szombat , 13 július 2024
Kezdőlap Tippek Országos vagy vármegyei matricát vegyek?
Tippek

Országos vagy vármegyei matricát vegyek?

318
autópálya matrica árak megyei vagy országos

A címben szereplő kérdés sok autós dilemmája, és az akár 13 hónapra is érvényes hosszú konstrukciók esetében nehéz kitalálni, melyik a kifizetődőbb megoldás. Kecsegtető a sokkal olcsóbb, de korlátozottan érvényes vármegyei matricára szavazni, de vannak esetek, amikor az egyszeri nagyobb beruházás, az országos matrica jobban megéri. Ebben a cikkben szeretnénk Önt is hozzásegíteni a megalapozott döntéshez!

Megoldások rövid távra

Ha valaki az Autopalyamatrica.hu-n az autópálya matrica árak jegyzékét szemlézi, többféle konstrukció közül válogathat, viszont a napi (március 1-től elérhető), heti és havi matricák alapvetően rövid távú megoldások. Akkor érdemes ezeket választani, ha csak egy előrelátható, korlátozott időszakban használja az autópályát, ebben az esetben valóban spórolást jelenthetnek.

Rendszeres autópálya-használóknak

Vannak viszont sokan az autósok között, akik egész évben keresztül-kasul utaznak az országban, vagy egy-egy vármegye határain belül ingáznak rendszeresen. Nekik kizárólag az éves konstrukciók jöhetnek számításba, ha szeretnének gazdaságosan eljárni. Kényelem szempontjából is így járnak a legjobban, hiszen korlátlanul használhatják a fizetős utakat, a pótdíjfizetés kockázatát elkerülve.

Nekik már csak azt kell eldönteniük, hogy a vármegyei vagy az országos matricával járnak-e jobban, de ez némi számolással, tervezéssel elég jól eldönthető, de érdemes körültekintőnek lenni, például figyelembe venni a 2024-ben frissen fizetőssé vált szakaszokat.

Rövid számolás után kiderül, hogy amíg nem érint többet 8 vármegyénél, érdemesebb lehet inkább a vármegyei matricákban gondolkodni, viszont ennél a számnál már felmerül, hogy egy váratlan utazás is felboríthatja a kalkulációt. Ha papíron a vármegyei matricák csak pár ezer forintos spórolást jelentenek, érdemesebb biztosra menni, és inkább az országos verzióba fektetni.

Így ugyanis az egész országban vígan autózhatnak korlátlanul, nem kell aggódni, hogy mikor lépnek ki a jogosultság hatóköréből, és a véletlen pótdíjfizetési kötelezettség miatt sem kell aggódni, és még a plusz ügyintézést is megspórolja így az előrelátó autós.

Fizetés megtett út után

Az idei év február elsejétől kezdve a buszosoknak teljesen új rendszert kell megszokniuk, hiszen a 3,5 tonna össztömeg feletti autóbuszok kikerülnek az autópálya-matrica rendszerből, és átkerülnek az eddig csak a tehergépjárműveket érintő e-útdíj rendszerbe. Ezután a megtett úttal arányosan kell fizetniük, a B2 matrica kategória megszűnik.

A szintén 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó lakóautók ugyancsak az e-útdíj rendszer keretében kell fizessenek ezután, a fenti súly alatti M2 kategóriás járművek pedig beolvadnak a D2 díjkategóriába.

Tervezze utazását gondosan, vezessen óvatosan!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Hamisítatlan cseh sörtúra

Pilsen tökéletes hely a sörözésre, itt született a világhírű Pilsner Urquell Brewer....

Harmonikus komplett megoldások akár kis fürdőszobákba is

Ahhoz, hogy a fürdőszobában töltött idő a nyugalomról szóljon, életmódunknak, tisztálkodási szokásainknak,...

Vásárlásnál figyelni kell a gumiabroncs gyártási évére?

A legtöbb kereskedő valószínűleg azt mondaná, hogy a vásárlók túl nagy jelentőséget...

Süssünk finomságokat modern kemencékben!

A kültéri sütések kiemelt időszaka a nyár, amikor kellemes az idő és...