vasárnap , 8 szeptember 2024
Kezdőlap Képzés BME – Jaguar Land Rover együttműködés
Képzés

BME – Jaguar Land Rover együttműködés

180
jaguár bme

Mérnökei képzésén és kutatásokban is együttműködik a Jaguar Land Rover a BME-vel

BME X JLR TechDay rendezvény során a Műegyetem rektora és kancellárja együttműködési megállapodást írtak alá a Jaguar Land Rover ügyvezető igazgatójával.

„A Műegyetemen az ipari partnerek valós igényei is kijelölik a kutatási irányokat. Fontos és megtisztelő, hogy a Jaguar Land Rover (JLR) kutatás-fejlesztéssel foglalkozó szervezete stratégiai partnerünk.” – hangsúlyozta a találkozón Czigány Tibor a BME rektora. Beszédében kiemelte „Fantasztikus ez a mai nap, hiszen Szijjártó miniszter úr személyesen harangozta be a mai együttműködési megállapodás aláírását, amely példamutatóan több karunkat is érinti. A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar mellett a Gépészmérnöki Kar, valamint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar is be tud kapcsolódni az öt éve megkezdett együttműködésbe”. Hozzátette: „A Műegyetem hazánk legnagyobb mérnökképző intézménye, a kutató-fejlesztő mérnöki diplomák közel 70%-kát adja ki. Az ország legtehetségesebb hallgatói járnak ide, akik mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai megmérettetéseken kiválóan szerepelnek, átlagosan 20 évente pedig egy Nobel-díjat is elnyernek. Ezek a sikerek a világszínvonalú képzés mellett egyrészt a nemzetközi kapcsolatrendszernek, másrészt a széles ipari együttműködéseknek is köszönhetők. – világított rá az az iparral való szoros kapcsolat fontosságára a rektor.„A Műegyetem nemcsak hazánk, hanem a Visegrádi Négyek országait is tekintve a legeredményesebb EU-s pályázó, és ipari kapcsolatainak köszönhetően oktatási és kutatási tevékenységünk az ipar valós igényeire épül. Ezért is nagy megtiszteltetés és siker számunkra ennek a mai együttműködési megállapodásnak az aláírása, hiszen a Jaguár Land Rover a világszínvonalat képviseli, így az együttműködésből nagyon sokat profitálhatnak hallgatóink és munkatársaink is.” – zárta beszédét Czigány Tibor.

Szalay Zsolt, a BME Gépjárműtechnológia Tanszék vezetője a találkozón elmondta: „A BME méretei, tradíciói és kompetenciái miatt alkalmas arra, hogy a JLR számára testreszabott, célirányos és rugalmas képzési programokat biztosítson, amelyekkel folyamatosan frissítjük és bővítjük a cég dolgozóinak ismereteit. Ezeket a képzéseket szolgáltatásként kezeljük, és miközben szolgáltatunk, mi is rengeteget tanulunk. Célunk, hogy kiemelkedő színvonalú és hasznos képzéseket nyújtsunk a JLR mérnökei számára. Az együttműködés jelentőségét növeli, hogy a vállalat a Magyarországon jelenlévő öt eredeti gépjárműgyártó (OEM, Original Equipment Manufacturer) egyike.” – hangsúlyozta Szalay Zsolt.

bme jaguár

A BME Gépjárműtechnológia Tanszéke és a Jaguar Land Rover Hungary Kft. (JLR) kooperációja közel 5 éves múltra tekint vissza. „A BME-n végzett mérnökök kiváló szakmai tudása közismert. A Műegyetem egykori hallgatójaként magam is tapasztaltam, hogy milyen tudást nyújt ez az egyetem, és mennyi energiát fektet ebbe az, aki itt diplomát szerez.” – emelte ki a műegyetemi kötődését Garaba Ákos, a JLR Hungary ügyvezető igazgatója. „Hosszútávú terveink vannak munkavállalóinkkal, ezért fontos, hogy helyben, folyamatosan magas színvonalú képzést tudjunk nyújtani, és ebben tökéletes partner a BME. Meghallgatják, hogy milyen kompetenciákat kell oktatni, és értik az igényeinket a mérnöktovábbképzés területén.” Az ügyvezető kiemelte: „Nagyon fontosnak tartom, hogy mérnökeink „testre szabott” képzéseket kaphatnak.” Hozzátette: A BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán indult az angol nyelvű autonóm járműmérnök képzés is, amely a jövő közlekedésének megteremtéséhez szükséges összes műszaki területet átfogja. Szintén fontos képzési szakterületek az autóipari kiberbiztonság (automotive cyber security) és funkcionális biztonság (functional safety) ahol  a saját igényeinkre szabott képzésekhez juthatunk a tanszék programjai által.” – hangsúlyozta Garaba Ákos.

A JLR Hungary és a BME közötti együttműködés három műegyetemi kart érintően indul, de folyamatosan bővül majd. A Gépészmérnöki Karhoz tartozó terület a fröccsöntés, valamint a termék és szerszám optimalizáció (Injection Molding, tooling and product optimization). A Villamosmérnöki és Informatikai Karhoz kapcsolódó együttműködés témája a mesterséges intelligencia az autóipari tervezésben (artificial intelligence in automotive design). A Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karral pedig a Autóipari funkcionális biztonság és kiberbiztonság (Automotive Functional Safety and Cyber Security) területét érintően kezdenek közös munkába. A JLR két mérnöke doktoranduszként már megkezdte kutató munkáját a Műegyetemen. Jelenleg a partnerség következő fázisa kereteinek finomítására helyezik a hangsúlyt. Céljuk a többszíntű együttműködés: a gyakornoki munkahelytől, a diplomaprogramokon át, a tanulmányi versenyekig. Továbbá a közös kutatási területek felderítése, és közös kutatási-fejlesztési projektek megpályázása is jelentős hangsúlyt kap a jövőben.

A május 14-én a Műegyetem J épületében és környékén zajló rendezvényen a gépjárműfejlesztés újdonságaival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Jaguar Land Rover fejlesztőmérnökei izgalmas előadásokat tartottak járműtesztelés, akusztikai modellezés, funkciófejlesztés, és fröccsöntés témákban. Az épület előtti parkolóban pedig a legújabb járművekkel ismerkedhettek a jelenlévők.

Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! A cikkben partnerünk vot az oxox.hu Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Nő az érdeklődés a szakképzés iránt

Emelkedő létszámok, javuló eredmények Ünnepélyes tanévnyitót tartott a HVSZC Ünnepélyes tanévnyitó eseményt...

50 millió forint értékben jutott digitális eszközökhöz több mint 250 rászoruló család és közintézmény

Több mint hatszáz pályázó, 255 nyertes pályázat és többszáz digitális eszköz. Ez...

Idén is támogatja hátrányos helyzetű gyerekek iskolakezdését a Hankook

Az Útkeresés Segítő Szolgálat idén is megrendezte nyárzáró Játékfesztiválját Dunaújvárosban. Az eseményen...

Megújul a gyakorlati képzés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

Befejeződött a gyakorlati oktatást és kutatást kiszolgáló egyetemi cégek és szervezeti egységek...