hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Technológia Miért használj energiatakarékos izzót?
Technológia

Miért használj energiatakarékos izzót?

174
energiatakarékos izzó

Az energiatakarékos izzó jellemzőit megismerve egyre többen döntenek úgy, hogy a mindennapok részévé teszik ezt a világítástechnikai eszközt. A neoncső továbbfejlesztett változatával te sem jársz rosszul. Miért? Az alábbi cikkből kiderül.

Az energiatakarékos izzó – ismertebb nevén kompakt fénycső tulajdonságai

Egy kompakt fénycső akár 10.000 üzemórán át is működhet zavartalanul – azaz az élettartama lényegesen hosszabb, mint egy hagyományos izzónak. Az Alkonylámpa kínálatában is szereplő energiatakarékos izzóval az otthonod számos területén megoldhatod a világítást. Akkor, amikor a nappaliban felszerelhető megfelelő mennyezeti lámpák között keresgélsz, te is választhatod ezt az alternatívát.

Az energiatakarékos izzó takarékoskodni fog az elektromos árammal, ezért olyan költséghatékony megoldás, ami mellett te sem mehetsz el szó – vagy cselekvés – nélkül. Persze nem árt, ha tudod, hogy az energiatakarékos izzónak/fénycsőnek némi időre van szüksége ahhoz a felkapcsolás után, hogy teljes fénnyel világítson. Ennek okán nem érdemes olyan helyiségben alkalmaznod, ahol viszonylag rövid ideig kívánsz tartózkodni. Ilyen hely a fürdőszoba, az előtér, a gardrób vagy a spájz – itt más világítási lehetőséget kell választanod.

A fénycső élettartamára kedvezőtlenül hat, ha azt rövid időn belül le- és felkapcsolgatod, ahogy a napokig tartó folyamatos világítást sem viseli jól.

Az energiatakarékos izzó használatának előnyei

Az energiatakarékos izzó használatának sok előnye van, amit a döntésnél figyelembe kell venned:

  • Energiatakarékos működés
  • Zavartalan működtethetőség, nem kell gyakori üzemzavaroktól tartanod
  • Hosszú élettartam: 6-12 ezer üzemórát is működik a használatbavételtől kezdve (napi 3 órányi világításnál ez 8 évet jelent)
  • Csökkenthető a CO2 kibocsátás
  • Gyorsan megtérülő befektetés

Tévhitek az energiatakarékos izzóval kapcsolatban, amelyeket érdemes megcáfolni

Sajnos sok olyan tévhit kering a köztudatban az energiatakarékos izzóval kapcsolatban, ami hátrányosan befolyásolja a forgalmazását. Ezeket a tévhiteket mindenképpen célszerű eloszlatni:

  • Nem elég szép – szerencsére a gyártók haladtak a korral, és az elvárásoknak megfelelően már biztosítják az esztétikus megjelenést.
  • Barátságtalan fénye van – szerencsére ez ma már a múlté, melegebb színhőmérséklettel rendelkező változatai is megtalálhatóak a kínálatban.
  • Nagyon sokáig tart, amíg teljes fényerősséggel világít – a minőségi energiatakarékos izzó 1-2 perc után nagy fényerőt biztosít.

A teljesség kedvéért szólni kell az energiatakarékos izzó negatív tulajdonságáról is

Sajnos akad, ami nem szól az energiatakarékos izzó alkalmazása mellett. Ilyen negatív tulajdonság, hogy nem lehet szabályozni (dimmelni) a többségük fényerejét, ahogy az is aggodalmat keltő lehet, hogy kis mennyiségben, de higany is van a fénycsőben gáz halmazállapotban. Megfelelő használat mellett azonban ez nem okoz problémát.

Érdemes kihasználni az energiatakarékos izzó előnyös tulajdonságait – tedd ezt te is!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Copilot for Microsoft 365 már magyarul is

A Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket...

Az új MINI Aceman világpremierje

„A MINI Aceman egy erős egyéniség, saját fiatalos jegyekkel a MINI új...

Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

Komoly szakmai kritériumok alapján választotta ki a világ 250 legjobb EdTech cégét...

Környezetvédelmi Innovációs Díjat nyert a műegyetemi fiatalok innovációja

A világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért kapott rangos elismerést a Respray...