szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Kultúra Kiből válhat sikeres író?
Kultúra

Kiből válhat sikeres író?

144
regény író kiből lesz

Nem is feltétlenül kell ahhoz könyvmolynak lenni, hogy az embernek eszébe jusson ez a kérdés. Hiszen éppen a megfoghatatlansága teszi olyan érdekessé ezt a szakmát. Megannyi titok övezi, sőt, a legtöbb ember számára egyenesen elképzelhetetlen, hogy hogyan is készül egy könyv, így talán nem meglepő, hogy annyi találgatás születik a témában.

Vagyis csak született, ugyanis Karl Ove Knausgard híres sorozatának befejező kötete sok mindenre megadja a választ. Hogy mire? Az mai írásunkban kiderül.

Nem úgy van az, ahogy elképzeljük…

Bár a Mai-Könyv.hu virtuális polcain böngészve megannyi regény sorakozik fel a látogatók előtt, a cím mellett csupán egy név szerepel. Ami azonban a név mögött nem látható, az maga az író: a személyisége, a könyv története és legfőképpen az íróvá válás története.

Talán azt gondoljuk, hogy írni könnyű, és aki úgy ír, mint a fentebb említett Knausgard, az mindig is így írt. Tehetség kell hozzá, ehhez nem férhet kétség. Ugyanakkor a kérdés jogos: valóban elég hozzá az, vagy esetleg kell még valami más is?

Hát persze, hogy kell. Annyi minden kell hozzá, hogy sajnos helyszűke miatt képtelenség is lenne felsorolni. Szerencsére ebben a norvég regényíró is megerősít minket, hiszen a nagy részletességgel megírt Harcom sorozatának minden egyes regénye valamely feszítő kérdésre adja meg a választ. Az utolsó rész például arra, hogyan lesz valakiből sikeres író.

Nem adják könnyen a sikert!

Nem, sajnos nem úgy, hogy leül, elkezd gépelni, és a szavak egyszer csak mondatokká, a mondatok bekezdésekké, a bekezdések pedig fejezetekké állnak össze.

Ideális esetben ezt célzott tanulmányok előzik meg, valamint rengeteg olvasás, gondolkodás. Ahogy Knausgard is írja, a kitárulkozás végképp nem egyszerű. Írni pedig csak úgy lehet, hogy az író feltépi a saját húsát, és megmutatja azt, ami alatta rejlik. Ezt pedig egy, a húszas évei elején járó fiatalember igencsak nehezen viszi véghez.

Így aztán könnyen elképzelhető, hogy mennyi nehézséggel jár az, hogy valaki valóban sikeres író legyen. Olyan, akiért a kiadók versengenek. Akinek a neve garanciát jelent arra, hogy az olvasó kiváló könyvet tart a kezében. Aki pedig egyszer már olvasott Knausgard-könyvet, az pontosan tudja, hogy mire számíthat: végtelen részletességre, gyönyörűen megkomponált mondatokra és olyan hétköznapi dolgokra, amelyek az ő tolmácsolásában egészen egyszerűen fantasztikusnak tűnnek.

Az internet népén rengeteg múlik!

És persze az internetezőket sem hagyhatjuk ki a számításból, hiszen a bloggerek, a vloggerek és a könyves appok tagjai elképesztő módon tudnak hatni: egy másodperc alatt meg tudnak semmisíteni egy írót, ám ugyanennyi idő alatt fel is tudják őt emelni. Hogy mikor melyik történik, rengeteg dolog függvénye, és nem is biztos, hogy igazságosak az értékelések.

Éppen ezért tanácsos mindig belelapozni egy-egy könyvbe, hogy valóban a saját értékítéletünk alapján dönthessük el, valami jó könyvnek minősül-e, avagy sem.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Karibi hangulat a Margitszigeten

Vegyünk egy távoli szigetvilágot, hozzá egy vibráló hangú énekesnőt, sok napfényt, fűszerezzük...

10 éve látható a Toldi Csőre Gábor előadásában

Arany János elbeszélő költeménye, a Toldi a magyar irodalom örökérvényű remekműve. Az...

A Széchenyi István Egyetemen indul a fesztiválszezon

2024. április 15-én rajtol a Széchenyi István Egyetemen a tavasz legnagyobb szabású...

Oscar-díjas dallamok: Hans Zimmer show az MVM Dome-ban

A híres filmzeneszerző, Hans Zimmer új zenei turnéja, „The World of Hans...