vasárnap , 6 október 2024
Kezdőlap Egészség Új munkaegészségügyi program indul
Egészség

Új munkaegészségügyi program indul

65
új munkaegészségügyi program
kép: freepik

A szeptembertől érvényes új foglalkozás-és munkaegészségügyi szabályok alkalmazása újragondolásra készteti a munkaadókat. Lehetőség nyílik arra, hogy a költségtakarékosabban, hatékonyabb megoldásokat alkalmazva gondoskodjanak munkavállalóik egészségéről. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség által javasolt Health System Hungary módszer, amely az új jogszabályi környezet adta lehetőségek figyelembevételével kíván hozzájárulni az egészségtudatos vállalatok dolgozóinak egészségéhez, egyben munkateljesítményük megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

A megfelelő alvás elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, az alváshiány vagy a rossz alvás károsítja a koncentrációt, csökkenti a reakcióidőt, növeli a stresszt – csökkenti a munkateljesítményt. Az alvás, munka, teljesítmény összefüggéseire hívja fel a figyelmet a Magyar Alvás Szövetség, egyben bemutatta az új foglalkozás- és munkaegészségügyi programját, a Health System Hungary-t, amelyet elsősorban a munkaadóknak ajánl. Az Alvásszövetség és a Szinapszis kutatása szerint a magyar lakosság 60%-a reggel fáradtabban ébred, mint ahogy lefeküdt, ami jelentősen csökkenti fizikai és szellemi teljesítőképességüket. „A jó alvás és a munka közötti egyensúly megtartása különösen fontos a munkaadók számára. Az új egészségprogram arra ösztönzi a vállalatokat, hogy támogassák dolgozóikat az egészségesebb életmódban, például rugalmas munkaidő vagy alvástámogató programok bevezetésével” – hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Nemzetközi kutatások is alátámasztják, hogy azoknál a munkavállalóknál, akik eleget és jól alszanak, javítja a munkával való elégedettséget és a termelékenységet. Az olyan országokban, mint Hollandia vagy Ausztria, ahol jobb az alvás és a munka egyensúlya, magasabb a munkavállalói elégedettség és alacsonyabb a stresszszint. Az alvásproblémák kezelése hozzájárul a munkateljesítmény javításához, a krónikus alváshiány ugyanis komoly egészségügyi kockázatokat hordoz. A Pharma Nord-dal közösen tartott sajtótájékoztatón az alvás szakemberek megerősítették: a jó alvás nélkülözhetetlen része az egészséges életmódnak, számos összetevője közül az alvás és a táplálkozás kapcsolatáról  Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Szövetségének főtitkára,  kiemelten  a változókori hormonegyensúly megváltozásának az időszakára; Bódizs Róbert alváskutató pedig az alvás-ébrenlét fiziológiai hatásainak a következményeire hívta fel a figyelmet, kiemelve a több műszakos munkarendben dolgozók megfelelő alvás szükségleteit. (Információ: Magyar Alvás Szövetség, 2024. szeptember 26.)

HEALTH SYSTEM HUNGARY

Az európai munkaegészségügy új területének, az alvás minőségét felmérő és az azt segítő lehetőségek igénybe vétele a munkaerő-gazdálkodást erősíti; a dolgozók egészségi állapotának megőrzése és erősítése közös érdeke a munkavállalóknak és a munkáltatóknak.   A program nemcsak felméri és diagnosztizálja az abban résztvevők alvásminőségét, amely nélkülözhetetlen a megfelelő  terapikus javaslatok ajánlásához, hanem praktikus egészségügyi tanácsokkal, szükség esetén orvosi javallatokkal szolgál az egészséges életvitelhez nélkülözhetetlen minőségi alváshoz.
Európában a nemzetközi alvásdiagnosztikában is viszonylag új módszerről és lehetőségről van szó, amelynek célja a dolgozók munkavégző képességének a diagnosztizálása és erősítése. A Magyar Alvás Szövetség az európai alvás standardok figyelembe vételével indította ezt a programot, amelynek célja a dolgozók, a koncentrációt igénylő munkakörökben tevékenykedő munkatársak számára kidolgozott alvásminőség mérés és a kapcsolt terápiás lehetőségek elvégzése és igénybe vétele. A program lehetőséget nyújt a vállalatok, az intézmények, a hivatalok, a közösségi csoportok számára, hogy tudományosan kidolgozott módszer alapján kerülhessen megállapításra az abban részt vevők alvásának az állapota, az állapotfelmérést követően pedig az úgynevezett minőségi alváshoz kínálnak megfelelő terápiát a szakemberek.  Az alvásminőség és a teljesítményingadozás szoros összefüggéséből adódóan nemcsak a sérülések, a balesetek, vagy az anyagi károk kockázata csökkenthető, hanem a munkavégzés teljesítménye és minősége is fokozható illetve emelhető. Mindazonáltal felhívják a figyelmet az előforduló dekoncentráltság, az aluszékonyság alapvető okaira, az alvászavarokra.
Az alvászavarok és alvásbetegségek a vezetőket, a menedzsereket és a beosztott dolgozókat is széles körben érinti. Az alvászavarban, az alvásbetegségekben szenvedők jelentős része rehabilitálható a rendelkezésre álló terápiás eszközökkel.

ALVÁSSZŰRÉS MUNKAHELYEN 2025-2028

A felmérésre a munkahelyen, vagy kihelyezett helyszínen kerülhet sor,  ahol a szakemberek be- és levezetik a felmérést, amelynek időtartama 45-60 perc. A kiértékelés eredményéről és a további diagnosztikai illetve gyógyulási lehetőségekről személyesen kapnak információt a résztvevők. Az esetleges további vizsgálatokat, illetve a kezeléseket korszerű alváslaboratóriumban végzik, a rászorulók számára várólista nélkül, azonnal. Amennyiben szükséges, az enyhébb alvászavarban szenvedőknek (általában a stressz okozta átmeneti alvászavarban szenvedőknek) kihelyezett alvásterápiás foglalkozásokat tartanak a munkahelyen alváspszichológusok és alvásterapeuták közreműködésével. Az alvásdiagnosztikai és- terápiás programokban ezidáig közel 1000 dolgozó vett részt, az ország különböző területén és különböző foglalkozási ágazatokból, többek között az Országos Mentőszolgálat, a Paksi Atomerőmű és a MOL dolgozói és L’Oréal munkatársai. A visszajelzések  pozitívak, a rászorulók számára végzett kezelések kedvező eredményt hoztak. Nem jelent munkából való kiesést, és a gyógyítást a munkaidőn túl végzik, azt követően újra teljes értékű, kipihent munkavállalók lesznek.
Több országban, többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban és Nagy-Britanniában ismertek azok az edukációs formák, amelyek alapján már a munkavédelmi oktatás során megismertetik, hogy milyen veszélyekkel (gépjármű balesetek, munkahelyi teljesítmények romlása) jár a kielégítő alvás hiánya. Minőségi élet pihentető alvás nélkül – lehetetlen. A pihentető alvást követő nappalokon sokkal gyorsabban és a szó szerint ésszerűen kerül sor akár bonyolultabb helyzetek megoldására, mint fáradtan, leverten, kialvatlanul. A kreativitás, a helyzetek felismerése, elemzése és persze gyorsasága múlik napi fizikai állapottól.. Ezért sem mindegy, hogyan alszunk. Számos munkakörben hangsúlyosabban érvényes a nappali tevékenységet alapvetően meghatározó alvás megfelelő minőségének a fenntartása. (Magyar Alvás Szövetség, 2024. További információk: gngy@gngy.eu)


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen

Ambrus Éva könyve, az Anya, kérek még! egy igazi kincsbánya minden olyan...

Az új technológiák az esztétikai nőgyógyászatban is forradalmi változást hoztak

Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy számos újfajta technológia, fejlesztés látott napvilágot. Ezeknek...

A túlsúly és a rák közötti összefüggések nyomába felhizlalt egerek segítségével eredtek magyar kutatók

Az elhízás – ma már bizonyítottan – az egész testre kiterjedő gyulladást...

Háromdimenziós tervezéssel végeznek állkapocshelyreállító műtéteket a Semmelweisen

Akár teljesen új állcsontot is kaphatnak a Semmelweis Egyetemen azok, akiknek daganatos...