vasárnap , 6 október 2024
Kezdőlap Technológia Bioklimatikus pergola: funkciók, előnyök
Technológia

Bioklimatikus pergola: funkciók, előnyök

198
Bioklimatikus pergola

A modern otthonok kertjeibe nem illik akármilyen árnyékoló – ezek nélkül viszont kellemetlenné válhat a nyári meleg. Az árnyékolástechnika világában szerencsére léteznek már úttörőnek számító megoldások. Hogy melyek ezek?

Cikkünkhöz a Sollis bioklimatikus pergola kínálatából merítettünk ihletet. De mellette kitérünk röviden az általuk forgalmazott elektromos napvitorlák nyújtotta előnyökre is.

Bioklimatikus pergola – alapvető funkciók és tulajdonságok

A bioklimatikus pergolák jóval többet kínálnak a felhasználók számára, mint a hagyományos kiépítésű változatok. Ezek a szerkezetek mozgatható lamellákkal rendelkeznek, amelyek megnyitásával megindulhat a levegő cirkulációja.

A hatását legjobban ahhoz tudnánk hasonlítani, mint amikor egy gyönyörű, szépen művelt szőlőlugas alatt pihenünk. Bizonyos mértékben élvezhetjük a napsugarakat, ám az árnyékolás és a levegő mozgása által kellemes hőmérsékletben relaxálhatunk.

A csapadék nem okoz problémát

A bioklimatikus pergolák egyik óriási előnye, hogy a lamellák zárt állapotban teljesen vízhatlanná teszik a szerkezetet. Az esővíz rejtett csatornákon keresztül folyik el, melyek a lábakon vezetik el a nedvességet.

A pergolák ezen speciális fajtája nem csak egy csendes esőzés esetén biztonságos: az építmény teljes mértékben viharálló. Állhat csupán saját lábakon, de kialakítható részben az épülethez rögzítve, illetve áttört födémbe csatlakoztatva is – utóbbi két eset tovább fokozza az amúgy is jelentős stabilitást.

Ezzel a megoldással a pergola által határolt terület teljes mértékben szárazon tartható. Így egy nyári zápor sem ronthatja el a kerti szórakozást, illetve az alatta tárolt értékek is teljes biztonságban lehetnek.

A szerkezet értéknövelő hatása sem elhanyagolható

Egy minőségi bioklimatikus pergola jelentős értéknövelő hatással lehet az ingatlanra. Ez részben a prémium alapanyagoknak és időtálló kialakításnak, részben az épület növekvő funkcionalitásának köszönhető.

Tapasztalatok alapján egy ilyen kényelmi tényező számottevő összeggel emelheti meg az ingatlan forgalmi értékét, így akár befektetésként is tekinthetünk rá. Hasonlóan értéknövelő lehet egy elektromos napvitorla is. Nézzük, miért!

Úttörő napvitorla megoldások

Arról már szó esett, hogy a Sollis napvitorlákat is forgalmaz. Ezek a SOLIDAY osztrák cég megbízható gyártmányai. Ők elsőként alkalmazták ezen a piacon a vertikálisan állítható magasságú tartóoszlopot, amivel biztosítható a folyamatos árnyékolás.

De a terhelésfüggő feszítési technológia is a nevükhöz, pontosabban C típusú modelljük fűződik. Ennek a verziónak a napvitorlája még nagy szélben sem megy tönkre a teleszkópos működésű pillér-technológiának köszönhetően. További előny, hogy okosotthonokkal összekapcsolva teljes komfortot biztosítanak.

Akár bioklimatikus pergolára, akár elektromos napvitorlára esne a választásunk, nemcsak az árnyékolás lesz megoldva velük otthonunkban, hanem egyfajta dizájnelemként is funkcionálnak.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Valóban csak az elektromos autókon múlna a fenntartható közlekedés?

Még mindig státusszimbólum a céges autó, és ez nem segíti a környezetvédelmet...

Rover a robot őrkutya, amely MI segítségével véd

A JLR Coventryben működő elektromosjármű-gyártó és -tesztelő létesítménye, amely kulcsfontosságú szerepet játszik...

A modern konyha legfontosabb kelléke: a hűtő-fagyasztó

Ki ne szeretne egy olyan otthonban lakni, amely stílusos, tiszta, szépen és...

A mesterséges intelligenciának jobb a szókincse, mint az embernek

A mesterséges intelligencia alapú szoftverek verbális intelligenciáját vizsgálták az ELTE PPK-n. A...