatjuk a véletlenre!
Egészség

A szemünk védelmét nem bízhatjuk a véletlenre!

243
szemüveg rendelés online eoptika

A szemünk egészségének megőrzése az egyik legfontosabb feladat, amit önmagunkért tehetünk. Ez az az érzékszervünk, amely információkat közvetít az agyunkba, ennek köszönhetően pedig sokkal pontosabb képet kaphatunk a környezetünkről, a minket körülvevő világról.

A látásromlás sajnos egy igen gyakori jelenség, különösen, hogy a manapság nagy népszerűségnek örvendő okoskészülékek képernyője is igen gyakran negatív hatással van a látásunkra. Annak felmérése érdekében, hogy egészségesen működik-e a szemünk, illetve hogy mennyire jól látunk, érdemes rendszeresen szemvizsgálatra járni. Ha pedig az orvosi szakvélemény szerint szemüvegre van szükségünk, akkor azt mihamarabb be kell szerezni.

Az eOptika oldalán a szemüveg rendelés nagyon gyorsan és kényelmesen lebonyolítható. Az pedig már csak egyfajta plusz, hogy meglehetősen széles kínálatból válogathatunk függetlenül attól, hogy női, férfi vagy gyerek fogja hordani majd a szemüveget.

Mai cikkünkben arról lesz szó, hogy milyen gyakran érdemes szemvizsgálatra menni, illetve, hogy milyen tünetek jelzik, ha gond van a látásunkkal.

Milyen időközönként kell szemvizsgálatra járni?

Az, hogy milyen időközönként érdemes ellátogatni a szemorvoshoz többek között az életkorunktól is függ. Felnőttek esetében, ha nincs semmilyen látási probléma vagy panasz, akkor elegendő kétévente eljárni vizsgálatra.

A 65 feletti idősebb korosztály számára azonban javasolt évente kivizsgáltatni a szemet, különösen, ha vannak már panaszaik is. A gyerekek esetében pedig először 3-4 éves korukban, majd később, az iskolás éveikben is érdemes elvégezni a szemvizsgálatot, hogy időben fény derüljön az esetleges problémákra.

Milyen tünetek jelzik, ha probléma van a látásunkkal?

Bármilyen életkorban legyünk is, ha valamilyen panaszunk van a látásunkkal kapcsolatban, akkor érdemes azonnal felkeresni egy szemorvost. Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori tünetet, ami szemproblémára utalhat:

  • Homályos látás
  • Szemfájdalom
  • Száraz vagy irritált szemek, viszketés
  • Fényérzékenység
  • Zavaró foltok, villanások, fekete pontok megjelenése a látómezőben
  • Apró betűk kiolvasásakor jelentkező problémák

Jó eséllyel valamilyen olyan probléma áll a háttérben, ami – például szemcseppel – orvosolható, ám az észlelt tünetek látásromlást is jelezhetnek. Ez esetben az orvos megállapítja annak mértékét, majd meghatározza, hogy hány dioptriás szemüvegre van szükségünk.

Ma már a látásvizsgálatra történő bejelentkezés, illetve a szemüveg vásárlás online is megoldható. Ha időt szeretnénk spórolni, akkor érdemes élni a lehetőséggel.

Mikor érdemes felülvizsgáltatni a szemüvegünk dioptriáját?

Fontos tudni, hogy a szemüvegünk erősségét, azaz dioptriáját is érdemes időszakosan felülvizsgáltatni. Alapesetben elegendő kétévente sort keríteni rá, de az idősebbeknek, illetve azoknak, akiknek gyorsabban romlik a szeme, gyakrabban kell pl. évente.

Figyeljünk oda a szemünk egészségére, ha pedig valamilyen panaszunk van, kérjünk időpontot szemvizsgálatra!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A túlsúly és a rák közötti összefüggések nyomába felhizlalt egerek segítségével eredtek magyar kutatók

Az elhízás – ma már bizonyítottan – az egész testre kiterjedő gyulladást...

Háromdimenziós tervezéssel végeznek állkapocshelyreállító műtéteket a Semmelweisen

Akár teljesen új állcsontot is kaphatnak a Semmelweis Egyetemen azok, akiknek daganatos...

Mikrós lecsó – a legfinomabb megúszós vacsoraötlet nyárra

A modern konyha csendes forradalma: a mikrohullámú sütők. Ezek az eszközök nem...

Allantoin – egy kiváló hatóanyag, aminek használatát érdemes beépíteni a napi bőrápolási rutinba

A bőrünk a legnagyobb szervünk, amelynek funkciója a testünk védelme a külső...