hétfő , 16 szeptember 2024
Kezdőlap Képzés Felnőttképzés: a tantermi vagy az online tanfolyamok a jobbak?
Képzés

Felnőttképzés: a tantermi vagy az online tanfolyamok a jobbak?

452
alfakapos tanfolyamok

Szerencsére egyre több ember dönt úgy, hogy a munka mellett is nekiáll tanulni valami újat. Akár azért, mert szüksége van a tudásra egy állás megszerzéséhez, karrierváltáshoz, akár csak azért, mert érdeklődik valamilyen téma iránt.

Ilyen esetben nem is kell már hosszú éveken át iskolapadba beülni: a felnőttképzés keretében iskolarendszeren kívüli képzésekre is be lehet iratkozni. Az Alfakapos.hu tanfolyamok sokaságát indítja a tanulni vágyóknak: itt érdemes elsősorban körülnézni – akár külföldieknek is.

Hogy miért? Mert ma már nemcsak tantermi oktatás zajlik: az internet segítségével a világ bármely táján élünk is, elvégezhetünk egy online képzést.

Mi mit jelent az online képzések világában?

Ha a képet tovább szeretnénk árnyalni, akkor elmondhatjuk, hogy az online oktatásnak titulált tevékenység is számos dolgot takarhat. Vannak ugyanis távoktatásos tanfolyamok, e-learning képzések, félig és teljes mértékben online tanfolyamok.

De melyik mit jelent? Kezdjük ez utóbbival! Az online oktatás során otthonról tanulhatunk, a saját időbeosztásunk szerint. Megkapjuk a jegyzeteket, tudnivalókat és azokat akkor tanuljuk meg, amikor az időnk engedi. Az oktatókkal nem alakul ki közvetlen kapcsolat, önálló tananyag-feldolgozás van. Ilyen például az Alfakapos.hu-nál az Önálló szempilla stylist online tanfolyam.

A legkedveltebbek a távoktatásos formában zajló képzések: itt ugyanis vannak kontakt órák – valós időben megtartott előadások –, de a neten keresztül, az online térben kell ezeken részt venni, nem kell elutazni a helyszínre, és bármennyiszer visszanézhetők a rögzített órák. Jellemzően úgy állítják ilyenkor össze az órarendet, hogy a dolgozó emberek is részt tudjanak venni: az esti és a hétvégi időpontok a preferáltak. Sok esetben ezek a képzések félig online képzések, azaz az elméletet online a gyakorlatot pedig élőben tanulják a hallgatók.

A fent említett intézménynél nagyon sok ilyen képzést találni, talán a legkedveltebb mind közül a Kereskedelmi és logisztikai tanfolyamok közt fellelhető Raktárvezető szakképesítés képzés.

A blended learning

Van még egy fogalom, amit érdemes megismerni: ez a blended learning. Ez tulajdonképpen vegyes képzést jelent. Nagyon gyakran találkozunk ezzel a formával felnőttképzési intézményeknél.

A tananyag “tanulós” részét, az elméletet online adják át az oktatók, ugyanakkor a gyakorlati részen személyes jelenlétre van szükség – ez pedig kell a szakma elsajátításához, illetve a sikeres vizsgázáshoz.

Melyiket érdemes választani?

Ha egy képzést megtartanak jelenléti, azaz tantermi és online formában is, akkor melyik mellett döntsünk? Nos, ez mindenkinek magának kell átgondolnia az előnyök és a hátrányok mérlegelésével.

Akik kevésbé jártasak az informatika terén, nehezebben boldogulnak egy számítógéppel, azoknak mindenképp a tantermi képzés javasolt. E formának további előnye még, hogy ad módot a kapcsolatépítésre, ismerkedésre, és az oktatók is azonnal tudnak reagálni a kérdéseinkre.

Az online és a távoktatásos forma esetében viszont nem kell utazgatnunk, pénzt költenünk a közlekedésre, biztonságos környezetben, otthonról tanulhatunk. Mindegy melyiket választjuk, mert úgyis a végeredmény számít: azaz a megszerzett tudás!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Alkalmazkodóképesség és innováció – Évnyitó a Gábor Dénes Egyetemen

A Gábor Dénes Egyetem dimplomaátadóval egybekötött tanévnyitón indította el a 2024/25-ös tanévét....

Gyerekek érzelmi intelligenciája – Nevelés szívvel-lélekkel

Joan DeClaire neves pszichológus, aki John Gottman oldalán évek óta kutatja a...

Így neveljünk kedves gyereket – Hogy a világ jobb és szeretettelibb hely legyen

Thomas Lickona, a neves amerikai pszichológus és oktató legújabb könyve, az Így...

Nő az érdeklődés a szakképzés iránt

Emelkedő létszámok, javuló eredmények Ünnepélyes tanévnyitót tartott a HVSZC Ünnepélyes tanévnyitó eseményt...