hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Tippek Az ablakgyártás: hogyan jutottunk el a 21. századi modern nyílászárókig?
Tippek

Az ablakgyártás: hogyan jutottunk el a 21. századi modern nyílászárókig?

226
műanyag ablak

Az ablakok készítésére ma már komplett iparágak épülnek, de nem volt ez mindig így. Évszázadokkal ezelőtt a nyílászárók igazi luxuscikkeknek számítottak, amit csak a felső osztály tudott megengedni magának. Akkor sem a funkcionalitása miatt használták, sokkal inkább volt egy esztétikai elem, az elegancia és a gazdagság megtestesítője.

Minden az üveggel kezdődött

Ahhoz, hogy eljussunk olyan műanyag ablak kialakításokhoz, mint amilyenek az RS Ablak oldalán is találhatóak, több évezredre is szükség volt. Természetesen minden a víztiszta üveggel kezdődött, ami először a római fürdőkben jelent meg. Az üveggyártás akkori központja még Velence volt. A síküveg elkészítése a korai időkben még úgy történt, hogy egy üveggömböt vagy hengert fújtak, amit szétvágtak, majd forrón kinyújtották sík felületre.

Ez a technológia aztán eljutott egészen az Új Világba, ahol később, a gyarmati korszakban továbbfejlesztették. A kis üvegtáblákat elkezdték keretbe illeszteni, aminek köszönhetően egy otthoni, maradandó tárgy lett belőle. Ezzel eljutottunk oda (ami ma már alapelvárás), hogy a nyílászárókon ki lehetett látni. Itt kezdődik ténylegesen az ablak fejlődési története.

Az egyszerű polgári családok csak az 1500-as évek után kezdték el használni az üveget otthon. Sűrű farácsos keretbe illesztett kis üvegtáblákról beszélünk. A kifelé és befelé nyíló szárny is már több mint 500 éves találmánynak számít.

Amíg nem voltak ablakok, addig vagy szinte semmi nem takarta a nyílásokat (már, ha voltak ilyenek), vagy teljesen le voltak fedve, esetleg szövetből raktak oda függönyt, ami szigetelési szempontból nem a legjobb megoldás volt, valljuk be. Az akkori átlagemberek hétköznapjai elég sötétek voltak otthon, legalábbis a természetes fényre nem igazán számíthattak.

A műanyag ablakok térhódítása

Ha ugrunk az időben, akkor eljutunk 1954 Németországába, ahol az első műanyag ablak legördült a gyártósorról. Nem kellett sok idő és máris a legkeresettebb exportcikk lett belőle. Az elmúlt 70 évben rengeteget bizonyították már hatékonyságukat. Nem hiába számít olyan népszerűnek, az új építésű házakba már ilyen nyílászáró kerül, és aki teheti, minél hamarabb lecseréli a régi típusú ablakokat műanyagra.

Németországban már annyira elterjedt, hogy az ablakoknak több mint a fele ebből az anyagból készül. A brit adatok még jobban kiemelkednek: itt a háztartások 90%-a döntött a műanyag nyílászárók mellett.

Milyen ablakot válasszunk?

Több szempontot is figyelembe kell venni felújítás és építkezés során. Az első természetesen az, hogy milyen anyagból készült ablakot szeretnénk, amire az esetek többségében egyértelműen a műanyag a válasz. A második, hogy 2 vagy 3 rétegű legyen az üvegezés. Végül pedig azt is számításba kell venni, hogy milyen vastag ablakot tudunk beilleszteni az adott helyre. Már a tervezés előtt ajánlott szakember véleményét kikérni.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Neked való kutya-e a weimari vizsla?

Bár nekünk, magyaroknak a magyar vizsla az egyik büszkeségünk, ugyanakkor ne feledjük,...

Miért válasszunk mennyezetfűtést?

A legkorszerűbb fűtési megoldások egyike a mennyezetfűtés, de hazánkban még kevésbé elterjedt....

Luxus faházak hazánkban

Ha el szeretnél kicsit menekülni a nagyváros zajától, a stressztől, és szeretnél...

Mindannyian ismerjük az anyák napját, de mi van az apák napjával? Miért nem olyan híres?

Köztudott, hogy hazánkban május első vasárnapján tartjuk az anyák napját. Ugyanakkor nem...