péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tudomány Három ok, amiért a kutyának szüksége van barátra
Tudomány

Három ok, amiért a kutyának szüksége van barátra

51
kutyák társas lények

Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy azok a kutyák, akik más kutyusokkal élnek együtt vagy rendszeresen érintkeznek velük, általában boldogabbak és nyugodtabbak, mint azok, akik nem.

Közösségi élet kutyáknak

A Kutyabarát Magazin a közösségi élet témakörében is bőséges tartalommal bír, a kutyás életmód olyan szegmenseivel is foglalkozik, mint hogy milyen szálláshelyekre, vendéglátó helyekre vihetjük el a kutyáinkat.

Olyan kutyás eseményekről tájékozódhatunk itt, mint amilyenek a kiállítások, bemutatók, kutyás találkozók és események. Ezek pedig ugyanúgy fontosak a kutyáknak, mint a gazdiknak.

Az ebekkel kapcsolatos kérdések közül az egyik leggyakoribb az, hogy vajon a kutyának szüksége van-e kutyatársaságra, a rövid válasz erre az, hogy mindenképp.

A kutyák társas lények

Az első ok, amiért a válasz a fenti kérdésre igen, hogy a kutyák vágynak a társaságra, szükségük van arra, hogy úgy érezzék, egy csoporthoz tartoznak. De nemcsak arról van szó, hogy együtt játszanak, hanem arról is, hogy megtanulják, hogyan kell más kutyákkal biztonságos és megfelelő módon kapcsolatba lépni.

Amikor szocializálódnak, megtanulják, hogy hogyan kell megfelelően játszani más kutyákkal, mit jelent a testbeszéd, és milyen viselkedésformák elfogadhatóak és melyek nem. Ez segít nekik abban, hogy önbizalmuk legyen és jobb kapcsolatokat építsenek ki más kutyákkal vagy emberekkel.

Viselkedési problémák

A második ok, hogy a kutyabarátokkal elkerülhetők a viselkedési zavarok. Ha a kutyust sokáig egyedül hagyjuk, akkor unatkozhat vagy depresszióssá válhat, ami olyan destruktív viselkedéshez vezethet, mint a bútorok rágása vagy a túlzott ugatás. Ha nem szocializáljuk megfelelően a kutyát, akkor félhet az új helyzetektől, ez pedig ahhoz vezethet, hogy agresszív viselkedést tanúsít más emberekkel vagy kutyákkal szemben.

Ezért fontos, hogy kimozduljon a körülötte lévő világba, hogy kapcsolatba kerülhessen más emberekkel, állatokkal és a környezetével. Ha pedig kölyökkorban ki vannak téve ezeknek az új tapasztalatoknak, az segít nekik abban, hogy megtanulják, hogy birkózzanak meg az esetleges stresszhelyzetekkel későbbi életük során.

Jót tesz az egészségnek

A harmadik ok, hogy a kutyatársaság jót tesz az egészségnek is. Az egyedül otthon maradó kutyáknál gyakran magasabb a stresszhormonok szintje, mint azoknál, akik más kutyusokkal élnek együtt, vagy rendszeresen találkoznak kutyatársasággal. Emellett magányosan hajlamosak kevesebbet aludni és többet enni, ami elhízáshoz és más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Amikor egymással játszanak, több mozgást végeznek, és több lehetőségük van izmaik, csontjaik és fogaik megerősítésére. Persze nem mindig van lehetőség otthon két vagy több kutyát tartani, de ez esetben is van megoldás: a kutyanapközi vagy egy kutyás társaság.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Megjelent az első magyar nyelvű UX-kutatásmódszertani szakkönyv

A BME oktatói írták a mindennapi szakmai segítségként és elméleti tankönyvként is...

Hatalmas áttörést hozhatnak a nők a tudományban

Napelemek hatékonyságának és a számítógépek sebességének növelése, a tüdő és prosztatarák hatékonyabb...

Mennyire jók a serdülők az álhírek felismerésében?

Számos kutatás foglalkozott már azzal, felnőttként mit tehetünk az ellen, hogy az...

Tokióban várják a fiatal, magyar feltalálókat

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái A Red Bull Basement...