hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Hamisítatlan cseh sörtúra
Tippek

Hamisítatlan cseh sörtúra

358
pilseni sör

Pilsen tökéletes hely a sörözésre, itt született a világhírű Pilsner Urquell Brewer. Érdemes a főzdék bejárásával megismerni a sörfőzés múltját és jelenét, valamint megkóstolni a pilseni nedűket.

A csehek kedvenc itala a sör, az országban 429 sörfőzde működik. Pilsen városában meg lehet látogatni ezeket, és sörkóstolókon lehet részt venni. Persze nem kell feltétlenül Pilsenbe utazni, különleges sörök az iDrinks oldalán is beszerezhetőek.

A pilseni sör

Pilsenben már a 13. században sört főztek. Az ital minősége gyenge volt, a mesterek eltérő sörkészítési szabványokat használtak. Szóval a nulláról kellett újraindítani a helyi sörkultúrát. Az új sörfőzdét Martin Stelzer építette, aki az utazásai során ismerte meg Joseph Grollt, a bajor sörfőzés nagymesterét. A városába invitálta, hogy igazi mesterművet készítsen. Egy olyan fajtát, amely azóta meghódította a világot.

Groll ahelyett, hogy sötét malátát használt volna, inkább a pale malt felé fordult, és ebből aranyszínű főzetet készített. Továbbá használta a Saaz komlót, az alsó erjesztésű lagerélesztőt és a helyi artézi vizet. Tiszta, feltűnően világos és selymes pilsner sört készített, amelyet 1842 októberében mutatott meg a polgároknak. Azonnali szenzációt keltett, olyan jól sikerült, hogy receptúrája azóta változatlan.

Pilsner Urquell megalapítása

Az alsó erjesztésű lager sör a Pilsner Urquell megalapításához vezetett. A metódus olyan népszerű lett, hogy ma Pilsner típusú a világon főzött sörök 70%-a.

A Pilsner volt az első pale lager, eltért a dark lagerektől, amelynek köszönhetően azonnali sikert aratott. A jellegzetes stílus Bohemian Pilsner néven vált ismertté, ez a mai cseh Pilsner. Josef Groll forradalmi újítást hozott a sörök világába, amelynek köszönhetően Pilsen a sör fővárosává vált.

Sörkalandokkal vár mindenkit Pilsen

A városban kilenc sörfőzde található. Természetesen mindegyik látogatható, így meg lehet kóstolni a helyi söröket. Azonban érdemes időpontot foglalni, mivel rendkívül sok az érdeklődő. Továbbá részt lehet venni a Beer Challenge-en, amely kihívás során fel kell keresni Pilsen valamennyi főzdéjét. Tömegközlekedéssel lehet a leggyorsabban teljesíteni a kihívást.

A Gambrinus és a Pilsner Urquell sörfőzde ugyanazon a címen található. Utóbbi naponta 110 perces túrákat szervez, amely során meg lehet ismerni a gyár történetét. A Pilsen Sörgyár Múzeumában át lehet élni a világhírű nedű históriáját a középkortól napjainkig. A Roudná negyedben található az első Roudná sörfőzde. A Bolevec negyedben kapott helyet a Raven Brewery-t, ahol a Mozartova készül.

A Purkmistr főzde udvarán a pihentető sörfürdő élmény és a sörolajos masszázs is élvezhető. Továbbá felkereshető a Radobycice Sörfőzde. Kisice a legmesszebbi pont, ahol felkereshető a Pod Lípou sörgyár.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága...

Egy jól szabott öltönyre minden vőlegénynek szüksége van

Öltönyök és esküvői ruházat több helyen is elérhető, de egyáltalán nem mindegy,...

Amit a bicikliváltók kapcsán tudni kell

Magyarországon a kilencvenes években kezdtek teret hódítani a mountain bike-ok, amelyek különlegessége...

Dobd fel az irodai étkezéseket izgalmas partyszendvicsekkel!

A partyszendvics és más könnyen és gyorsan fogyasztható falatok jól jöhetnek minden...