szerda , 3 július 2024
Kezdőlap Tippek Mitől válik igazán értékessé a gyémánt?
Tippek

Mitől válik igazán értékessé a gyémánt?

102
gyémánt

A gyémántot gyakran emlegetik a világ legértékesebb drágakőjeként, amiben van is igazság, azonban gyémánt és gyémánt között nagy eltérések lehetnek. Az, hogy mitől válik igazán értékessé a kő, elsősorban az úgy nevezett 4C módszeren múlik.

Ha nem csupán annyi a célunk, hogy kiválasszunk egy jónak tűnő darabot a kínálatból, hanem alaposan át akarjuk gondolni, hogy milyen eljegyzési gyűrű mellett döntünk, akkor jó, ha tudjuk, hogy mi alapján kerül az egyik drágakő jóval többe, mint a másik.

A 4C négy angol szót jelöl, melyek magyarra fordítva a szín, tömeg, tisztaság és csiszolás. Emellett sokan emlegetnek még egy ötödik és hatodik C-t is, melyek gyakorlatilag a hibázásra és a vásárlóra utalnak, azonban az egységesen elfogadott forma a 4C.

Szín

A többség fehérnek vagy átlátszónak nevezi a gyémántokat, azonban ezek a drágakövek nagyon sokféle színben pompázhatnak. Természetesen minél fehérebb a kő, annál értékesebb az ékszer. Viszont léteznek úgynevezett “fancy” színű darabok is, melyek igazán élénk színnel rendelkeznek, mint például pink, zöld, kék, piros vagy kanárisárga. Ezek esetében az intenzív színűek a legértékesebbek. Méghozzá olyannyira, hogy a fehér daraboknál is jóval drágábbak lehetnek.

Karát, tömeg

A karát a gyémánt mértékegysége. Egy karát 0,2 gramm. Logikus, hogy minél nagyobb mérettel rendelkezik a gyémánt, vagyis minél magasabb a karátszám, annál többet kell fizetni az ékszerért. Ez az ár viszont nem lineárisan, hanem exponenciálisan növekszik. Ha egy egyszerű példával szeretnénk ezt szemléltetni, akkor úgy írhatjuk le, hogy ahhoz, hogy megtudjuk, mennyivel többe kerül az egykarátos gyémánt a félkarátosnál, utóbbit meg kell szorozni kettővel, majd a végeredményt újfent kettővel kell megszorozni.

Tisztaság

Könnyű kikövetkeztetni, hogy minél tisztább a gyémánt, annál értékesebb. A drágakőn belül található apró tökéletlenségeket zárványnak nevezik a szakértők. Elméletileg ez egy elég precízen leírt dolog, de természetesen előfordulhatnak hibák. A szakemberek tízszeres nagyító alatt vizsgálják a drágakövet, mivel szabad szemmel ezek a hibák általában nem láthatók.

Csiszolás

A csiszolás kiemelkedik a 4C elemei közül, hiszen nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire fog csillogni az ékkő. Hiába a magasfokú tisztaság és az élénk szín, ha a csiszolás nincs rendben, akkor a gyémánt fakónak tűnhet.

Többféle csiszolási mód létezik, ilyen például a briliáns, vagyis kerek forma, vagy a smaragdcsiszolás, amikor az ékkövet csapott téglalap alakúra formálják. Emellett négyzet, hegyes ovális, csepp vagy körte alakú is lehet az ékkő.

Az úgynevezett “fancy” csiszolású darabok manapság nagy népszerűségnek örvendenek, így az áruk sem olcsó. Laikusként is érdemes minél többet megtudni a témában, hiszen gyémánt eljegyzési gyűrűt jó esetben egy életre választunk.


Irányt mutatunk a világban – További friss híreket talál az eMentor.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

A kis hűtőszekrények előnye: vajon mindenhol hasznukat vehetjük?

Vannak olyan helyzetek, körülmények, amikor vagy nem tehetjük meg, hogy nagyobb hűtőt...

Miért lehet hasznos számunkra egy táblagép?

Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy a világ hatalmas változáson ment keresztül, aminek...

A költöztetés során felmerülő érzelmi és logisztikai kihívások kezelése

A költöztetés egy kihívásokkal teli folyamat. Legyen szó lakossági vagy vállalati költözésről,...

Keresed az ideális nyári lábbelit? Adunk pár remek tippet!

Végre hivatalosan is itt a nyár, a lenge ruhák és a csinos...