szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Képzés Milyen szakma lenne a neked való?
Képzés

Milyen szakma lenne a neked való?

245
tanfolyam képzés

Sokan nem tudják érettségi után, merre induljanak. Vajon valóban az egyetem és a főiskola hoz majd megoldást, vagy inkább a szakképzés felé érdemes nyitni? Vannak, akiket több szakma is érdekel, és nem tudják eldönteni, melyik az, amelyik testhezálló lenne.

Ha te is így vagy ezzel, akkor segíthet egy olyan képzés, ahol az alapokat el lehet sajátítani, utána pedig elindulhatsz az úton. A The Bright Academy online tanfolyamai tökéletesek e célból: nemcsak azért, mert otthonról végezhetők, hanem azért is, mert minden esetben jól felépített a tematika, az oktatók pedig gyakorlati dolgokban is tudnak segíteni.

Melyik tanfolyamot válaszd?

Azt azonban el kell mondani, hogy az oldalon bőséges a kínálat, éppen ezért célszerű átgondolni, mihez is lenne igazán kedved. A grafikus képzésektől kezdve a programozó tanfolyamokon át a marketinges, kommunikációs tréningekig minden megtalálható itt.

Érdemes legelőször tehát egy tesztet kitölteni, amely megmutatja, melyik lehet a neked való szakma a későbbiekben. Mindez nem vesz sok időt igénybe: akár 5 perc alatt kivitelezhető.

A tesztet egy karriertervezésben jártas szakember állította össze, a kérdések úgy vannak feltéve, hogy nem igényelnek hosszas gondolkodást. Azonnal el tudod dönteni, melyik állítás igaz rád, a végeredményt követően pedig tudni fogod, mi a teendő.

Lehet, hogy kiderül, nem is éreznéd jól magad egy irodában, inkább kötetlenebb munkaidőre vágysz. Nos, akkor egy biztos: az asszisztensi feladatokat nem neked találták ki. De nézzük is meg, milyen típusú kérdésekkel találkozhatsz a teszten.

Az 5 perces pályaválasztási kérdőív kérdései

Az első kérdés, amit meg kell válaszolnod: alkalmazott lennél szívesebben vagy vállalkozó, aki a maga ura? Ha a biztonság fontosabb számodra a szabadságnál, az előbbit válaszd. Ilyen esetben napra pontosan ugyanakkor érkezik a fizetés a számládra, nem kell idegeskedned, hogy nem lesz elég a bevétel. A kiszámíthatóság a legnagyobb előnye ennek a formának.

Ha pedig önbizalommal teli, kockázatvállaló típus vagy, nyugodtan lehetsz szabadúszó vállalkozó is: de tudd, csak akkor leszel sikeres, ha te magad megdolgozol érte – ez gyakran lemondásokkal is jár.

Íme, még egy kérdés: egyedül vagy csapatban szeretsz dolgozni? Ha pörgősebb, nyitottabb ember vagy, akit egy zsúfolt irodai környezet sem zavar, akkor nem biztos, hogy jó programozó válna belőled, hiszen ők csendben, egyedül szeretnek dolgozni.

Ha pedig a koncentrálás nehezen megy zajos helyen, vagy nehezen kommunikálsz másokkal, akkor érdemesebb olyan állást keresni, ahol home office-ban dolgozhatsz – ilyen például a grafikus vagy a webdesigner.

Sok minden számít

Az ideális munka megtalálásához ismerned kell önmagadat: a képességeidet, a szokásaidat, a jellemedet. Ha tudod, hogy reggelente sokáig készülődsz, válassz kötetlen munkaidőben is végezhető feladatokat.

Nem mindegy az sem, hogy analitikus vagy holisztikus gondolkodó vagy-e: a részekre vagy az egészre koncentrálsz. Válassz hát az önismeret függvényében képzést, majd pedig szakmát!


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Tanműhely nyílt a jövő villanyszerelőinek Tatabányán

Immár a kilencedik helyszínnel bővül az E.ON országos tanműhely-hálózata a jövő villanyszerelőinek...

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

A CEU Határtalan Tudás előadássorozatán részt vett kiváló magyar tudósok előadásaiból tanulhatnak...

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs nap

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését Lányoknak szóló...

Dr. Karikó Katalinról nevezte el egyik tantermét a Semmelweis Egyetem

A Nobel-díjas dr. Karikó Katalin nevét viseli a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi...