hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Egészség Alacsony szénhidrát- vagy alacsony zsírtartalmú étrend a hatékonyabb?
Egészség

Alacsony szénhidrát- vagy alacsony zsírtartalmú étrend a hatékonyabb?

56
fogyás

Ha valaki fogyni szeretne, ma már számtalan táplálkozási tanáccsal, módszerrel, különleges étrenddel találkozhat. Az egyik legnagyobb kérdés a szakemberek körében még mindig az, hogy az alacsony zsírtartalmú vagy a szénhidrátszegény táplálkozás a célravezetőbb, ha a súlycsökkentés a cél?

Ma már több tanulmány is elérhető a témában

A leghatékonyabb megoldás, ha hosszú távon szeretnénk egészségesen élni és jól érezni magunkat a bőrünkben, ha a teljes életmódváltást választjuk. A PaleoCentrum kínálatában ehhez minden alapanyagot, kiegészítőt megtalálhatunk, hogy még kényelmesebb, gyorsabb és hatékonyabb legyen a váltás. Különböző tanulmányok, vizsgálatok is foglalkoztak már ezzel a témával, hogy az alacsony szénhidráttartalmú vagy az alacsony zsírtartalmú étrend-e a megfelelő választás.

Általában azokra a személyekre koncentrálnak, akik elhízottak, 2-es típusú cukorbetegségben és/vagy metabolikus szindrómában szenvednek. A kutatók ilyenkor mérik a súlycsökkenést, a triglicerid-, koleszterin- és vércukorszintet is. Az egyik kutatásban hatvanhárom felnőtt 12 hónapon keresztül alacsony szénhidráttartalmú vagy alacsony zsírtartalmú étrenden élt. Aki a zsírszegény étkezést követte, kevesebb kalóriát fogyasztott. 6 hónap után az alacsony szénhidráttartalmú diétán élők 7%-ot, az alacsony zsírtartalmú étrenden élők 3%-ot vesztettek teljes testsúlyukból.

12 hónap után a különbség nem volt szignifikáns, de a szénhidrátszegény táplálkozáson élők többet vesztettek súlyukból, javult a triglicerid és a HDL koleszterinszintjük is. Több más kutatás is hasonló eredményeket mutatott fel, hogy súlycsökkenésre hatékonyabb választás lehet az alacsony szénhidráttartalmú étrend választása.

Látványos a különbség

Vannak olyan kutatások, ahol az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élő csoport tagja akár 2-3-szor annyit fogytak, mint az alacsony zsírtartalmú diétán lévők. A többi fontos paraméterben (triglicerid, nem-HDL koleszterin) is nagyobb javulást tudtak elérni. Egyre több kutató, szakember gondolja úgy, hogy a szénhidrátszegény és a magasabb zsír-, illetve fehérjetartalmú étrend a legalkalmasabb az elhízás, valamint más betegségek megelőzésére vagy éppen kezelésére. Minél több kutatás eredménye jön ki, annál biztosabb, hogy ez a helyes választás a súlycsökkenésre.

Nem egyszerű a folyamat

A teljes életmódváltás sosem volt könnyű. Pláne napjainkban, amikor a modern táplálkozás alapjai mindennek mondható, csak egészségesnek nem. Egyre több a szív- és érrendszeri probléma, az elhízás valóságos népbetegséggé vált. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb elinduljunk az egészséges táplálkozás útján, csökkentsük a bevitt szénhidrát mennyiségét, és elhagyjuk a káros alapanyagokat a saját étrendünkből.

A váltást el lehet kezdeni kis lépésekben is, de akár egyik hétről a másikra is új alapokra helyezhetjük az életmódunkat.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek...

„Úgy működik, mint a ChatGPT, csak mi képekkel operálunk”

Ahogy a kis képkockákból pixelről pixelre haladva és egyre nagyobb látómezőt befogva...

Vizsgaidőszak: a gyorsételek és a túlzott cukor- vagy koffeinbevitel ronthatja az eredményt

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek...

Ha egészséges hajkoronára vágysz, válaszd a lézeres hajkezelést!

Az egészséges haj csodásan keretezi arcunkat. Fényes és dús frizuránk azonban az...